Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Михаил Константинов: Белите европейски държави си гласуват на хартия

Мнения

Проф. Михаил Константинов: Белите европейски държави си гласуват на хартия

Снимка:

Това е добър бизнес за хората, които осигуряват машините – няма лошо, казва анализаторът

„Искам да спомена, че в Европа такова гласуване няма. Все пак има доста бели европейски държави, но те си гласуват с хартия. Освен това след три успешни експеримента с такова гласуване в Германия, германският конституционен съд категорично го забрани и то с такъв мотив, който не виждам как ще отпадне. Мотивът е, че избирателят не разбирал какво се случва с гласуването“. Това заяви ексклузивно за Tribune.bg политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Анализаторът смята, че като условие няма как всяка секция да има машина. Според него това е абсурдно, тъй като има голям брой много малки секции – планински, подвижни, секции в чужбина, в които машините не могат да се осигурят.

„С машинното гласуване манипулациите са трудни, но според предвидената схема във всички секции, в които ще има машини, ще се гласува и с хартия. Така че, няма да има различни секции само за машинно гласуване и хората, които пожелаят могат да гласуват и по стария начин, такива ще бъдат повечето. При което голяма част от предимствата на този вариант на гласуване се губят, специално скоростта на обработка, защото ще имате два вида данни, които ще се обработват на ръка след това. Това намалява ефективността на машинното гласуване“, подчерта той.

Няколко месеца преди евровота управляващите предложиха промени в Изборния кодекс. С тях се ограничава машинното гласуване и се отлага въвеждането на електронното такова. Според действащия закон машинно гласуване трябваше да има във всички секции след президентските избори през 2016 година.

 „Нека да направим този експеримент. Ние сме го правили на първи и втори тур на президентските избори, които се проведоха на 6 ноември 2016 година. Тогава в 500 секции имаше машини, по 15-20 машини във всеки областен град. Премиерата беше успешна. Така че, няма защо да драматизираме по този въпрос. Е, разбира се не можем да отречем, че това е един много добър бизнес за хората, които осигуряват машините. Няма нищо лошо в това“, категоричен е политическият анализатор.

„Общо взето парламентарните политически сили не са много ентусиазирани по отношение на машинния вот, докато по-малките, извънпарламентарните повече скачат по този въпрос. Нищо особено няма. Нищо няма за спорене. По-скоро ако се премахнат номерата пред партиите, може би някои хора ще се затруднят. Ще видим. Това сме го правили през 1999 година. Махнахме номерата и видяхме какво се случва“, каза още проф. Михаил Константинов.

Андреа Драганова  


Коментари (1)

Асен Вземеме пример от тях, какви са тия интернет гласувания
02.12.2018 12:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема