Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Лъчезар Иванов пред Tribune.bg: Нов код на лекарствата ще реши проблема с липсите в аптеките

Мнения

Лъчезар Иванов пред Tribune.bg: Нов код на лекарствата ще реши проблема с липсите в аптеките

Лъчезар Иванов пред Tribune.bg: Нов код на лекарствата ще реши проблема с липсите в аптеките - Tribune.bg
Снимка:

Нов код да се отпечатва върху опаковките на лекарствата, предлага доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ с промени в Закона за лекарствата (ЗЛПХМ). Как тази стъпка ще подобри контрола върху потреблението им, ще намалят ли липсите в аптеките и ще се ограничи ли паралелня износ, Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ-СДС доц. Лъчезар Иванов.

Доц. Иванов, каква е целта на предлаганите промени в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина?  

През последните месеци наблюдаваме, че около 600 позиции от медикаменти липсват в аптечната мрежа, включително и животоспасяващи препарати, които са за лечение на малки деца. Според нас следва да се вземат незабавни мерки и с този законопроект аз искам да възстановя нещо, което бях вкарал и в 44-то Народно събрание/НС/, а имено да бъде приет национален номер за лекарствените средства, който се предвижда в чл.4 б.Б от Делегирания регламент на ЕС от 2016г. С този национален номер, поставен върху опаковките на лекарствата, няма да може да се прави вторичен износ на медикаменти от България.  

Ще го засекат на границата?!

Тези медикаменти няма да може да се реекспортират, тъй като ще им бъде положен номер, който определя, че този медикамент е специално за България. Това е една много важна промяна, която не е at-hoc, а беше съгласувана с Европейската комисия /ЕК/ и има нотификация относно това предложение. За съжаление, за да се отвори вратичката за износ на лекарства от страната, това предложение беше заличено при приемане на промени в Закона за Здравноосигурителната каса/НЗОК/. То бе премахнато от преходните и заключителните разпоредби и не беше забелязано от колегите. Така че сега възстановявам една абсолютно необходима поправка, която ще се усети след няколко месеца, тъй като по Регламент на ЕК се дава срок на производителите и вносителите да се подготвят да поставят стикера върху опаковките на медикаментите.  

Здравният министър в кабинета „Петков“ не смята, че е отговорна за проблема с липсата на лекарства у нас?

Още една слабост бе допусната при управлението на „Продължаваме промяната“, когато министърът на здравеопазването Асена Сербезова направи един одит, който свали наблюдението на голяма част от медикаментите. Така лекарствата под наблюдение са едва 60. Законът преди това определяше кои институции да наблюдават вноса на лекарства и какъв е разходът им в аптечната мрежа, какви количества са необходими у нас. Спрямо това, когато се забележи дефицит от даден препарат, вторичният му износ следваше да бъде спиран. Но за съжаление, тук отново имаше една помощ от страна на здравния министър, която отвори още по-широко вратата на реекспорта, за да се докараме до това положение в момента да се купуват лекарства от Турция, Гърция, даже от Северна Македония, за да могат пациентите да се лекуват по адекватен начин. Този законопроект, който внасям касае само лекарства, отпускани по лекарско предписание.

От 2001г. няма този факмакомодул към НЗОК и може би, ако се подработи, ще помогне на контрола?

Изпълнителната агенция по лекарствата/ИАЛ/ всъщност трябва да следи и информира НЗОК, съответно Министерство на здравеопазването/МЗ/ за състоянието на пазара с лекарствата. Освен това и Агенция „Митници“ следят износа. Това са институциите, натоварени по закон да следят процеса по внос и износ на лекарства. Никой не е отменял задълженията им. При министър Асена Сербезова бе намален броя на наблюдаваните медикаменти и по този начин се отвори широко възможността за износа им. ИАЛ наблюдава, но не докладва за изключените от списъка медикаменти.  

Ще успее ли НС да разгледа законопроекта?

Аз съм разговарял с колегите от Комисията по здравеопазване, защото в законопроекта няма партийни интереси. По принцип те са съгласни да го разгледаме. Вярвам, че може да мине на две четения в зала, защото в законопроекта няма основания за внасяне на много предложения. Освен това всяка една промяна към това, което предлагам, трябва да мине през ЕК и да има нотификация. Дори ако МЗ иска да направи някои предложения и промени, трябва да ги съгласува с ЕК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети