Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Андрей Новаков за пакета „Мобилност“: Силите са изравнени, утре в ЕП е непредсказуем ден

Мнения

На Трибуната – Андрей Новаков за пакета „Мобилност“: Силите са изравнени, утре в ЕП е непредсказуем ден

На Трибуната – Андрей Новаков за пакета Мобилност: Силите са изравнени, утре в ЕП е непредсказуем ден - Tribune.bg
Снимка:

Ще направим така, че да постигнем позициите на българските превозвачи, ще изляза и ще протестирам заедно с тях

Два гласа не достигнаха снощи в Европейския парламент (ЕП), за да бъде отхвърлен пакета „Мобилност“ от дневния ред на тази сесия на ЕП. Решението беше взето със 156 гласа „за“ оставане и 154 за „изваждане“. Трима български евродепутати не бяха в залата –Николай Бареков, Неджми Али от ДПС и Светослав Малинов от ДСБ. Така ЕП реши да остави без промяна дневния си ред и да гласува в сряда предложените промени в правилата за международните пътни превози. Темата пред Tribune.bg коментира българският евродепутат (ГЕБР/ЕНП) Андрей Новаков. 

Разочарование е първата реакция след гласуването вчера по пакет „Мобилност“?

Бяхме изключително близко до това да отхвърлим окончателно пакет „Мобилност“. Много усилия се положиха и преди всичко с инициативната подписка, която направих, за да съберем достатъчно подписи и да подложим на гласуване точката за отпадане от дневния ред. Оказа се, че председателят на Европейския парламент /ЕП/ Антонио Таяни уважи това искане, което направихме. Даде ми думата, защитих позицията си. Имаше колеги от Полша, които направиха същото заедно с мен. Единственото, което остана да се свърши беше да си спечелим гласуването и когато два гласа не ти достигат, наистина е много тежко. Но нищо не е приключило, имаме още полезни ходове до самото гласуване в сряда.

Какво ще се случи в сряда?

В сряда е наистина непредсказуемо. След като са толкова изравнени силите, буквално само за два-три гласа и има толкова много внесени поправки, повече от 1600 са те, може да се случи всичко. Ние ще направим така, че да можем да постигнем позициите на българските превозвачи да останат.

Т.е. при гласуването текст по текст ще се постараете да защитите позициите на българските превозвачи?

Както винаги сме го правили досега. Обединени всички българи. Надявам се в сряда да сме всички заедно и да гласуваме.

Има ли вариант пакет „Мобилност“ да не бъде разгледан от ЕП? Може ли председателят Антонио Таяни да го отложи, поради това, че е много голям?

Така е. много голям е и все още не са превели всички поправки. Ако те не го направят, това ще бъде предпоставка да искаме свалянето от дневен ред. Стотици са и поправките, които ние сме внесли.

Имаше вариант Румънското председателство да не го включи на ниво Триалозите, да не го постави на разглеждане, но това е следващ етап?

Ако се стигне до гласуване в сряда, което има негативни последици за България, това няма да е финалното, няма да е решаващото гласуване. След него предстоят Триалозите, които често пъти се проточват с месеци и след това, след като има постигнато споразумение със Съвета и Европейската комисия, пакетът „Мобилност“ ще се гласува на второ четене. Това в сряда е гласуване на първо четене и не е окончателното. Въпреки това – аз ще изляза и ще протестирам заедно с българските превозвачи.

Какви са шансовете този документ да остане за разглеждане от следващия ЕП?

Трудно ми е да кажа, но в едно съм сигурен, че ако сега мине само на първо четене, следващият парламент може да преразгледа тази позиция и да започне отново. Ето защо имам надежди, че това, което направихме дотук да отложим пакет „Мобилност“ с две години, накрая ще се окаже решаващото.

Интервю на Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати