Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Като пиле в кълчища

Мнения

Като пиле в кълчища

Като пиле в кълчища - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Има един израз: „оплетен като пиле в кълчища”, който най-точно олицетворява положението, в което се намира Кирил Петков. Тоест човек, който не може да се измъкне от кашата, която сам е сътворил. Пилето, често олицетворяваме и с друг израз „пилешки акъл”, който също ясно говори за умствените му възможности. И колкото повече се е оплело, толкова повече кряка и писка. Нещо, което в момента наблюдаваме именно от Кирил Петков, както и от заобикалящите го други пилета от ПП.

А кълчищата наистина са страшни. Преди броени дни Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на НС и четворната коалиция да се плати само 50% от дължимото на пътните строители за извършени в срок и качествено ремонти по законни договори. Останалата част от сумата трябваше да бъде разплатена на компаниите след последващо решение на Народното събрание.

По този начин отказът на правителството на Кирил Петков да плати дължимите по законни контракти средства ще струва на българските данъкоплатци много повече,  защото работите са приети след неколкократни проверки от възложителите.

Да припомним, че тогава решението се оказа писано не от кого да е, а от Лена Бориславова, което  беше потвърдено от редица свидетели.

По същото време преди няколко дни, от Министерството на иновациите и растежа, потвърдиха изнесеното по-рано от ГЕРБ, а именно, че: През 2021 година по настояване на Кирил Петков, е подготвяна облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв, която обаче не е реализирана. Но въпреки това, отново по настояване на Петков, са изплатени адвокатски и консултантски хонорари в размер на близо 1 млн. лв.

Министерството информира следното: „Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана”. Съвсем отделно ББР е платила още над половин милион лева за становища.

През 2021г. Петков директно и за пореден път излъга, заявявайки, че голяма част от 1.4 млрд. от парите на данъкоплатците в ББР са дадени на 8 фирми, 4 от които на едно лице, но публикуваните отчети на БНБ показаха, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс. Петков заяви и че ББР е източена, сменяйки ръководството и, а новите директори веднага сключиха договор за обслужване с адвокатска кантора, като беше посочено името на Лена Бориславова (о, чудо, пак тя!), на която е определено месено възнаграждение от 13 690 лв без ДДС.

А Джемкорп? На 23 март, в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашният министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Петков, разбира се, побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. „Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на Американското посолство у нас.

През април пък стана ясно, че Джемкорп ще бъде обект на нова проверка от българските служби, а разследване на „Файненшъл таймс” свърза фонда с руски олигарси.

През юли пък, след като временната парламентарна комисия за Джемкорп поиска изслушване на Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията. Но съвсем наскоро министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че този меморандум е все още в сила, а по време на телевизионно участие на Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на "Джемкорп" призна, че не е подписал документа за прекратяване. Според Христов,  в документа дори има клауза за арбитраж.

Според Петков, докладът на ДАНС за Джемкорп е пристигнал при него, бил е обсъждан на заседание на Министерски съвет и на базата на този доклад правителството решава да прекрати меморандума. Само че малко по-рано, буквално минути, Асен Василев заяви „Не е изключено Кирил Петков да не е получил доклада на ДАНС за „Джемкорп”. При мен доклад не е идвал”. Всъщност се оказа, че въпросните доклад е бил крит в... чекмедже няколко месеца преди да бъде представен в Министерски съвет.

След като ГЕРБ сигнализира ДАНС и МВР за подписания меморандум, ще започне разследване а както се разбра, самото предложение за меморандума  е дошло от компания, различна от тази, с която е подписан. Тоест офшорка, която обаче не фигурира в предложението, а се появява едва на датата на подписване.

Пилето не просто се е оплело в кълчищата, то е затънало, се разбра и от думите на заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски, който от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс заяви, че Кирил Петков им е казал да оттеглят законопроекта за промените в Изборния кодекс и той ще им даде кодовете на машините в България за гласуването. Заместник-председателят на БСП и народен представител от левицата Атанас Зафиров потвърди думите на Свиленски.

Кирил Петков, който не спря да говори за морал, за почтеност, за принципи... Този, който от първия ден на появата си на българската политическа сцена, ликвидира с лъжите и действията си и най-безпардонните до момента лъжци.

А пилетата, оплетени в кълчища, често не успяват да се измъкнат от тях. Но Петков повлече и цялата държава. Нещо, което на трябва да забравяме на кого още дължим, защото Петков беше инсталиран във властта от президента-архитект Румен Радев, който макар до ден днешен да отрича, всъщност сам си призна преди време с тези си думи: „Да, аз поканих Кирил Петков и Асен Василев за министри. Те се справиха отлично и разкриха редица недъзи на предишното управление. Президентът е длъжен да има мнение и да изказва политическо мнение. В момент на криза президентът е задължен да вземе отношение. Това направих и аз по време на протестите...”

Честита ви промяна, сънародници, дупе да ни е яко!

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати