Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Морална деменция: Радев три месеца зове за пълна мобилизация на бюджета, днес парите от хазната му се свидят

Мнения

Морална деменция: Радев три месеца зове за пълна мобилизация на бюджета, днес парите от хазната му се свидят

Снимка:

Президентът определя щедрия бюджет за 2021 като разоряващ, но нямало да го спира

Оказва се, че един от страничните ефекти на ковид кризата е внезапната морална деменция, от която се разболяха редица публични фигури. Но новинарските архиви са запаметили всяка дума. Да си припомним какво мисли президентът на Република България Румен Радев за държавния бюджет от месец март до месец май 2020 година и да сравним думите му тогава с днешното му изказване.

Още от началото на пандемията през март тази година Радев има два ярко забележими полюси в своите изказвания – подлага под съмнение спазването на противоепидемични мерки и иронизира указанията на здравните власти, но за сметка на това настоява за отваряне на държавния бюджет и подпомагане на всеки бизнес или човек, засегнат от кризата. Той говори за морални задължения и хока управляващите, че се държат егоцентрично.

 

На 13-ти март 2020 година Радев призовава за щедри обезщетения от държавния бюджет при прилагането на ограничения:

 

„Редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки. Без тях здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес, осигуряващ работа на огромна част от българите“

 

Румен Радев на 15-ти март 2020 г., след проведена среща с премиера Бойко Борисов и генерал Венцислав Мутафчийски в Президентството:

 

„България и светът преминават през тежко изпитание. То налага ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ НА МАТЕРИАЛНИТЕ РЕСУРСИ и моралните сили на обществото.

 

Здравната криза поражда сътресение в икономиката и в социалната система. Тя поставя на изпитание малкия и средния бизнес, работещи, които имат малки деца и възрастни родители, които разчитат на техните доходи, губят работа или са в неплатен отпуск. И тук българското правителство следва да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки. Знам колко е трудно – и това го дискутирахме до момента, защото ресурсите в държавата са ограничени, но в такава ситуация аз очаквам и правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети, да се търси активната помощ и съдействие на Европейския съюз, така че да могат да бъдат подпомогнати най-засегнатите, защото с мор от бедност не се спасява от този вирус. Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията на кризата, както го разбират вече и всички засегнати държави и предприемат мерки.“

 

Очевидно преди няколко месеца Радев определя като основен приоритет здравето, животът и благоденствието на хората. Днес изглежда парите за обезпечаване на най-засегнатите от кризата вече му се свидят, въпреки че са от държавния бюджет и принадлежат на хората.

 

На 16-ти март 2020 година на среща с бизнеса Румен Радев заявява, че е необходим комплекс от мерки в подкрепа на „здравето“ на българската икономика и нейната жизнеспособност след коронавируса. Държавният глава призова и за преглед на най-засегнатите фирми и сектори, като се въведат критерии и механизми, по които да се оценява нуждата от предоставяне на помощ.
„Държавата трябва да подкрепи бизнеса в труден момент, защото без бизнес после не можем да оцелее държавата“, добави Румен Радев.

По думите на държавния глава правителството в спешен порядък следва да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. „Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Здравето, животът, благоденствието на българските граждани и на бизнеса не могат да чакат. Затова е много важно да се приоритизира, защото все пак ресурсите са ограничени“, добави Румен Радев.

В същия ден на среща със синдикати президентът продължава да настоява, че държавният бюджет се формира от труда на всички българи и когато тези българи са в затруднено положение, държавата трябва да помисли за тях. „Хората са най-важният ресурс, с който разполага България и днес трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на понеслите щети сектори от икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване по отношение на битови проблеми, доходи, възможност за плащане на кредити, битови сметки и т.н.

Необходими са мерки, така че България да има пълноценна работна сила и човешки ресурс и в бъдеще. Предизвикателството е да се намери баланс в тази ситуация и то в условия на ограничен финансов ресурс“, казва Румен Радев.

 

 

На 18-ти март 2020 година Радев се среща с премиера Борисов и с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и повтаря необходимостта от финансова подкрепа за всеки, засегнат от кризата.

 

„Паралелно със здравната криза се развива икономическа и социална криза. Държава не бива да работи само с ограничения, наказания, глоби и арести, а трябва да има ясна политика в подкрепа на нуждаещите се хора. Ако институциите не действат сега, здравната криза може да се превърне в хуманитарна за хиляди българи. Нашите възможности са скромни, но и нуждите на хората са много по-остри, защото голяма част от тях нямат никакви финансови резерви. Ако един ден гладът победи страха, последствията могат да бъдат наистина непредсказуеми. Очаквам правителството, подкрепено от парламента, да намери необходимите социални и икономически мерки и то в диалог с работодателски, синдикални организации, както и с банковия сектор.“

 

На 31-ви март 2020 г. в Благоевград Румен Радев отново настоява за „убедителни и всеобхватни социални мерки, насочени към отделния човек, и икономически – за бизнеса“. Нещо повече – в изявлението му става дума за държавния бюджет, който уж имал резерви, но нищо не се отпускало за хората.

 

„На засегнатите им се предлагат не реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ги задължава към банките. Готвената актуализация на бюджета и кризата показа, че всъщност хазната е празна и трябва теглене на заем, а десет години ни убеждават и ни говорят, че имало резерви“.

 

В своето изявление на 3-ти април 2020  президентът за пореден път критикува липсата на спешна финансова помощ от страна на държавата и настоява за спешна парична инжекция дори и за свободните професии.

„Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус.

 

Държавният глава смята, че когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация – и за работниците, и за бизнеса. В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната, настоява той.

 

В изказването си Радев  отново настоява да се използват резервите в бюджета като призовава правителството да преосмисли своите приоритети.Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък“, коментира президентът.

 

На 7 април 2020 г. Радев дава брифинг за медиите, за да заяви, че тези, които вземат решенията за ограниченията в извънредното положение, са сити хора, но много българи вече гладуват. „Не трябва да се чака моментът, в който гладът ще победи страха, защото тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми“ – наизустена реплика, която присъства във всяка президентска реч.

 

Седмица по-късно, на 14 април 2020 г., Радев отива в Трявна и за пореден път заявява, че настоява за финансово обезпечаване на всички български работници.

„Важно е българските работници да бъдат спокойни за себе си и съдбата на семействата си и да могат да получават заплати за реално изработения труд“, казва той.

 

В своя позиция на 27-ми април 2020 г. държавният глава изтъква, че кризата с коронавируса предизвиква тежки социално-икономически последици. „За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията.

Месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ.

Крайно време е да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред. Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?“

 

На 18 и 19 май 2020 година в две последователни свои изяви Радев продължава да изявява публично мнението си – необходима е незабавна и неограничена финансова помощ от държавния бюджет. В Елин Пелин президентът заявява:“ Ролята на държавата е максимално бързо да осигурява финансова подкрепа за затруднените компании в България за запазване на заетостта и гарантиране на производството.“  


Коментари (7)

ТРУДЕН ЗА ЛЕЧЕНИЕ.. РУМЕН РАДЕВ...................... БЕЗНАДЕЖДНО БОЛЕН............. БЪЛГАРИ..........
-ДИСТАНЦИЯ ОТ РАДЕВ
-ДЕЗИНФЕКЦИЯ ОТ РАДЕВ
-ВАКСИНА СРЕЩУ РАДЕВ...
27.11.2020 18:21 / Отговор
кесо Румбата и кака ви Курни много се кахърят, че тоя път в хазната няма да останат пари за опоскване както по-рано ги бе свикнал Борисов. Тогава той пестеше нашите пари и като подаваше поредната си оставка червените клептоманчета ги опоскваха със скоростта на светлината. А сега има опасност да не намерят в нея пълни сейфове с нашите пари и за кво тогава е цялото усилие от юни насам, ако няма някой и друг милиард за гепване? Лоша работа, другари, Борисов съвсем се е разпищолил с харчовете та май ще се наложи да стягате коланите ако дойдете на власт, лошо, много лошо.
27.11.2020 18:41 / Отговор
ИЗРОДдд.. ПЪЛЕН ИЗРОД е тоя , за власт и пари е продал душата си на дявола, затова и призова ОТРЕПКИТЕ и ДЕГРАДИРАЛИТЕ за метеж, за да му свършат неговата работа - да РАЗНЕСАТ И ДА СЕЯТ ЗАРАЗА за да убива колкото може повече, ЗА ТОВА МУ СЕ ПЛАЩА от КРЕМЪЛ..! СЪБУДИ се НАРОДЕее...и го АНАТЕМОСАЙ тоя ПРЕДАТЕЛ, да гори в АДА !!!
28.11.2020 10:17 / Отговор
Шизофреник с голямо его За съжаление в момента е президент на държава от европейския съюз! Непостижимата му неадекватност ще му осигури пенсия на истински заслужил човек!Това,ако не е абсурд!
28.11.2020 11:55 / Отговор
Пенко Според мен това човекоподобно не е просто тъп и злобен. Той е със сериозни психични разстройства и нямам логично обяснение как успя да се добере до тази позиция. Явно обществото ни е много болно, щом избира такива психопати и то на най-викоки длъжности. Слава Богу че няма реална власт инак направо не ми се мисли какви поразии щеше да направи.
28.11.2020 20:34 / Отговор
За Боко ли говориш, какви социални мерки, бе олигофрен. Мафията си краде нашите пари за техните си фирми и хора - администрацията му, а бизнесът е оставен на самотек. Хората вече са безработни и гладни, заради тази мутра. Какви пари са опосквали, та тройната коалиция му остави резерв от милиарди, а този орева света, че трябвало да изплаща преизчислените пенсии. После посегна на парите на здравната каса и на сребърния фонд, фалира КТБ и т.н. Добре, че дойде Орешарски, че е перфектен финансист, та оправи нещата.
02.12.2020 08:19
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема