Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Кралев: Служебният кабинет на Радев се провали - и в здравеопазването, и в спорта цари хаос

Мнения

Кралев: Служебният кабинет на Радев се провали - и в здравеопазването, и в спорта цари хаос

Снимка:

Юмрукът срещу ГЕРБ е създаден от задкулисието,  казва бившият спортен министър в интервю пред „24 часа“

- Г-н Кралев, на финала сме преди поредния извънреден парламентарен вот, а този път и преди президентски избори? Как ще коментирате предизборната кампания?

- Срещу нас не стоят партии, а финансирани от олигарси политически проекти. Партиите се създават от съмишленици, които вярват в обща кауза.

Политическите проекти се създават от задкулисието. Атаките срещу нас започнаха, когато спряхме контрабандата на алкохол и цигари, когато в хазартния бизнес се сложи ред. Юмруците започнаха, когато премиерът Борисов обяви война на олигархията. Те се обединиха срещу нас. Има обосновани твърдения, че определени олигарси с накърнени интереси седят зад проекта на Слави Трифонов. Друга група от задкулисието пък изгражда новата партия на Кирил Петков.

Манипулацията на вота започна още с гласуването на ултимативните промени в изборния закон, а черешката на тортата беше забраната да се броят контролните разписки. Разкрихме 228 нелегални машини, за които ЦИК не знаеше. Шокиращо беше, че още 150 такива несертифицирани устройства се намират в митнически склад на територията на Летище София. А ЦИК бе информирана за това от Софийска градска прокуратура. Имаме данни, че освен машини има и нелегални пластики, с които ще се опитат да манипулират вота. Ужасени са от високия резулатат на ГЕРБ.

- Смятате ли, че следващият 47-ми парламент ще може да постигне така необходимия баланс, за да не катастрофира държавата? Ще се излезе ли от този служебен хаос?

- Служебните министри се провалиха във всички сектори. Половин година ровиха в кашоните по ведомствата, за да намерят компрометиращи документи срещу ГЕРБ. Нито една тяхна лъжа не беше обоснована с доказателства. Най-смешен е спортният министър. Толкова е безпомощен в некомпетентността си, че сътвори много глупости за няколко месеца. Много е жалко, че толкова примитивен човек бе сложен начело на спортното министерство. Българският спорт страда изключително много в момента, виждате декларациите на спортните среди. Надявам се след изборите да върнем нормалността, спокойствието и стабилността в държавата  и в спорта. Важното е партиите да се смирят, да помислим как с общи усилия да предотвратим катастрофата, наричана „Румен-Радевата зима”.

- Коалицията ГЕРБ/ СДС подкрепя президентската двойка на проф.Анастас Герджиков и на полковник Невяна Митева. Защо българите трябва да им гласуват доверие?

- Познавам проф. Анастас Герджиков повече от 20 години. Той е всичко това, което Румен Радев не е! Той е балансиран и изключително ерудиран човек, Герджиков може да се превърне в истинският обединител на нацията.

Трябва да спрем антагонизма и омразата на вдигнатия юмрук на Радев. Той взриви държавата, за да бъде избран за втори мандат. Стигнахме до нечувани и невиждани нива на противопоставяне на българи срещу българи, на политическа нетърпимост и озлобление. Няма дебати и мисъл за бъдещето на държавата. Радев е кръстникът на този уличен език на омразата, пренесен в парламента. Отрицанието и агресията доведоха до разрухата, в която живеем сега. Проф. Герджиков и полковник Невяна Митева ще върнат диалога, спокойствието и сигурността. Тяхната победа ще отвори нова страница в развитието на България. Вярвам, че обединени сме по-силни като нация.

- Заля ни четвъртата COVID вълна и този път стана страшно - с много заразени и жертви. Защо се стигна до този хаос със зелените сертификати, въвеждане на тестове в училище и отново противопоставяне между хората в страната?

- Цялото управление на служебния кабинет на пандемията и COVID-19 е абсолютно погрешно. Правителството на ГЕРБ се справи много добре и успя да овладее ситуацията, когато светът още не познаваше вируса. Преди една година взехме най-адекватните мерки в цяла Европа и показахме изключително балансирано поведение между запазване на здравето и на икономическите интереси на хората. Европейските лидери се допитваха до премиера Борисов за съвет. Кабинетът „Борисов“ положи всички усилия в страната да бъдат доставени всички видове ваксини, служебното правителство ги подари и разпродаде на чужди държави.

Служебното правителство на Радев изпусна важните летни месеци, подходящи за ваксинация. Не се положиха дори минимални усилия да убедят хората да се осъществи така необходимата масова ваксинация.

Целият хаос в здравеопазването се дължи на пълната арогантност и некомпетентност на Стойчо Кацаров. Служебният здравен министър в дълбока си същност е антиваксър. Как такъв човек да убеди българите да се ваксинират?! Също като неговия началник Румен Радев, който няколко пъти пренебрегна препоръките на здравните власти при управлението на ГЕРБ. Защо Радев не покаже ваксинационния си сертификат и не призове българите да се ваксинират?!

Комисията за защита срещу дискриминацията обяви заповедта на Стойчо Кацаров за зелените сертификати за дискриминационна. Беше абсолютно задължително за такъв сертификат да се признае и тестът за антитела. Да, някои хора са били болни преди повече от 12 месеца, но и сега имат висок „титър“ на вирусо-неутрализиращи антитела и при  имунизация здравето им е застрашено.

България оглави световната класация за починали хора на глава от населението. В същия ден Стойчо Кацаров обяви, че чакал да минат изборите. Недопустимо поведение!

- Как се отразява 4-тата вълна на спорта, има ли хаос?

- Както в здравеопазването, така и сега в спорта цари хаос. Когато трябваше да вземаме тежки решения по време на предните три вълни с Ковид-19, здравният министър винаги се консултираше със спортния министър за мерките. Правихме всичко възможно да запазим здравето на състезателите и да не нарушим нормалния им тренировъчен процес. Мерките, които са взети по отношение на клубовете и за провеждането на тренировки и състезания, сега са неадекватни. Миналата година по това време клубовете получиха към бюджетите си допълнително по 30 %, за да могат да преодолеят последиците от ковидмерките.

Бюджетите за 2021 г. бяха увеличени двойно. Имахме намерение за тази година да увеличим средствата тройно, които да осигурим още тази есен. Двете служебни правителства на Румен Радев имаха възможност, но не отпуснаха нито един лев на клубовете за преодоляване на последиците от пандемията.

Федерациите са силно притеснени от готвените промени в наредбата за финансиране, която ще ореже сериозно парите им. Тези промени се готвят от спортния министър на Румен Радев. Промените не са  предварително дискутирани. Подобна безумна политика особено в края на мандата на едно служебно правителство е недопустима!

- Да припомните като бивш спортен министър от кабинета „Борисов“ това, което се направи в спортната инфраструктура в цялата страна.

- Трите правителства на Бойко Борисов са инвестирали около 500 млн. лева в спортната инфраструктура на страната. Министерството на младежта и спорта е реконструирало около 100 тренировъчни обекти в България.

Успяхме да увеличим средствата за физическо възпитание и спорт за деца, ученици и студенти от 2 млн. на 5 млн. лв. Отпуснахме средства за закупуване на спортни пособия в училищата, това не беше правено от 20 г.

Направихме справедливо разпределение на парите на федерациите – който работи и показва резултати, получава повече, така е справедливо.

Има ясни и точни критерии, субективните елементи за разпределение са елиминирани.

Свидетели сте и колко големи състезания от международен ранг бяха проведени в страната! Без тези домакинства успехът и развитието на спортистите ни ще е много труден, защото даваме възможност на подрастващите състезатели да се докоснат до световните стандарти във всеки спорт!

- Казахте за програмата за изграждане на физкултурни салони в училищата. Продължава ли нейното изпълнение при служебния кабинет?

- Ще припомня, че в началото на 2020 г. с постановление на МС бяха отпуснати средства за изграждане на 25 физкултурни салона, класирани от МОН. Средствата можеха да се изразходват само в рамките на календарната година, иначе трябваше да се върнат в централния бюджет. Разработихме типови проекти за изграждане на физкултурните салони, които да отговарят на най-съвременните изисквания и стандарти за подобен тип съоръжения.

Направи се процедура за обществена поръчка, в която не участваха за съжаление много фирми, защото прогнозната предварителна цена беше ниска, а цената на желязото още тогава започна да се вдига. Това позабави процедурите, като те приключиха едва в края на годината и се наложи парите да бъдат преведени авансово на спечелилите поръчките.

Служебният министър на спорта трябваше веднага да пусне поръчката за строителен надзор, без който нямаше как да се извършат строежите. Не беше направено и аз лично смятам, че спортният министър умишлено спря проектите. Той започна да спекулира с тази тема, да твърди че парите са  загубени и ги няма. Не! Там са парите, преведени са на фирмите, които  чакат да започнат строителството, но не могат, без да има одобрен строителен надзор. По време на моя мандат като спортен министър,  където успяхме да проведем тази поръчка, строежите се случиха – в село Тополово, Асеновградско, в училище „Найден Геров“ във Варна, където се строи и децата до Нова година ще могат да спортуват.

- Какви са инвестициите в спортната инфраструктура във Варна от правителството на ГЕРБ?

- Във Варна са инвестирани над 1 млрд. лева само от второто и третото правителство на Бойко Борисов. Това се дължи на работата на всички – на кмета Иван Портних, на депутатите, на министрите. Само за спорта инвестициите са над 18 млн. лв. Да припомня за ремонта на Двореца на културата и спорта бяха вложени 12.8 млн. лева през 2015 г. и стана домакин на световни и европейски първенства.

Направи се тотална реконструкция на зала „Владислав“ на спортен комплекс „Черно море“, която струва 670 000 лв. – осветителна инсталация, санитарни възли, отоплителна инсталация, настилка, хидроизолация. Инвестирахме 1 млн. лв. в модернизацията на стадион „Тича“ – осветление и нов терен. Направихме осветление на тенис-кортовете на „Черно море – Елит“, нов хангар за лодките и яхтите за 160 000 лв. и ремонт на ветроходната база на „Черно море – Бриз“, нова зала за бокс в ДКС за 300 000 лв., ремонт на залата за щанги в Спортно училище за 120 000 лв. – там тренира нашият голям шампион Христо Христов.

Три нови футболни игрища с осветление направихме в селата  Игнатиево, Цонево и Бенковски – обща стойност 450 000 лв. НСБ „Спорт палас“ беше реконструирана с 2,8 млн. лв. Стадион „Спартак“ се реновира с 2,5 млн. лв. – терен и трибуни. Изцяло ремонтирахме сградата на Спортното училище, увеличихме парите за клубовете!

За съжаление не ни стигна времето да довършим започнатото. Бяхме отделили средства за реконструкция на зала „Христо Борисов“ и „Приморец“ по баскетбол. Но възнамерявам първото нещо, с което да започна при нов мандат, да бъде реконструкция на тези зали.  


Топ новини

виж още

Актуална тема