Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Лидерът на Евророма: Каквито са българите, такива са и циганите им

Мнения

Лидерът на Евророма: Каквито са българите, такива са и циганите им

Снимка:

В реалити шоутата имаме възможност да наблюдаваме колко са образовани някои етнически българи, твърди Цветелин Кънчев

Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев с интервю пред „в. Труд“

– Ходихте ли на протеста срещу вицепремиера Каракачанов, задето нарече ромите „нагли“?

– Нито един член на Евророма не е присъствал на този протест, на който имаше впрочем 200 цигани и 300 полицаи. Едно, защото ние смятаме, че протестът е сериозна демократична мярка и не е редно току така да се прилага при всяко противоречие или недоразумение. И второ, защото Евророма е в партньорски взаимоотношения с партия „Воля“ и няма как да участва на този етап в протести, организирани от ДПС.

Впрочем, това беше един зле организиран протест. Той стана сравнително многолюден само защото към него се присъединиха спонтанно жените и мъжете, които работят в софийската „Чистота“. Именно те бяха хората, за които се коментираше, че са с еднакви якета. И освен коментарите във фейсбук от рода на „егати мангалите и един протест не могат да направят“, аз друг резултат от това мероприятие не видях.

– Така или инак, един побой, нанесен от двама цигани на командос във Войводиново, възпали отново ромския въпрос…

– Момент! Като казвате „цигани“, нека първо да отбележим, че никой няма право да определя кой какъв е. В Световната харта за правата на човека се казва, че всеки е такъв, за какъвто се самоопределя. Има една каста от мургави хора, които говорят на турски език, изпълняват мюсюлмански религиозни ритуали и като ги питате какви са, те казват „турци“ – това е тяхно свещено и нормативно право. От тази каста са двамата, които са пребили командоса.

Това е широко известно, но дали, за да не дразнят ДПС, или по други причини, разни хора ги нарекоха пред медиите не „турци“, а „цигани“. В резултат, както казвате вие, ромският въпрос отново се възпали.

– Ромският въпрос бе повдигнат с изказването на вицепремиера Каракачанов за етническата наглост и нагорещен от призива на помощника му във ВМРО Джамбазки: „Да се сринат гетата!“ Вие как ги виждате нещата?

– Тъй като имам сериозни познания и виждания за тия неща, аз, за разлика от г-дата Каракачанов и Джамбазки, не бих могъл да ги сведа до едно- две изречения само. Ромският въпрос е сериозен. И се нуждае от сериозен отговор, който още не е даден, макар въпросът да се повдига след всеки конфликт, подобен на този във Войводиново.

– Какъв е отговорът на циганите?

– В ромските махали ме питат: Защо, когато някой циганин извърши престъпление, българите се бунтуват срещу всички цигани? Защо, когато един полицай от Пловдив уби родителите си, за да им вземе имотите, не се разбунтуваха срещу полицаите и не ги нарекоха „нагли“? Защо, когато един командос уби полицай с нож в сърцето, не се разбунтуваха полицаите срещу командосите? Ако беше се получил сблъсък между полицаи и командоси – такъв, какъвто се подклажда неведнъж по криминални поводи между българи и роми, какво щеше да стане?

 

– Има ли опасност от сериозни етнически сблъсъци в България?

– Има сериозно етническо напрежение. То е изкуствено насаждано от т.нар. патриоти, от т.нар. националистически партии, които го желаят. А го желаят, защото се препитават от омразата. И тук искам нещо да ви попитам аз вас: знаете ли по какво се различават богатите българи и богатите цигани?

– По какво?

– По нищо. Аз редовно попадам в компании, където богати българи и богати цигани ядат и пият много се уважават, много се тачат. И пет пари не дават кой по телевизията какво бил казал…С бедните българи и бедните цигани обаче не е така. На тях малко им трябва, за да се намразят – като например, някой от едните да каже за другите, че са нагли. Това знаете ли какво показва? Че проблемът с омразата не е етнически, той е социален. И че омразата умишлено се насажда. За да замъгли акъла на бедните хора и те да си забравят празните си джобове.

– Да, но гетата са незаконни, нали така? Едно е незаконни къщи да се бутат, а друго е законни къщи да се палят.

– Аз пък друго ще ви кажа. Във всички държави в Европа циганите са малцинство. Пътувал съм много и знам, че циганското малцинство във всички държави е огледален образ – като манталитет, възпитание и начин на живот – на мнозинството. Каквито са българите, такива са и циганите им. Същото важи за германците, за сърбите, за руснаците.

Бил съм на международни конференции и гледам: пристигат сръбски цигани или руски цигани, или германски – наперени, горди, представят се: ние сме сърби, ние сме руснаци, ние сме германци, ще рече: ние сме от велика държава, това правим, онова… Да сте чули за етническо напрежение между сърбите и циганите им, между руснаците и циганите им, германците и циганите им? Не сте, нали? И няма да чуете. Гордите и силните народи решават проблемите си в единение. Слабите народи се оправдават – с това, с онова и с циганите си, които били неинтегрирани…

– Интегрираните роми са лекари, учители, музиканти, медсестри. Те рядко влизат в новините, с изключение на Софи Маринова и Азис. Неинтегрираните често ги снимат – те са каруцари, просяци, крадци…

– Никой човек не може и не бива да бъде поставян под общ знаменател с други. Циганите ги слагат под общ знаменател „нагли крадци“. Защо, питам! Нима циганите пренасят с кораби кокаин? Циганите ли ограбиха КТБ? Циганите ли източват банкомати и правят хакерски атаки по цял свят? Има много българи, които крадат – крадат милиони, нагли. Има и крадливи цигани, мангасари. Но не всеки българин е ганьовец. И не всеки циганин е мангасар.

Читавите българи не обичат ганьовците, както читавите цигани не обичат мангасарите. И всички са българи като цяло, защото са родени и живеят в България и имат българско гражданство. С общия знаменател „нагли“ се губят съюзници в общата борба на българите с побойниците и крадльовците. И друго – от години аз категорично отхвърлям думата „интеграция“. За да се интегрира някой някъде, трябва да има къде.

Циганите трябвало да се интегрират в обществото. А обществото какво представлява? Интелектуалците са му каймака. Е, добре, кажете ми в България има ли неоплют интелектуалец? Колкото е по-изявен, толкова е по-хулен и нападан. Но вместо да помъдреят от това, че са препатили и да се извисят с духа си над омразата, българските интелектуалци и сами започват да мразят. Силно да мразят!

– Незаконните цигански къщи как така се множат, въпреки, че понякога ги събарят?

– Множат се с мълчаливото съгласие на кметовете и на администрацията от ТСУ („Териториално и селищно устройство“ – б.а.).

– Циганите са електорат, техните гласове се продават и затова си позволяват незаконно да строят, да не плащат ток, глоби, данъци… Така ли е?

– За тока – че циганите масово не плащат – не е така. Откакто са в частни ръце енергоразпределителните дружества, няма как някой да ползва ток и да не си плати. Преди 3 г. аз предложих в съгласие с експертите от ТСУ, да се обяви период, в който циганите да си купят земята, върху която са строили незаконно. Така щяха да влязат над 50 млн. лв. в хазната. Къщите щяха да се узаконят, всеки щеше да си има законна партида за ток, за вода…

„Да се разрушат гетата!“, вика Джамбазки. Посред зима почнаха да ги рушат. Но дори и да е насред лято, къде ще идат циганите след това? Корифеите на мисълта, като Джамбазки, трябва да знаят, че бедният няма какво да губи и без друго, а загуби и покрива на главата си, всичките му задръжки падат. И става непредвидим и обществено опасен. Така не спада престъпността, а става обратното.

За изборната търговия – в последните години много българи се продават по-нагло от циганите. Повечето цигани си продават гласовете от нищета. А повечето българи – от алчност, за да си повишат стандарта. Освен това, след като вземат парите, повечето цигани гласуват по съвест, а повечето българи – против съвестта си. На миналите парламентарни избори една новопоявила се политическа формация наля в един цигански квартал над милион и половина лева, а срещу тях получи само 175 гласа, въпреки, че 10 000 ѝ бяха обещани…

– Образованието и бедността – това са първите 10 фактора, които обуславят престъпността. Вие разполагате със статистика навярно: циганите ли са най-необразовани, най-бедни и най-крадливи в България?

– В реалити шоутата ние имаме възможност да наблюдаваме колко са образовани някои етнически българи, като Черната Златка, която се изяви в играта със столиците на държавите или Нора Недкова, която се опита да смуче през лъжицата си храната… Има неграмотни във всички етноси и те се множат, за жалост. А статистиката показва, че в най-бедната Северозападна България има най-висок процент образованост между ромите. В Бяла Слатина над 20% от общо 7000 цигани са с висше образование. Друг е въпросът, че медиите се фиксират върху неграмотните мангали, а не върху образованите цигани.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още