Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Стойчев: Нинова не иска Станишев в евролистата или от злоба, или за да скъса с европейското ляво

Мнения

Стойчев: Нинова не иска Станишев в евролистата или от злоба, или за да скъса с европейското ляво

Стойчев: Нинова не иска Станишев в евролистата или от злоба, или за да скъса с европейското ляво - Tribune.bg
Снимка:

Сергей Станишев би се унижил, ако се яви като независим кандидат на европейските избори

Ексклузивно интервю за Tribune.bg  с политолога Стойчо Стойчев

Г-н Стойчев, ще стане ясна пълната листа на БСП за евроизборите. Какви са очакванията ви? Корнелия Нинова не иска Сергей Станишев сред кандидатите, защо?

Има две линии на обяснение. Едната си е типично българска, че това се случва от чиста злоба, защото той навремето я уволни като заместник-министър на Румен Овчаров. Другата е по-политологическа, ако можем така да я наречем. Свързано е с това, че Корнелия Нинова търси друг имидж за своята скъпа партия. Иска да скъса с всичко, което я асоциира с европейските социалисти и с европейското ляво. Търси някакъв вид политически образ като ляв вариант на Виктор Орбан, на партия, която е евроскептична, против някакви общи европейски либерални ценности. В търсене на идентичност, разбира се, тя иска да скъса с всички политики, които я обвързват и асоциират с европейското ляво.

Ако не попадне в листата на БСП, има ли опция Сергей Станишев да се яви като независим кандидат на предстоящите избори?

Не мисля, че политик от неговия ранг би тръгнал на нещо подобно. Той ясно си дава сметка, че в България гласуването е партийно, то не е личностно. Ясно е, че дори да се яви като независим кандидат, ще спечели евентуално 4-5 хиляди гласа. Това за него би било унижение, все пак е бивш премиер. Не би го направил. Може би ще търси реализация в някоя друга листа, но това пак е доста рисковано. Да кажем с Румен Петков и с АБВ, с каквото име там се появят. Но това са някакви въображаеми ситуации. Това, което аз реално мисля е, че ако не бъде извикан в листата на БСП, няма да се кандидатира изобщо за изборите за Европейски парламент. Разбира се, съществува и възможността да бъде издигнат от листата на някоя друга страна-членка. Такъв прецедент вече сме имали с гръцката листа за европейски депутати.

Има ли опасност БСП да изгубят своето членство в Партията на европейските социалисти (ПЕС) и ако се случи, в кое европейско семейство тогава ще отидат?

Засега никой не е тръгнал да ги изключва. Вариантът е БСП да напусне ПЕС по собствено желание, защото към момента в Партията на европейските социалисти няма такива тенденции. Сами виждате, че ЕНП дори не изключиха партията на Виктор Орбан – „ФИДЕС“. Те просто замразиха тяхното членство. До такива радикални действия на изключване, на отстраняване в европейската практика трудно се стига. Затова вариантът БСП да излезе от ПЕС, предполагам че поне на този етап, те няма да го направят, защото колкото и евроскептичен образ да градят, все пак гледат да го експлоатират за пред българските избиратели, а вече в Европейския парламент веднъж като отидат депутатите, те сами решават към коя от парламентарните групи да се причислят. Това може евентуално в някакъв по-следващ етап да се види. Ако се сформира нова група на тези евроскептични партии, някаква алтернатива на дясноевроскептиците, евентуално биха могли в нея да участват и те. Но към момента такива индикации няма. Просто в другите страни-членки няма такъв тип настроение за формиране на евроскептично ляво, което да подсигури достатъчен брой депутати за сформиране на група в Европейския парламент.

Интервю на Андреа Драганова  

 

 Коментари (1)

НЕ СИ ПРАВ СТОЙЧЕВ, НИНОВА Е ДОСТАТЪЧНО УМНА ЗА ДА РАЗБЕРЕ , ЧЕ ЗА ДА СПЕЧЕЛИ ТЕЗИ ИЗБОРИ И Е НЕОБХОДИМ НЕ САМО НЕЙНИЯТ ЕЛЕКТОРАТ , НО И ХОРАТА ОТ ДСБ , които с удоволствеие биха гласували НАКАЗАТЕЛНО срещу Борисов.

За да се случи това и изборите да преминат по начина по който се случи с РАДЕВ където БСП победи благодарение на ПРИВЛЕЧЕНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, е необходимо в евролистата на партията й да НЕ ПРЕСЪСТВАТ ПРЕДИЗВИКВАЩИ ОТВРАЩЕНИЕ ЛИЦА КАКВОТО Е ДЖЕНДЪРА СТАНИШЕВ.

СТАНИШЕВ Е ВРЕДЕН И ЗАТОВА ТРЯБВА ИЛИ ДА Е ПОСЛЕДЕН В ЛИСТАТА НА БСП И ДА РАЗЧИТА НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯ ВОТ ИЛИ ИЗОБЩО ДА ГО НЯМА!
14.04.2019 09:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още