Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Лидерът на Евророма: Каквито са българите, такива са и циганите им

Мнения

Лидерът на Евророма: Каквито са българите, такива са и циганите им

Лидерът на Евророма: Каквито са българите, такива са и циганите им - Tribune.bg
Снимка:

В реалити шоутата имаме възможност да наблюдаваме колко са образовани някои етнически българи, твърди Цветелин Кънчев

Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев с интервю пред „в. Труд“

– Ходихте ли на протеста срещу вицепремиера Каракачанов, задето нарече ромите „нагли“?

– Нито един член на Евророма не е присъствал на този протест, на който имаше впрочем 200 цигани и 300 полицаи. Едно, защото ние смятаме, че протестът е сериозна демократична мярка и не е редно току така да се прилага при всяко противоречие или недоразумение. И второ, защото Евророма е в партньорски взаимоотношения с партия „Воля“ и няма как да участва на този етап в протести, организирани от ДПС.

Впрочем, това беше един зле организиран протест. Той стана сравнително многолюден само защото към него се присъединиха спонтанно жените и мъжете, които работят в софийската „Чистота“. Именно те бяха хората, за които се коментираше, че са с еднакви якета. И освен коментарите във фейсбук от рода на „егати мангалите и един протест не могат да направят“, аз друг резултат от това мероприятие не видях.

– Така или инак, един побой, нанесен от двама цигани на командос във Войводиново, възпали отново ромския въпрос…

– Момент! Като казвате „цигани“, нека първо да отбележим, че никой няма право да определя кой какъв е. В Световната харта за правата на човека се казва, че всеки е такъв, за какъвто се самоопределя. Има една каста от мургави хора, които говорят на турски език, изпълняват мюсюлмански религиозни ритуали и като ги питате какви са, те казват „турци“ – това е тяхно свещено и нормативно право. От тази каста са двамата, които са пребили командоса.

Това е широко известно, но дали, за да не дразнят ДПС, или по други причини, разни хора ги нарекоха пред медиите не „турци“, а „цигани“. В резултат, както казвате вие, ромският въпрос отново се възпали.

– Ромският въпрос бе повдигнат с изказването на вицепремиера Каракачанов за етническата наглост и нагорещен от призива на помощника му във ВМРО Джамбазки: „Да се сринат гетата!“ Вие как ги виждате нещата?

– Тъй като имам сериозни познания и виждания за тия неща, аз, за разлика от г-дата Каракачанов и Джамбазки, не бих могъл да ги сведа до едно- две изречения само. Ромският въпрос е сериозен. И се нуждае от сериозен отговор, който още не е даден, макар въпросът да се повдига след всеки конфликт, подобен на този във Войводиново.

– Какъв е отговорът на циганите?

– В ромските махали ме питат: Защо, когато някой циганин извърши престъпление, българите се бунтуват срещу всички цигани? Защо, когато един полицай от Пловдив уби родителите си, за да им вземе имотите, не се разбунтуваха срещу полицаите и не ги нарекоха „нагли“? Защо, когато един командос уби полицай с нож в сърцето, не се разбунтуваха полицаите срещу командосите? Ако беше се получил сблъсък между полицаи и командоси – такъв, какъвто се подклажда неведнъж по криминални поводи между българи и роми, какво щеше да стане?

 

– Има ли опасност от сериозни етнически сблъсъци в България?

– Има сериозно етническо напрежение. То е изкуствено насаждано от т.нар. патриоти, от т.нар. националистически партии, които го желаят. А го желаят, защото се препитават от омразата. И тук искам нещо да ви попитам аз вас: знаете ли по какво се различават богатите българи и богатите цигани?

– По какво?

– По нищо. Аз редовно попадам в компании, където богати българи и богати цигани ядат и пият много се уважават, много се тачат. И пет пари не дават кой по телевизията какво бил казал…С бедните българи и бедните цигани обаче не е така. На тях малко им трябва, за да се намразят – като например, някой от едните да каже за другите, че са нагли. Това знаете ли какво показва? Че проблемът с омразата не е етнически, той е социален. И че омразата умишлено се насажда. За да замъгли акъла на бедните хора и те да си забравят празните си джобове.

– Да, но гетата са незаконни, нали така? Едно е незаконни къщи да се бутат, а друго е законни къщи да се палят.

– Аз пък друго ще ви кажа. Във всички държави в Европа циганите са малцинство. Пътувал съм много и знам, че циганското малцинство във всички държави е огледален образ – като манталитет, възпитание и начин на живот – на мнозинството. Каквито са българите, такива са и циганите им. Същото важи за германците, за сърбите, за руснаците.

Бил съм на международни конференции и гледам: пристигат сръбски цигани или руски цигани, или германски – наперени, горди, представят се: ние сме сърби, ние сме руснаци, ние сме германци, ще рече: ние сме от велика държава, това правим, онова… Да сте чули за етническо напрежение между сърбите и циганите им, между руснаците и циганите им, германците и циганите им? Не сте, нали? И няма да чуете. Гордите и силните народи решават проблемите си в единение. Слабите народи се оправдават – с това, с онова и с циганите си, които били неинтегрирани…

– Интегрираните роми са лекари, учители, музиканти, медсестри. Те рядко влизат в новините, с изключение на Софи Маринова и Азис. Неинтегрираните често ги снимат – те са каруцари, просяци, крадци…

– Никой човек не може и не бива да бъде поставян под общ знаменател с други. Циганите ги слагат под общ знаменател „нагли крадци“. Защо, питам! Нима циганите пренасят с кораби кокаин? Циганите ли ограбиха КТБ? Циганите ли източват банкомати и правят хакерски атаки по цял свят? Има много българи, които крадат – крадат милиони, нагли. Има и крадливи цигани, мангасари. Но не всеки българин е ганьовец. И не всеки циганин е мангасар.

Читавите българи не обичат ганьовците, както читавите цигани не обичат мангасарите. И всички са българи като цяло, защото са родени и живеят в България и имат българско гражданство. С общия знаменател „нагли“ се губят съюзници в общата борба на българите с побойниците и крадльовците. И друго – от години аз категорично отхвърлям думата „интеграция“. За да се интегрира някой някъде, трябва да има къде.

Циганите трябвало да се интегрират в обществото. А обществото какво представлява? Интелектуалците са му каймака. Е, добре, кажете ми в България има ли неоплют интелектуалец? Колкото е по-изявен, толкова е по-хулен и нападан. Но вместо да помъдреят от това, че са препатили и да се извисят с духа си над омразата, българските интелектуалци и сами започват да мразят. Силно да мразят!

– Незаконните цигански къщи как така се множат, въпреки, че понякога ги събарят?

– Множат се с мълчаливото съгласие на кметовете и на администрацията от ТСУ („Териториално и селищно устройство“ – б.а.).

– Циганите са електорат, техните гласове се продават и затова си позволяват незаконно да строят, да не плащат ток, глоби, данъци… Така ли е?

– За тока – че циганите масово не плащат – не е така. Откакто са в частни ръце енергоразпределителните дружества, няма как някой да ползва ток и да не си плати. Преди 3 г. аз предложих в съгласие с експертите от ТСУ, да се обяви период, в който циганите да си купят земята, върху която са строили незаконно. Така щяха да влязат над 50 млн. лв. в хазната. Къщите щяха да се узаконят, всеки щеше да си има законна партида за ток, за вода…

„Да се разрушат гетата!“, вика Джамбазки. Посред зима почнаха да ги рушат. Но дори и да е насред лято, къде ще идат циганите след това? Корифеите на мисълта, като Джамбазки, трябва да знаят, че бедният няма какво да губи и без друго, а загуби и покрива на главата си, всичките му задръжки падат. И става непредвидим и обществено опасен. Така не спада престъпността, а става обратното.

За изборната търговия – в последните години много българи се продават по-нагло от циганите. Повечето цигани си продават гласовете от нищета. А повечето българи – от алчност, за да си повишат стандарта. Освен това, след като вземат парите, повечето цигани гласуват по съвест, а повечето българи – против съвестта си. На миналите парламентарни избори една новопоявила се политическа формация наля в един цигански квартал над милион и половина лева, а срещу тях получи само 175 гласа, въпреки, че 10 000 ѝ бяха обещани…

– Образованието и бедността – това са първите 10 фактора, които обуславят престъпността. Вие разполагате със статистика навярно: циганите ли са най-необразовани, най-бедни и най-крадливи в България?

– В реалити шоутата ние имаме възможност да наблюдаваме колко са образовани някои етнически българи, като Черната Златка, която се изяви в играта със столиците на държавите или Нора Недкова, която се опита да смуче през лъжицата си храната… Има неграмотни във всички етноси и те се множат, за жалост. А статистиката показва, че в най-бедната Северозападна България има най-висок процент образованост между ромите. В Бяла Слатина над 20% от общо 7000 цигани са с висше образование. Друг е въпросът, че медиите се фиксират върху неграмотните мангали, а не върху образованите цигани.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети роми, цигани

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати