Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кога ще стане по-добре? Вече беше

Мнения

Кога ще стане по-добре? Вече беше

Кога ще стане по-добре? Вече беше - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Първият сняг за годината може да бъде обобщен така: 800 000 абонати без ток, стотици хиляди без вода, бедствено положение в някои области, затрупани пътища, счупени дървета, неучебен ден за учениците от над 280 училища в тринадесет области. И ако някой иронично ще каже – нищо ново, първият сняг отново ни свари неподготвени, няма да е напълно прав. Няма да е, поради няколко причини. Първо – толкова неподготвени не сме били. Седмица преди това синоптиците предупреждавах за очакваните обилни снеговалежи, което респективно означаваше, че управляващите и местните власти имаха достатъчно време да предотвратят някои екстремни ситуации. Второ – толкова щети, при не толкова голяма снежна покривка, и то образувана само за ден, до момента не е имало. Не ми се мисли какво бедствие би настъпило, ако съботният снеговалеж снеговалеж беше продължил 3-4 дни без спиране. Вероятно трябваше да затворим държавата.

Нали разбирате, че 800 000 абонати не означава толкова души, а домакинства, което означава между 2 и 2.5млн. човека, тоест близо 1/3 от населението на България. Тоест не е мислено преди това инфраструктурата за ел.мрежата. за поддръжка, за възможни подобни аварийни ситуации. Природа, ще заключат някои, но пак няма да са прави. Природа, природа, но тук говорим просто за един ден не чак толкова обилен снеговалеж. Един. Вероятно извадихме и късмет, че ако този ден беше делничен, милиони щяха да са блокирани по пътищата, без да могат да стигнат до училищата, до работните си места, до болници и други. По-лошо, ако хората бяха навън, вероятно щеше да има и жертви, защото стотици автомобили се оказаха смачкани под паднали върху тях дървета, а собствениците им бяха спасени, само защото денят беше неработен и масово хората почиваха.

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?

И на този фон не по-малко нелепо звучаха обясненията на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, който коментира пред медиите, че трябва да сме подготвени за екстремни ситуации, каквато, според него, е била и тази преди няколко дни. "Такъв сняг обикновено се натрупва за няколко дни", оправда се той, като не пропусна да намеси и любимата си тема - климатичните промени и обяснението, че заради това е имало много интензивни валежи, концентрирани в кратък период.

Достатъчно е да погледнем столицата, която в неделната сутрин осъмна със скъсени маршрути на градски транспорт, непроходими пътища, блокирани улици, безброй паднали и счупени дървета, затрупани спирки. Не е било по-различно, ще репликира друг, и преди общината е попадала в подобни ситуации. И пак няма да е прав. Затворени трамвайни трасета май не помним, толкова софиянци без ток и вода – също. И това е само от един ден снеговалеж, пак припомням.

И на този фон новият градоначалник Васил Терзиев, който всъщност съвсем доскоро ни обещаваше, че софиянци повече няма да страдат заради несвършената работа на този или онзи, че екипът му от професионалисти е подготвен за всяка ситуация, че скоро ще усетим промяната. Тая промяна идеално я усещаме, и не от скоро от няколко години, когато вместо към светли висини, рязко ни приземиха в низините.

Разбира се, че зимата може да усложни обстановката. Разбира се, че снегът причинява и неочаквани аварии. Разбира се, че обилният снеговалеж води до бедствени ситуации. Но, по дяволите, валя само един ден, а натрупаната покривка в София е някакви сантиметри. А и хиляди столичани без ток и/или парно, градът блокиран като след невиждано бедствие, никак не кореспондира с тупането по гърдите преди изборите.

Не кореспондира и с иначе широко отворената уста на част от коалицията, по-конкретно Борис Бонев от „Спаси София”, който не пропускаше подобен момент да скочи на предишния градоночалник, че един обикновено сняг е парализирал работата в столицата. Тогава той и близките до него размахваха пръст, че Йорданка Фандъкова не си е свършила работата, че синоптиците са предупреждавали седмици по-рано, че местните власти са некомпетентни, че булевардите и тротоарите са блокирана. Сякаш говори за почивните дни, нали? Но не, сега вече той е тих и по-нисък от тревата. Вече е нормално времето да парализира градовете, а управниците да нямат време да реагират толкова бързо.

И именно това е най-големият проблем – обещанията, че новите не са като старите, че разликата ще е видима – в положително естество, само че да, тя е видима, но към по-лошо. Самият Терзиев, два дни по-рано, успокояваше софиянци, че „заради прогнозата за обилни снеговалежи, службите и фирмите, ангажирани с почистването на Столичната община имат пълна готовност да реагират навреме и да осигуряват нормалното и безопасно придвижване на граждани и автомобили”, изброявайки броя на снегорините, които чакат в готовност, като даже се похвали, че още преди седмица е бил създаден щаб, който да организира и координира почистването на снега. По-добре да си беше мълчал...

Живущи във Бояна, Драгалевци и други т.нар. витошки квартали на София сигнализираха, че нито събота, нито неделя е чистено при тях, а снежната покривка е затрупала дори главните улици, които по техни думи – поне минали години са били чистени при снеговалежи. Жители на Владя даже алармираха, че целият квартал е непроходим, а положението е бедствено – няма и ток от предишната вечер, а телефоните за подаване на аварийни сигнали не работят.

Едва в понеделник ситуацията започна да се прояснява, с уточнението, че тогава вече не валеше – за късмет на новите ни управници, които побързаха да се похвалят, че основните артерии вeче са почистени, а снегопочистващите машини са обработили трасетата на градския транспорт, както и основни улици в районите. Dа, снегът отстъпи място на леда, като подобни кадри столичани качиха по гrупите в социалната мрежа дори и от спирката на травмая на НДК, която в късния понеделнишки следобед по-скоро приличаше на ледена пързалка или ул. Съборна, която по същото време приличаше на място, на което току що е преминало торнадо.

Истината е, че само за един ден снеговалеж, и то не от най-обилните, блокира столицата, блокира и страната, а макар управляващите да се биеха в гърдите, че при тях такова нещо не може да се случи, не само, че се случи, а беше по-зле от минали години.

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети