Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Мизерни гърчове

Мнения

Мизерни гърчове

Мизерни гърчове - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Вчера Народното събрание прие предложението на "Продължаваме промяната" за оказване на военно-техническа помощ на Украйна. За него гласуваха почти всички от ПП, БСП, "Има такъв народ", "Демократична България", както и опозицията, в лицето на ГЕРБ и ДПС. "Против" бяха само от "Възраждане". Предложенията на ГЕРБ и ДБ които предвиждаха да предоставим оръжейна помощ, не бяха приети.

Помощта ще включва: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС, осигуряване на възможност за изнасяне на украинско зърно във Варна, помощ за украинските граждани, бягащи от войната, засилване на енергийното сътрудничество чрез доставки на електроенергия от Украйна и природен газ, ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България, както и продължаване на доставките на хуманитарна помощ, лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Откакто започна войната в Украйна, сме свидетели на постоянни словесни еквилибристики, идващи от всички посоки на управленското ниво, които неистово се опитват хем вълкът да е сит, хем овцете да останат цели. А министър-председателят Кирил Петков все повече заприличва на миролюбиво пуделче, което се чуди как едновременно да се умилква и угоди на всички в коалиционното семейство.

Всичките му действия са подчинени на тази цел, но върхът на неадекватността му беше предложението, което беше поднесено на суверена чрез Фейсбук, хората да дарят по една заплата, като така ще помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси. Щото управляващите, начело с него, не нямат единна позиция по темата. И щото няма топки да се наложи над БСП.

Седмици наред се наслушахме на безумни варианти, идеи, откровени идиотщини и нелепи оправдания. Усетила слабостта и колебливостта му, опитната лисица Корнелия Нинова затегна още повече примката – „Реши ли Министерският съвет да се изнасят оръжия за Украйна, БСП ще напусне коалицията", заяви тя.

Друг е въпросът, че българско оръжие достига до Украйна, но не директно, а като първо се изнася за държави от НАТО, които след това го пращат на Киев. Това всъщност потвърди и изпълнителният директор на държавната оръжейна търговска фирма "Кинтекс" Александър Михайлов, който в интервю каза, че сключените договори за износ на оръжие и боеприпаси са с рекордни размери от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Нинова побърза да се оправдае, че всички твърдения, че по един или друг начин изнасяме оръжие, са спекулации. България изнасяла оръжия за над 50 държави, имаме договори с Чехия, Полша, Великобритания, САЩ и много други държави, но всичките са с краен потребител тези страни и ние, видите ли, не можем да осъществяваме контрол върху това какво се случва после. Добре, Нинова – не по врат, а по шия.

По време пък на вчерашния дебат в НС за отпускането на военно-техническа помощ за Киев, столетницата поиска да се проведе национален референдум по въпроса за предоставянето на военна помощ за Украйна. "Не на войната. Най-демократично, честно и почтено е страната ни да проведе референдум „за“ или „против“ подобно действие и българският народ е мъдър и вярвам, че той няма да сгреши, когото политиците сме на кръстопът, сигурен съм, че нашите сънародници винаги биха избрали пътя на мира", коментира Борислав Гуцанов от партията.

Не е нужно задълбочено да анализираме тази безумна хрумка, изречена от трибуната на парламента. Войната ще свърши докато този референдум бъде приет и осъществен. И БСП са напълно наясно с това. Просто тупкат топката, защото могат.

Тупкат топката и другите партии в коалицията, тупка топката и премиерът.

Макар позицията на ДБ по този въпрос да е принципно категорична, в средата на април съпредседателят на партията Христо Иванов все пак каза, че те няма да настояват на всяка цена да бъдат изпратени оръжия на Украйна, защото  желанието им е да помогнем във войната им срещу Русия с доставки на оръжие, но дори да не се вземело подобно решение, партията му нямало да напусне коалицията. Вчера в парламента заеха по-ясна позиция, като настояха мандатът да не е само за ремонт на военната техника. „Нека да не ограничаваме тази подкрепа, защото Украйна може да има нужда сега само от ремонт, но утре може да има нужда от боеприпаси”, заяви Атанас Славов.

Също вчера се случи и нещо по-знаково - сутринта в парламента беше официално входирано писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски с конкретните искания на Украйна. В него беше отправена молба за предоставяне на следната помощ: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. Всичко, което часове по-късно депутатите приеха.

Това се оказа спасителна сламка за БСП, ИТН и ПП, като последните мигновено направиха редакционна поправка на предложението си – парламентът да вземе решение, с което да даде мандат на правителството за това да окажем „военнотехническа помощ на Украйна, съобразно исканията в писмото и съобразно това, което имаме като възможност да дадем”.

А сутринта и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров натърти в ефира на БТВ, че „на този етап няма формулировка България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна”, затова „в зависимост от нашите възможности, очаквания и развития на конфликта да може правителството в най-широк мандат да взима правилните решения. Страната ни няма да изпраща боеприпаси, а само ще отговори конкретно на нуждите, които Володимир Зеленски отправи към премиера Кирил Петков.”

ИТН успокоено констатираха, че няма да изпращаме оръжие, защото... Украйна не искала. Дни по-рано Станислав Балабанов призна, че управляващите (сред които и неговата партия) се опитват се да балансират, допълвайки, че Володимир Зеленски не е поискал от нас оръжие, само... ремонт на оръжия.


БСП също ентусиазирано заявиха, че ще подкрепят редактираното проекторешение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, което е изготвено въз основа на писмото на украинския посланик. „Днешните уточнения, направени от ПП, дават възможността за широко тълкуване и предоставянето на хуманитарна, финансова, военно техническа помощ - нито едно от тях не е свързано с оръжие и боеприпаси. С подобно решение, ще се даде мандат на правителството да изпълни исканията на Украйна и същевременно България няма да стане част от конфликта и ще покажем солидарност с Украйна, без да поставяме под съмнение членството ни в НАТО”, заяви Вигенин.

Всъщност цялата управляваща коалиция е заложник на различни страхове, които са в основата на действията и решенията им. Страх, БСП да не напусне карето, което ще доведе до разваляне на играта. Страх, народът да не ги изгони с камъни. Страх, да не би да има някой, недоволен от решенията им. И затова се опитват да се разкрачат още повече, току-виж успели да се задържат и на двата бряга. Е, неуважаеми управляващи, няма как да стане, разберете го! И  най-накрая се осмелете да се определите – ако не за друго, поне заради авторитета на страната ни, който не спирате да рушите ежеминутно.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати