Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Наковалня или чук

Мнения

Наковалня или чук

Наковалня или чук - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Вглъбени в неспирните препирни, залисани в поредните неуспешни опити да се състави правителство, някак на заден план остават тревожните вести, които идват от Афганистан. Буквално преди дни падна и Кабул, с което радикалните ислямисти окончателно превзеха властта. Излъчените по всички медии драматични кадри, на които отчаяни хора се опитват да се доберат до някой самолет, за да напуснат страната, сякаш не ни впечатлиха толкова много. А трябва!

Все по-обезпокояващи новини идват от различни източници. Само до август, гранична полиция е заловила над 1200 нелегални мигранти при опити да преминат границите на страната ни, а през първата седмица на този месец по границите на страната са заловени 134 нелегални мигранти, като преобладават младите афганистанци от мъжки пол. Заради засилване на натиска, от Столичната дирекция на вътрешните работи активно наблюдават района около Централна гара, където по принцип има засилено присъствие на мигранти. От полицията констатират и сериозен брой на напусналите самоволно бежанските центрове, и то само през последните няколко седмици – почти 340 души. Всички центрове за бежанци в България са препълнени. И в трите лагера - Любимец, Пъстрогор и Бусманци, които са с капацитет по 350 места, вече са настанени над 650 души във всеки. Близо 4 пъти повече нелегални мигранти са били задържани на влизане в страната спрямо миналата година. Излишно е да питаме какво точно правят и как се издържат въпросните, нали? Скоро ще се разбере по криминалните сводки. Да не забравяме, че се касае предимно за млади мъже в активна възраст, възпитани и отгледани сред други нрави и други религия. Колкото и да не ни се иска да назоваваме нещата с истинските им имена, трябва – потенциалните им жертви ще са предимно жените, особено тези в по-млада възраст, включително и непълнолетни момичета. Българските жени и българските деца...

Положението конкретно в София не е по-розово. Ежедневно в столицата се залавят десетки нелегални мигранти, като повечето от тях отново са от Афганистан. По информация на МВР, те се придвижват на групи. Профилът на новите мигранти от Афганистан е: „Предимно млади мъже на възраст 13-18 г и без образование. За момента крайната им цел не е България, което ни спасява малко или много в тази проблемна ситуация”, коментира началникът на приемателен център, кв. „Овча купел” Елеонора Йорданова. Проблемът е, че все още не са тръгнали големите потоци мигранти. Още по-осезаемо увеличение на бройката се очаква да бъде усетено буквално до седмици, когато вероятно още няма да имаме излъчено правителство.

Проведеният в понеделник Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента уж постигна консенсус, че трябва да се укрепят оградите по границата, да се обезпечат с техника и облекло служителите на Гранична полиция, както и да се постигне по-доброто им парично възнаграждение, но кога и дали ще се случат тези неща, е въпрос с неясен отговор.

Преди няколко дни омбудсманът Диана Ковачева предупреди, че капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв. „Военна рампа“ е завишен с над 100 процента. Да припомним, че въпросната зона бе изградена през 2019 г. специално за непридружени деца-бежанци. Проверка на служители от Националния превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана в края на миналата седмица установи, че към 12 август 2021 г. са регистрирани 221 непридружени непълнолетни и малолетни деца. Но тя пропусна да упомене нещо още по-важно - центърът във "Военна рампа" има договорни отношения с „Втора МБАЛ-София“ за изследване на костната система за установяване на реалната възраст на съмнителни, представящи се за непълнолетни чужденци. За настоящата година са изследвани 40 лица и САМО 4 от тях са били на възраст под 18 години! Което означава, че вероятно към момента в София се разхождат неизвестен брой младежи, от които беззащитни деца са буквално единици, а останалите са момчета в разцвета на силите и сексуалната си активност, които може да се досетите с какво точно се занимават и какво търсят...

Вчера гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че трябва да се защитят външните граници на Европейския съюз от мигрантски натиск, а министърът по миграцията Нотис Митаракис е категоричен, че Гърция няма да се превърне във входна врата към Европа на мигранти. Атина предлага Европейският съюз да предприеме и инициатива за предотвратяване на мигрантските потоци. Положението в страната е и без това усложнено, защото по информация на Митаракис, на различни гръцки острови в момента пребивават близо 2000 души, чиито молби за политическо убежище вече са отхвърлени, а общата бройка на мигрантите, които се намират на гръцките острови в Източно Егейско море, към момента е около 6650. Той припомни, че според Споразумението за бежанците, сключено между ЕС и Турция през 2016-а година, турските власти са длъжни да приемат обратно тези хора, но през март 2020-а година Анкара замрази ангажимента си по споразумението, посочвайки като причина пандемията.

Опасността пред страната ни е още по-голяма, защото новото правителство на „Нова демокрация“ има доста по-твърда политика. Гърция взе допълнителни мерки, изгради заграждения по сухопътната си граница с Турция, което кара мигрантите да търсят други пътища, като най-вероятният и възможен е България. Към момента на турско-иранската граница също има значителна бройка афганистански мигранти, които навлизат в Турция, а се очаква натискът да нарасне още повече.

Колко тежка и неизбежна е ситуацията, показват и думите на посланика на Афганистан в България. Преди дни той заяви пред БНТ, че след като талибаните в Афганистан завзеха властта, милиони политически и хуманитарни бежанци ще поемат към Запада, България и целия свят. Касае се за ситуация, която безспорно застрашава националната ни сигурност, а временните ни управляващи, видимо не осъзнават сериозността на положението. Положение, което за нас се усложнява още повече поради факта, че Северна Македония, Албания и Косово заявиха, че биха приели бежанци. Да не говорим какво ще стане, ако и Турция пусне бежанския поток към нас.

Не трябва да си правим никакви илюзии, че тази вълна ще ни подмине. Единственият въпрос е дали ще ни помете...

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати