Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Няма стига, новият служебен кабинет пристига

Мнения

Няма стига, новият служебен кабинет пристига

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Днес президентът Румен Радев трябва да обяви състава на новия служебен кабинет. Преди броени дни той се срещна неофициално с министри от служебното правителство. Сред тях бяха образователният министър Николай Денков, регионалният Виолета Комитова, енергийният Андрей Живков, екоминистърът Асен Личев и други. Подробности не бяха предоставени нито от президентската институция, нито от присъствалите на срещата. Но по-рано Радев обяви, че какъвто и да е съставът на новото служебно правителство, ще спазва същата политика. Интересен е въпросът дали под „същата политика” се разбира и безкрайният низ от реваншистки актове, които съпътстваха работата на не един от служебните министри. Или пък безбройните гафове, които бяха сътворени от избраниците на президента.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков си позволи недопустимо отношение спрямо журналисти и срещу свободата на словото. Той заяви, че ако е собственик на БТВ, би “отстранил” от сутрешния блок на медията водещите. Но това не е единственият му гаф. Поводът за тези му думи бяха въпросите на водещите, които го питаха за Елена Караиванова, която Рашков назначи за шеф на кабинета си. Оказа се, че дамата е сред учредителите на партията "Българско лято", зад която стои издирваният от Интерпол и прокуратурата Васил Божков. Разумно и убедително обяснение кой, как и защо му е препоръчал Караиванова, Рашков не успя да даде.

Но дори това не бе всичко. Рашков сътвори страхотен гаф, използвайки израза "бивши хора" по адрес на бившите управляващи от ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов. Израз, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура. “Бившите хора” са тези, които бяха пращани в трудови лагери или на смърт.

Министърът на икономиката Кирил Петков безспорно успя да привлече хиляди почитатели – не толкова заради работата си, колкото заради биографията и визията си. Петков е завършил Харвард, а заедно с министъра на финансите Асен Василев е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Но покрай името му се разшумя още повече и заради казуса с двойното му гражданство. Основният въпрос беше дали към датата на назначаването си за служебен министър - 12.05.2021 г., когато президентът е разписал Указ №129 за назначаването на служебното правителство, Петков е бил с двойно гражданство. Той твърдеше, че от 21 април 2021 година, когато е попълнена апликационната му форма, е само с българско гражданство, но процедурите не са толкова бързи, а от справка в официалния сайт на канадското правителство стана ясно, че заявлението за отказ от канадско гражданство е получено на 19 август 2021 г. и едва от тази дата насетне се започва процедурата по обработването му.

 

А още преди да встъпи в длъжност, Петков направи „разкрития“ за отпуснати заеми на 8 търговски дружества на обща стойност почти един милиард лева. Но след като имената на дружествата бяха оповестени се оказа, че кредитите са напълно обезпечени и се обслужват редовно, стигна се и до публикации на някои от фирмите, в които те обясниха, че са платили милиони левове лихви на банката. Но това не попречи на икономическия министър да инициира смяната на управителните органи на ББР. Въпреки че съдът на няколко пъти блокира опитите му, новите лица в управлението все пак бяха вписани в Търговския регистър. Сериозен гаф беше и репликата на Петков, че правел всичко това, за да защити „парите на данъкоплатците“ в „Банката за развитие“. Бившият подуправител на БНБ и финансист Емил Хърсев припомни, че ББР не е част от бюджета и парите в нея изобщо не са на данъкоплатците. 

Но имаше и още. Кирил Петков се похвали, че е успял да предотврати 850 кредита средно по 50 млн. лв., които е можела да отпусне ББР. Наложи се от Министерство на финансите да изпращат уточнение до медиите , в което беше обяснено, че се касае за заеми с общ размер 850 милиона лева, след като журналисти разкриха гафа му. Реално целият финансов ресурс в ББР е десетократно по-малък, което Петков би трябвало отлично да знае.

Един от най-реваншистки настроените министри се оказа Велислав Минеков. Още в първия си работен ден служебният министър на културата започна персонални войни срещу неудобни за него медии, както и срещу директора на БНТ Емил Кошлуков. Минеков се опитва да изхвърли от сградата, която обитават, една от институциите в българската журналистика - вестник "Труд, като предлогът е, че не са платили два наема. Ползвайки клаузи от наемния им договор, Минеков изпрати писмо, в което цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерство на културата.

С Кошлуков Минеков влезе в задочен конфликт още по време на предизборната кампания, когато твърдеше, че БНТ е прекъснала редовната си програма, за да излъчи партиен брифинг на ГЕРБ. В последствие, след като зае поста министър на културата, Минеков поиска от СЕМ да  потърси отговорност на Кошлуков за отразяването на предизборната кампания за парламентарния вот, който се проведе на 11 юли.

Разбира се, има и още. Минеков затвърди мнението, че е неграмотен. Оказа се, че за 24 май е раздал грамоти с груби грешки. Текстът на грамотата, съпровождаща наградата „Златен век“ беше с двойна грешка - смислова и печатна. Ако имаше и най-малки съмнения относно познанията му по български език, то те бяха разсеяни от последвала публикация на личната му страница във Фейсбук, в която в подозрително среднощно излияние написа: „Довиждане господин Кошлуков”, с което показа и липса на култура на поведение, демонстрирайки личното си отношение към директора на БНТ. А в гостуване по БНТ, се изцепи, че: „Интелектуалният елит на нацията иска оставката на Кошлуков". Явно визираше себе си...

Другият безспорен реваншист в служебното правителство се оказа министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Кацаров отстрани директора на „Пирогов” Асен Балтов след проверка на НЗОК, според която, поне по думите му, били установени нарушения за над 1 млн. лв. Самият здравен министър заяви, че той е един от  фиктивните пациенти на "Пирогов", подписът му е фалшифициран, а епикризата му е зa чeрнoдрoбнa цирoзa. Оказа се, че нито работната диагноза, нито окончателната диагноза са цироза. В опит да се измъкне от кашата, която забърка, служебният министър все повече затъна в лъжите си. На въпрос дали личната му карта е била чекирана, той отклони питането отговаряйки, че бил само на контролен преглед в “Пирогов”. Но лична карта се чекира при хоспитализация, а не при контролен преглед. Лекарката, която го е приела, директно заяви, че с очите си е видяла Кацаров да подписва всички документи.

Кацаров издаде и две безумни заповеди. При първата на практика забрани зелените коридори за ваксинация, като разпореди от понеделник до четвъртък да се ваксинират само хора над 60 г., което предизвика объркване и в самите медици. Стигна се до въпрос, ако няма възрастни между понеделник и четвъртък, да не се ли ваксинират по-млади. Часове по-късно се коригира. Дни след това два пъти издаде една заповед – пусна румънците да влизат в България без тест, но забрави българите и постоянно пребиваващите у нас чужденци, които влизат от Румъния. В последствие разреши и на българите да влизат без тест, но пък тогава забрави техните близки с чужд произход и чужденците, които живеят в България постоянно.

Същият Кацаров, който месеци наред демонстрираше антиваксърски настроения и едва след като оглави Министерството на здравеопазването смени плочата, преди броени дни заяви, че „Няма драма в ситуацията, пандемията е под контрол". Статистиката има друго мнение по въпроса дали „няма драма”, а България е и на дъното в Европа по ваксинации.

Това са само малка част от гафовете и реваншистките актове на малка част от служебните министри. Броени часове ни делят от следващия служебен кабинет. По думите на Радев: „Това служебно правителство ще продължи да работи за оздравяване на държавността за възвръщане на доверието в институциите. Надявам се това, което постигна това служебно правителство и следващото, да бъде поето от един редовен кабинет.” А ние можем само да се надяваме, че не ни чака нова порция реваншисти, озовали се по случайност, за малко и без да знаят какво правят във властта.

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.  


Топ новини

виж още

Актуална тема