Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Сашо Симов: С глоби искат да ни възпитават на принципа на моркова и тоягата

Мнения

На Трибуната – Сашо Симов: С глоби искат да ни възпитават на принципа на моркова и тоягата

На Трибуната – Сашо Симов: С глоби искат да ни възпитават на принципа на моркова и тоягата - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от БСП Александър Симов с ексклузивно интервю пред Tribune.bg. С него разговаря Моника Гаджанова.

БСП има ли позиция за искането на ГЕРБ за глоби, когато депутати не се регистрират?

- Няма нашата позиция, как ще гласуват депутатите от БСП за промяната на Правилника на НС. Ще преценим. Ще обсъдим. Знам само едно, че ГЕРБ се опитват да наказват поведение, което създадоха те, самите те. Те в момента се сблъскват с призрака на собствените си действия от 2013 г. Виждам, че това изобщо не им харесва. Мога да гарантирам само едно. С финансови инструменти, с финансови наказания не можеш да накараш опозицията да ти играе по свирката.

Това е урокът, който ГЕРБ ще научат по възможно най-трудния начин. Могат да налагат каквито си искат глоби, каквито си искат санкции, това не е начинът да покажеш, че си пълновластен господар на ситуацията. Когато нямаш политически аргументи или не можеш да си направиш кворума по друг начин, тръгваш да възпитаваш опозицията на принципа на моркова и тоягата. Няма да сработи.

Някои отбелязват, че 750 лв. е твърде голяма глоба за едно отсъствие?

- Тя е твърде голяма, неразумна и както се казва, когато размерът е така огромен, това говори повече за характера на този, който я предлага, отколкото за тези, които се опитват да накажат. Разбирам, че ГЕРБ живеят в постоянна паника, че кворумът няма да излезе.

Но те показват своите фишове за 500 лв. от 2013 г, а сега БСП си взимат 3000 лв.

- Искам да разясня разликата между двете ситуации, защото те не са аналогични, както ги представя колективното въображение на партия ГЕРБ. БСП много ясно сме обяснили, че не бойкотираме парламента, а в дните, които представяме „Визия за България“, други наши колеги са в зала. Тази позиция може да бъде укорявана, може да бъде разбивана и политически критикувана, но тя е такава. Това е голямата разлика. Ние присъстваме в парламентарния живот, както се вижда от ожесточените дебати в зала и както се вижда от постоянното раздразнение на ГЕРБ, че някой дава алтернативна гледна точка.

Вашият лидер Корнелия Нинова обаче извинява тези отсъствия с писмо до председателя на НС.

- Това хвърлено в пространството не означава нищо. Утре мога да кажа, че Данаил Кирилов е извънземно от Марс, което е дошло тук, за да яде бебета. Това означава ли, че съм прав. Вероятно не, макар че може да имаме обосновани подозрения, че е така. Но не съм прав, казвайки го по този начин. Следователно нека да покажат писмо на Корнелия Нинова, с което извинява отсъствията на депутати, за да покажат колко морално прогнила е опозицията.

Справка все пак показва, че имате 100 извинени и 120 неизвинени отсъствия.

- Извинено отсъствие се води, когато мой колега е бил в командировка по парламентарна линия. Тогава отсъствията му тук се броят като извинени и то от самия парламент, а не от Нинова, защото е бил по такава работа. Те дават само цифрите и казват колко е гадна опозицията, но не се прави така, мили мои! И на мен ми показаха разтърсваща справка, че Корнелия Нинова имала три отсъствия и едното си го извинила, а същевременно била представяла „Визия за България“. Само че това е била среща и представяне на „Визията“ пред посланиците на страните от ЕС. Това дори е нейно парламентарно задължение и посланиците се интересуваха от алтернативата. Ако се дразнят, че посланиците искат среща, нека да обвиняват тях.

А вашата позиция оттук насетне?

- Нашата позиция не е свързана с отсъствията и всякакви други дивотии. Ние предлагаме НС да замрази своите заплати до нивата, при които започна работа миналата година. Заплатата на народните представители да бъде 2990 лв. Това не е популизъм. Вероятно щеше да бъде много див популизъм, ако предложим депутатите да не получават никаква заплата.

Ние с този жест не искаме да лишим депутатите от пари, с които да живеят, а да покажем, че НС е способно на минимално съчувствие към другите хора, тъй като, ако искаме да продължи по този начин, да предложим заплатите на всички да се индексират всяко тримесечие. Само че никъде не се прави така, единствено политическият елит си позволява това охолство. Няма нищо лошо във времена на протести и недоволство срещу тези привилегии, ние да покажем, че сме чули техния глас. Иначе можем да си живеем в къщата от слонова кост, но като дойдат разгневените с вилите, всички ще бъдем забучени на тях.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Кирил Който отсъства да го глобяват какво им е работа
28.11.2018 15:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети