Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Опит за прокарване на ИК през задния вход или адекватни промени?

Мнения

Опит за прокарване на ИК през задния вход или адекватни промени?

Опит за прокарване на ИК през задния вход или адекватни промени? - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат, че се отхвърля възможността Георги Николаев, обвинен за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова, да е извършител на деянието – това твърдят адвокатите му. Според единия - Валентин Димитров – в нея няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението, а намерената на местопроизшествието стъпка от обувка не била на обвиняемия.

Това даде повод редица хора да се усъмнят във вината му, като дори се стигна до конспиративни теории, че момичето само се е наранило. С оглед на естеството на травмите и местата, на които се намират, това е абсолютно невъзможно, но по стар български обичай, ние обичаме да се филмираме, измисляйки си несъществуващи истории и доукрасявайки ги с откровени фантасмагории.

Появиха се и недоказани поне до момента твърдения, че се касае за „работен” конфликт – тоест извършителят е и сводник на момичето, а в града от години действала подобна схема, като потърпевшите били стотици.

Разбира се, работата на всеки адвокат е на първо място да намери начин да оневини клиента си, поради което твърденията му – каквито и да са – са негово право. За някои изненадващо, но защитата на Георгиев обяви, че той изобщо не е присъствал на местопрестъплението, именно позовавайки се на вече посочената експертиза.

За разлика от Димитров и другия защитник на Николаев, адвокатът на пострадалата обясни, че това са само детайли от общия контекст на събраните доказателства, които доказателства, категорично сочат точно Георги за извършителя. Както стана ясно, поради ненавременното събиране на доказателства, има и сериозни пропуски в разследването. Именно и поради посочените пропуски, това е дало възможност на обвиняемия да прикрие своите следи и съответно на защитата му да се опита на базата на тези детайли да го оневини. В рамките на първите и най-важни 48-те часа след деянието, не е извършено както трябва разследването, като тогава е пропуснато – дали умишлено или от некомпетентност – да бъдат събрани множество доказателства, които да потвърдят общата картина, че той е виновен.

По този начин обвиняемият е имал време да прикрие голяма част от следите си, а към момента адвокатите му умело използват тези пропуски на разследващите.

Някои от доказателствата, които сочат категорично кой е извършителят, са:

-   записи от АПИ за пътните камери във връзка с очертания маршрут от свидетел за маршрута на обвиняемото лице на въпросната дата и в този часови диапазон;

-    данни за клетките на мобилния оператор, където е прихващан сигналът на обвиняемото лице;

-    заплахите за убийство на Дебора, които отново са отправени от телефона на обвиняемия;

-    свидетелски показания, доказващи, че Георги Николаев Георгиев е откаран на адреса на пострадалата и взет оттам по времето, в което престъплението е било извършено.

Районният съд в Стара Загора остави в ареста Николаев, като той първоначално беше обвиняем по две дела – за телесни повреди на момичето и за заплахи срещу нея. Новата съдебно-медицинска експертиза описва доста по-сериозни наранявания от първоначалното заключение и вече говори за средна телесна повреда, поради което обвиненията срещу Георгиев бяха променени, а двете дела бяха обединени в едно. 21 порезни рани, 400 шева, счупен нос, обръсната глава – това са само физическите последствия за младото момиче, а психиката ѝ вероятно е разбита за цял живот.

Към самия случай, веднага след като стана известен на медиите, интересът беше и все още е много голям. Детайлно бяха оповестени всички подробности – кое е момичето, кой е обвиняемият, в какви среди са се движели двамата, с какво са се занимавали, травмите на момичето, възможната присъда, ако вината на Николаев бъде доказана. И разбира се, не закъсняха и реакциите на политиците ни, които видяха отлична възможност да яхнат случилото се, като спешно бяха внесени два законопроекта, предлагащи  увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания.

Прокрадва ли се Истанбулската конвенция зад промените?

Последва даже извънредно заседание на Народното събрание, като преди това Правната комисия също заседава извънредно – това е прецедент, т.к. по традиция НС почива през август.

Освен позакъснели, тези действия са и първосигнални, като само по себе си повишаването на наказанията е добро решение, обаче ако се изпълнява, а според статистиката, дори и при предишния по-нисък праг, са преобладавали по-ниските нива на присъди. Тук опираме до стария и  добре познат въпрос защо съдиите в България често оневиняват или дават малки присъди, както и до Великата съдебна реформа, но това е съвсем друга и нескончаема тема.

Същественият проблем е, че заради случилото се, което с право предизвика остри реакции, изведнъж се озовахме с нови закони. По-конкретно, голямата публичност и зверството допринесоха за промяна на Закона за домашното насилие с включването на т.нар.”интимна връзка”, което обаче от своя страна, поне според някои, е прелюдия към приемането и на Истанбулската конвенция. Факт е, че Конституционният съд я отхвърли, което прави задачата на раделите ѝ доста по-сложна, поради което те действат по по-нетрадиционен начин, а именно чрез поетапни промени в някои закони.

Съществуват и опасения, че с някои от промените, може доста по-лесно отпреди да се стигне до набедяване на невинен.

Съдейки по спешно приетите промени, няма как да ни убегне, че случаят беше максимално оползотворен от НПО-та, вероятно с помощта на политици – особено в една от партиите в управляващата коалиция, не липсват нито членове, нито подкрепящи една или друга неправителствена организация, която се бори за прокарване на целите си, които в голямата си част касаят правата на ЛГБТИ.

Не закъсняха и протестите, предимно в подкрепа на момичето, но на някои от тях присъстваха познати лица от НПО сектора, както и популярни крайни феминистки и ЛГБТИ поддръжници, някои от които даже развяваха плакати, изискващи по-бързото приемане на ИК.

Въпрос на време е да разберем дали се касае за адекватни промени, подпомагащи борбата срещу насилниците, или умело изиграване на картите от определени кръгове и организации, апелиращи за приемане на Конвенцията.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети