Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Магдалена Ташева, „Атака“: Разширяваме своите ресурси с млади хора

Мнения

На Трибуната – Магдалена Ташева, „Атака“: Разширяваме своите ресурси с млади хора

Снимка:

С телевизионно риалити партията реди листа за евровота

В „цайт нот“ ли е партия „Атака“ по отношение на листата за евровота, след като „Обединени патриоти“ не отиват заедно на тези избори? Това ли е причината партията да избере метода на политическото риалити, за да състави листата си и ще изпълнят ли младите хора обещанията си в Брюксел. С тези въпроси се обърнахме към Магдалена Ташева от „Атака“, която е член на журито на конкурса.

Защо партия „Атака“ подрежда листата си по този начин?

- Лидерът на „Атака“ го обясни. Първо, той има по-далечен хоризонт. Разширяваме своите ресурси с млади хора, които желаят да се занимават с политик. Волен Сидеров планира след края на политическата академия дасъздаде фондация, която да подпомага млади лидери.

У нас има една поговорка – не гледай попа какво пее, а какво върши. Точните отговори не гарантират, че в Европарламента кандидатите ще се придържат към това, което са изповядвали на екран!

- Това важи не само за младите хора, а за всички евродепутати.

Как оценявате подготовката на кандидатите на теория? Знаят ли на кого се подчиняват европейските депутати, пред кого се кълнат?

- Парламентът предполага колективна клетва. Отделно от това членовете на Еврокомисията (ЕК) се кълнат пред Съда в Люксембург и там те полагат клетва да бъдат лоялни на интересите на Европейския съюз (ЕС), да не търсят и да не приемат съвети от нито едно правителство, включително и от собственото си. Според Брюксел Съветът на ЕС представлява европейските правителства. Парламентът представлява европейските народи, а ЕК – европейския интерес.

В този смисъл кандидатите може да декларират, че ще се откажат от заплатата си, но има инструменти те да бъдат привлечени към едно или друго лоби! Видяхме и какво се случи с пакета „Мобилност“.

- И не само това, пакетът „Мобилност“, доколкото успях да проследя, беше внесен повторно, което е дело на депутати от АЛДЕ, където членува нашата ДПС и от ПЕС на Сергей Станишев. Това, че застават пред камерите и декламират някаква лоялност на интересите на българския международен транспорт е един изпразнен от съдържание предизборен жест.

Но ако кандидатите се откажат от заплатата си, кредитът на доверие към тях ще е по-голям?

- Ако сте следили внимателно политическа академия, вие сигурно знаете, че никой не ги кара да се отказват от заплатата си, питаме гидали са склонни да дарят част от нея за благородни български каузи. Те казват, че ще дарят в спорта, за някоя болница, за култура. Някои от тях са информирани къде и коя църква има нужда от реновиране и т.н.

Християнска ли е Европа?

- Философите говорят за пост-християнска Европа, но така или иначе Европа е лоно на християнската цивилизация. Мога да цитирам монаси-йезуити, които казват, че в епохата на глобализацията Русия остава единственият стожер на християнството. Наистина войнственият атеизъм на Брюксел надмина всички рекорди на комунистите, на социалистическите държави до 1989 г. Но ние от „Атака“ живеем с вярата. Християнството не може да бъде победено или изтрито. Ако можеше, римските императори да са се справили с него.

А младите хора от вашето риалити, ако стигнат в Брюксел, ще го докажат ли?

- Аз съм убедена в това.

Интервю на Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още