Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На трибуната – Таско Ерменков: Повече пари не означават по-добър бюджет

Мнения

На трибуната – Таско Ерменков: Повече пари не означават по-добър бюджет

Снимка:

Зам.-председателят на Комисията по енергетика в парламента и депутат от БСП Таско Ерменков ексклузивно пред Tribune.bg.

Коментарът ви за бюджета. Той дава повече за отбрана, за образование.

- Искам да кажа, че по отношение на отбраната ние от БСП подкрепихме големите инвестиционни проекти за модернизацията на армията. Вчера предложихме увеличаване и на парите за военнослужещите, защото и най-добрата техника, оръжие, ако нямаш мотивирани и обучени хора, които да са пламенни патриоти и да имат статута на защитници на родината, оръжията са купчина желязо. Не го приеха.

Образованието – да, приветстваме увеличаването на учителските заплати, за професори и преподаватели във ВУЗ-ове, но тава не решава основните проблеми на системата на образованието у нас. Там няма политика. С бюджета трябва да се правят съответните реформи.

Това образование, което ние имаме, ни е довело дотам, че имаме 60% неграмотност, а от останалите 40% по-голямата част са функционално неграмотни. Освен това ние сме на последно място в ЕС по функционална грамотност и това показва, че вдигайки заплатите на учителите, но не променяйки системата на образование, ние сме въвели погрешния метод парите да следват ученика, който ражда корупция. Когато разпределяме един обществен ресурс и върху частни училища, резултатите няма как да бъдат добри.

В здравеопазването има преструктуриране.

- Не искам да изпадам в теория на конспирацията, но всяка една концентрация на разходоразпределящи агенции е по-скоро контрол върху паричните потоци, отколкото контрол върху целесъобразността на разходите. Ние в момента с този бюджет на НЗОК надхвърляме пет пъти парите, които преди няколко години харчихме за здраве, но здравеопазването не се подобрява. Без политики бюджетът на Касата прави излишен разход на обществен ресурс. Колкото повече вода наливаш в една пробита кофа, толкова повече от дупките тече вода с по-голямо налягане. Те знаят много добре какво приемат. Патриотите се палят като бенгалски огън, бързо горят, силно блестят и бързо изгарят.

Каква е общата ви оценка за бюджета?

- По повод най-големия бюджет на страната виждате политика на коригиране спрямо предишни бюджети единствено с промени на минималната работна заплата и евентуално корекции, свързани с инфлация. Но реално повече пари не означават повече и по-добър бюджет. Имам предвид, че с бюджета не се води никаква политика. Единствената цел на това правителство е т.н. стабилност, но тази финансова стабилност прилича повече на финансово блато. Основната цел е накрая да остане един излишък, който да бъде разпределен от правителството без да има каквито и да било процедури, без да се пита парламента за нещо, което е в неговите правомощия, негово право да разпределя такива пари.

И накрая, когато теглим чертата, виждаме, че всички, които не са близки до властта, които не са печелили обществени поръчки от тези публични разходи на държавата са останали на сухо и са извън борда на държавата, и се чувстват вече пренебрегнати, което е причината държавата засега да бълбука, но скоро ще заври.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема