Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци: Човек трябва да работи това, което обича!

Мнения

Майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци: Човек трябва да работи това, което обича!

Майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци: Човек трябва да работи това, което обича! - Tribune.bg
Снимка:

Дни преди астрономическото лято, едно от най-добрите заведения на София – сръбският ресторант „КОТИЛОТО“, представи своето лятно меню. Ценителите на балканската кухня ще останат очаровани от новите предложения за този сезон.

Те са плод на силно изразен готварски нюх и голяма доза творческо въображение. В основата стои известният сръбски майстор-готвач Далибор Маринкович. Той и българинът Йонко Георгиев са двигателите на чудното кътче в центъра на Драгалевци. Двамата добри приятели са успели да пресъздадат вкуса на Балканите – и то само на няколко минути път с кола от центъра на София.

Срещаме се с шеф Маринкович, за да ни разкрие тънкостите на нашата си кухня, заряда и емоцията, с които се създават нови специалитети за всеки нов сезон и стремежа винаги да впечатлиш, да грабнеш хората с това, което правиш.

Какво трябва да присъства в лятното меню, по какво се различава от зимното, все пак храната трябва да е по-лека?

Да, разбира се, че наблягаме на по-леки ястия, меса с по-малко мазнини като медальоните с карамелизиран лук и телешко бонфиле. Но в крайна сметка нашата кухня, тук на Балканите е доста тежичка. Не е като средиземноморската, която включва повече морски дарове. Тук сме свикнали да хапваме и лека, и тежка храна. Сезонът не ни пречи! Всеки си избира храната според своите предпочитания и желания.

Кой от специалитетите в новото лятно меню на ресторант „Котилото“ ще ни препоръчаш?

Като предястие предлагаме лозови сърмички, които навремето бабите са ни правили вкъщи. Това е голяма емоция! Там са други вкусове – емоционални, носталгични! Тези малки сърмички с кисело млекце, ни връщат в детството! Само като ги видим, сме вече нахранени и доволни! Защото не можеш да си ги приготвяш всеки ден, малко са трудоемки.

Това ли е разковничето за успеха, традицията да се запази?

Така трябва да бъде! В „Котилото“ се придържаме към продуктите, които имаме на Балканите! Чери домати, рукола, айсберг не присъстват в нашите салати. Гледаме си нашите продукти. Зелената салата си е зелена салата. Може да добавим чушка – зелена или червена, зеленце и моркови. Това, което ни е познато. С месото е същото. Балансираме вкуса с нашите подправки, които се използват масово тук на Балканите.

Кое в този занаят ви зарежда така, че да измисляте винаги нови и нови неща? Не е ли изтощително?

Така е. Трудоемко е! Но човек реши ли да влезе в кухнята един път,  никога не излиза оттам! Трябва да изпитваш голяма любов към готвенето. Аз по някакъв начин продължавам традицията! Моите баба и дядо също са били майстори-готвачи и аз вървя по техния път. Стараем се да очароваме клиентите и да ги храним с хубави, пресни продукти. Най-важното в кухнята е да се подбира месото, зеленчуците, абсолютно всичко, защото с лош продукт не можеш да направиш хубаво ястие!

Това, което допълнително ме мотивира и ми дава емоция е, че съм табиетлия, аз съм гурме, обичам да хапвам! Обичам скара, обичам ущипци, обичам месо! Въпреки че в момента съм на диета. Искам малко да се изчистя. Но е факт, аз обичам месо. Мисля, че човек трябва да работи това, което обича – да го работиш с желание, с любов, със страст, да манипулираш сам себе си, защото по този начин можеш да извлечеш най-доброто както от себе си, така и от другите.

Казваш, че храната е щастие, защо?

На първо място човек трябва да е здрав. Когато сме здрави, сме най-щастливи! Всеки един от нас трябва да благодари на Господа, че има здравето, а здравето идва от храната!

Ще продължат ли традицията и твоите наследници?

Аз имам едно момиче на седем години. Все още не знаем накъде ще я повлече животът и какъв ще бъде нейният път. Но ако тя не бъде готвач, може пък нейните деца да бъдат, през поколение да се предаде този ген!

Какво би казал на всички, които обичат сръбската, балканската кухня?

Бъдете живи и здрави! Заповядайте в нашия ресторант! Намираме се в Драгалевци, на адрес: „ул. Крайречна“ № 26. Ресторантът не е просто място, където да отидете три пъти и да пробвате цялото меню. Винаги трябва да има нещо ново и различно, с което готвачът да зарадва клиентите си! Ние се стремим точно към това и засега успяваме!

Интервю на Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Роси Великолепно място с неповтирима кухня
16.06.2019 18:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети