Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. На Трибуната – Веселин Марешки: В следващите месеци бензинът няма да поскъпва

Мнения

На Трибуната – Веселин Марешки: В следващите месеци бензинът няма да поскъпва

Снимка:

На лице е нов спад на цените на горивата у нас. На бензиностанциите литър А-95 вече се продава под психологическата граница от 2 лева. Петролът обаче поскъпна с над 4%. Дали цените ще се задържат до Коледа? Разговаряме със заместник-председателя на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки.

Хората пътуват, интересуват се ще поскъпват ли горивата?

- В момента цените са съобразени с нивата на международния пазар.

При 4 на сто поскъпване на тези пазари?

- Това, което се случва последните дни, този малък процент, за който говорите, не очаквам да даде някакво отражение като цени на краен продукт по бензиностанциите.

Нива под 2 лв. за А-95 ще се задържат ли по-дълго или само около коледните празници?

- Цената, която е в момента, на някои бензиностанции е далеч под 2 лв. Аз мисля, че има достатъчен луфт, който да компенсира скоковете на международните пазари. И не мисля, че скоро цената на А-95 ще бъде над 2 лв.

Но колко? За месец-два?

- Може и шест месеца. Трябва да има някаква много драстична промяна на международните пазари, за да скочи цената от 1.80 до над 2 лв.

Опитите да се увеличи акциза на горивата в Белгия и Франция не бяха удачни. „Жълтите жилетки“ победиха и Макрон отлага повишаването. Това как ще се отрази на цените на горивата в Европа?

- Там няма да има покачване, защото хората ще се борят. И след тези шест месеца хората ще се противопоставят на ново поскъпване. Въпросът е, че в страната с най-ниския акциз, в България, цените на горивата са високи ако се съпоставя спрямо доходите.

Предложиха на касовата бележка да се отразява какво плащаме, но от Лукойл пресметнаха, че това ще оскъпи продукта.

- Това е пълно безумие, защото министър Горанов обяви, че само 200 лв. на обект ще струват тези нововъведения и аз съм на страната на Горанов в този спор. Защото мисля, че това е нищожен разход. С хилядни от стотинките това ще повлияе на цената. Това реално ще покаже кой с какъв марж работи. Това го интересува всеки клиент. Като отиде на бензиностанцията, ако покупната цена е 1.80 лв., дали се продава на 1.90 лв. литъра или на 2.20 лв. Това е, което го интересува потребителя.

И ще си избира този търговец, който не го удря с маржа?

- Потребителят няма защо да плаща на някой, който иска да си има басейн в бензиностанцията. Или да си купува златен телефон и да ги вкарва в цената на горивата. А ще плаща на този, който му предоставя най-качественото гориво в точното количество и на най-добрата цена.

Оптимист ли сте, че тази касова бележка ще може следващата година да се въведе като правило?

- Не съм оптимист, защото виждате как скочиха всички – медии, политици, социолози и политолози. Всички тръгнаха да обясняват тяхната бележка, как там следва да се види колко са им разходите. Мен разходите на картела не ме интересуват. Мен като потребител ме интересува с колко ми товарят цената – от доставната до бензиностанцията и после до тази на колонката.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още