Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Нови политически субекти? За евровота няма време, за местния – няма смисъл

Мнения

Нови политически субекти? За евровота няма време, за местния – няма смисъл

Нови политически субекти? За евровота няма време, за местния – няма смисъл - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ печели и двата вота, резултатът на „Обединените патриоти” зависи от това дали ще останат обединени

Според последните проучвания победител е евровота би трябвало да е ГЕРБ с разлика от 1 евродепутат пред БСП. Това отговаря пред „24 часа“ анализаторът проф. Михаил Константинов. За представянето на ДПС е критично важно дали и доколко движението си е върнало избирателите, които на последните парламентарни избори през 2017 година гласуваха за партията ДОСТ на Местан.

Резултатът на „Обединените патриоти” зависи от това дали ще останат обединени. Резултатите на градската десница зависят от това, дали ще се обедини, или ще остане разединена.

„Да не забравяме, че бариерата за тези избори е около 6 процента. А и ние още не знаем каква е квотата на страната ни за евроизборите след Брекзита, макар да се очаква тя да остане 17. Прогнозните евромандати са ГЕРБ – 6, БСП – 5, ДПС – 3, ОП – 2, градска десница – 1. Разбира се, възможни са разлики плюс-минус един мандат и в двете посоки“, казва професорът.

Общо два избора ни предстоят през 2019 г. - за Европейски парламент и за места власт. Спред Константинов едва ли нови участници ще се намесят в разпределението на силите. Причината – за европейските избори няма време, а за местните – няма смисъл.

„Шансът за предсрочни избори е 50%, че даже и по-малко. А и досега никога не сме правили 3 избора за една година. Дали ще има такива избори, ще зависи от резултата на европейските избори, както и от форсмажорни обстоятелства, ако такива възникнат. Програмен кабинет няма да има“, категоричен е той.

Иначе и през новата 2019 г. станата се изправя пред старите предизвикателства.

„Механичното изтичане на млади и особено на образовани хора. Тук Западът играе доста непочтена игра. Печата пари и купува мозъци. Това е много по-изгодно от търговията с оръжие и наркотици. Но пък печатането на финансов боклук не може да продължава вечно и май вече му се вижда краят. И друго има, казвал съм го многократно. В много западни градове вече не може да се живее нормално. Младите българи го разбират това и се тревожат за децата си. И се връщат“, смята проф. Михаил Константинов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати