Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Как може да бориш „мафията”, когато си част от ОПГ

Мнения

Как може да бориш „мафията”, когато си част от ОПГ

Как може да бориш мафията, когато си част от ОПГ - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg  

Годината е 2022г., през юни има протести в подкрепа на правителството на Кирил Петков. „Христо Борисов, основател на първия български стартъп, оценен на един милиард долара, обяви днес във Facebook, че ще освободи служителите си от работа, за да отидат и да подкрепят Петков” – тръбят медиите. Компанията е Payhawk и е определена за „българския еднорог” – стартираща компания, постигнала милиард долара оценка. Следват редица хвалебствени статии и решението му да пусне служителите си, за да отидат да подкрепят кабинета „Петков”. Интересното е, че в интервюта, дадени в този период от въпросния Борисов, той мотивира решението си с обяснението, че е „изключително демотивиращо да гледаме как хората, които се опитват да направят промяна в момента не получават подкрепа”, а всъщност компанията е създадена през 2018г., когато е управлявало правителство на ГЕРБ.

Но той репликира, че това бил изключително труден за тях период, защото привличането на инвеститори било трудно – те нямали доверие в страната ни, защото „знаели, че „корупцията е на много високо ниво” и им е отнело 8 месеца да отворят фирмена банкова сметка в Лондон, защото били от България.

Няколко месеца по-рано, тогавашният министър на иновациите Даниел Лорер пише хвалебствен статус във Фейсбук, с който определя деня, в който компанията е оценена за 1млрд. долара, като епохален за страната ни.

И за да се стигне до 20.05.2024., когато изтече поредният скандален запис на ключови лица от ПП – Асен Василев, Кирил Петков, Лена Бориславова, Николай Денков, направен по време на последните парламентарни избори преди съставянето на Сглобката, в който отново е намесено името на Payhawk, само че този път в доста различен контекст. Думите са на Бориславова, цитатът е дословен: „... че на „Payhawk“ шефчето взима двайсе бона заплата, какво му пречи да вкара едни десет хиляди, нали, и така нататъка. И по тоя начин да се пробваме. И по тоя начин, според мене, мога поне едни двеста – триста така да режеме от цената, дет се вика. И да говориме с тях, но в широкия състав. И няма да ги плащаме...”

Да, това е същата компания, чийто близък до ПП шеф преди две години се жалва, че по времето на правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, през 2018г., те са били на косъм от фалит, защото чуждите инвеститори знаели, че корупцията у нас е на много високо ниво и не искали да си рискуват парите у нас.

Не знам, не знам, вие как мислите – допринасяла ли е, съдейки по думите на Бориславова, компанията на Христо Борисов, за да се въртят едни кешовици, едни нерагламентирани плащания, едни схеми? Но иначе те са от тези младите, неопетнетите, иноваторите, честните, които носят новия морал...

Чий е записът?

По стара традиция, лидерите на ДБ и ПП, както и топ ПР-ът на България Найко-Зайко Тицин, нагазили все по-дълбоко в тинята, нямаше как да отрекат достоверността, но измислиха една безумно обяснение, публикувано във Фейсбук няколко часа след изтичането на записите, в което съобщение се оправдават, че още от 2023г. не им стигали парите, за да си финансират кампанията, затова просто търсели някакви начини. Но нищо нередно и незаконно нямало в това! И стигат до извода, че българските служби, по поръчка на ДПС и ГЕРБ, ги подслушвали.

А всъщност, както отдавна се говори, този и друи записи са правени от покойния вече Алексей Петров, убит през август миналата година. Още тогава, малко след убийството му, наяве се появиха не едно и две твърдения за връзките на ПП с Петров, както и за близостта на бащата на Кирил Петков – Петко Петков със застреляния бизнесмен – по думи на самия Петров, който даже посредничал за среща на съпредседателя на ПП и лидера на ГЕРБ преди сформирането на ротационното правителство. Именно тогава се появи и информацията, че Алексей Петров, с протекцията на ПП, се готвил да се върне в ДАНС при ново управление на тяхната партия, като заявените от ПП/ДБ реформи в службите, включвали и неговото назначение там – като благодарност, ако ПП поемат контрола над службите.

Пламен Бобоков

И неговото име не се появява за пръв път. В записите от понеделник, Кирил Петков казва по телефона: „Здрасти…, какво правиш? А, супер. А, Пламене, да те питам, ти понеже ги познаваш всичките, а, сега… още един милион и половина… за кампанията. Имаш ли някой, дето може да даде за още малко пари? От… може да са официално, може да са неофициално, както му е по-удобно на тоя човек. Обаче ще ни трябват за телевизионна реклама. Да, може каквото и да е. Каквото и да е, ще е в момента от помощ… Ако малко ги такова, те са Борисов…, да, че се опитват. Да, мерси… Айде, да, добре, окей. Мерси. Да.”

Но още през 2020г., лидерът на ДБ Христо Иванов е засечен да се качва в джипа на Пламен Бобоков. Обяснението на Иванов е, че обсъждали "важен културен проект" на олигарха в Русе.

Бобоков е добре познато име. През февруари 2021 г. Специализираната прокуратура внася в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу братята Атанас и Пламен Бобокови и още няколко души. Според разследването те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерна фирма на компанията им „Монбат“. Атанас Бобоков е посочен и като ръководител на организирана престъпна група и укриване на данъци в особено големи размери, Пламен Бобоков беше обвинен за участие в престъпната група. Но после се стигна до закриването на спецсъда, а делото срещу братята беше прекратено и върнато на прокуратурата.

Най-скъпите кампании за последните години са на ДБ/ПП, но клетниците нямали пари

Още през 2021г. става ясно – в тази статия, че най-скъпата дигитална кампания е на ДБ, като във Фейсбук рекламата им е на стойност 121 575 евро за две години или средно по 10 000 лева на месец, отделно рекламните кампании със спонсорирани постове на Христо Иванов и Ивайло Мирчев са съответно за 27 935 евро и 12 236 евро за последните 2 години, като по този начин бюджетът на Да, България надминава 160 000 евро, а добавйки и рекламата на обединение Демократична България, сумата достига 200 000 евро. В друг материал от същата година и на същата медия, вече са добавени всички профили и страници, в които е имало реклами на ДБ, така сумата се удвоява – 400 000 евро.

За периода 09.08. 2023 г. до 06.11.2023 г., само във Фейсбук, най-много за реклама на своите кандидати в социалната медия са отделили от ДБ, вече заедно с ПП) – 271 783 евро. Данните са от тук. В статия на БНР от октомври 2023г., става ясно, че отново ДБ и ПП, дават най-много пари за предизборна реклама в медиите – около 830 000 лв. за периода.

И това са данни, разбира се, без билборди, други кампании, флаери и прочее. Но иначе пари нямало и се налагали такива угодни за общественото благо схеми - „неофициален кеш“, „кеш в торби”, финансиране от добре познати на прокуратурата бизнесмени.

А истината е, че просто им трябват пари в брой, за да могат да купуват гласове – дали ще дойдат от съдени олигарски, дали ще дойдат от разни много почтени бизнесмени със стартъпи за милиарди, дали ще са по друга линия – няма никакво значение, важното е кешът да върви и избирателите им да си вярват, че избраниците им борят мафията. И най-страшното е, че лоботомираните им поддръжници наистина го вярват, даже вече обясняват из социалните мрежи, че средствата нямали значение, даже методите нямали, важното е да се борят олигарсите (?). Лошите, де, не техните – добрите.

ПП и ДБ са си чисто ОПГ, политическо ОПГ, обслужващо различни близки до тях „бизнесмени”, схеми и поръчки. Но наивният им електорат рупа ли, рупа...

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати