Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Още едни избори, още по-надълбоко в кризата

Мнения

Още едни избори, още по-надълбоко в кризата

Още едни избори, още по-надълбоко в кризата - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Въпреки вчерашната среща между ГЕРБ и ПП, вероятността първият мандат да се реализира, продължава да е все така утопична. ДБ са категорични, че няма да подкрепят партията на Бойко Борисов, от формацията на Кирил Петков и Асен Василев им пригласят. „Това няма да бъде среща за подкрепа на мандат на ГЕРБ-СДС. Ще излъчим експерти за диалог по политиките, които сме готови да подкрепим като градивна опозиция”, беше посочено в съобщението на пресцентъра на ”Продължаваме промяната”. И Петков беше категоричен: „Никой да не се заблуждава, че това ще бъде разговор за коалиции, подкрепи на първи мандат или каквото и да било. Не. Ясно казваме, няма да подкрепим първи мандат”, а Василев допълни: „Ясно сме заявили, че сме опозиция и ние мандат на ГЕРБ не подкрепяме”.

По-интересното е, че Петков заяви, че ПП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, независимо за кой мандат става дума, което автоматично би трябвало да означава, че вероятно отиваме на следващи избори, защото кабинет без участието на ГЕРБ – най-малко поради бройката депутати, които имат – е доста нереалистично да бъде съставен. Разбира се, не трябва да забравяме, че Кирил Петков нееднократно е казвал едно, а правил съвсем друго

Ако все пак повярваме на думите му, това означава, че категорично няма да има успех и при втория мандат, защото от конфигурацията трябва да изключим ГЕРБ, които ПП не искат. Партията на Василев и Петков ще получи подкрепа за втория мандат, както заяви и Атанас Славов от ДБ: “Работим за втория мандат”, категоричен бе Славов. Съмняваме се, че третият мандат да бъде връчен на нас, поради разминаване на позициите ни с тези на президента - възгледите на партията спрямо оръжието за Украйна, еврозоната, самолетите F-16 и критичната им позиция към Румен Радев.

Росен Плевнелиев, който заедно със Соломон Паси оглави контактната група, търсеща съгласие около първия проучвателен мандат, също намекна, че с първия мандат вероятно няма да се случат нещата, с втория също е малко вероятно, но третият мандат, по думите му, давал „изключителни възможности”. Плевнелиев допълни, че много му се искало ДБ да поемат инициативата, защото „те имат златен шанс”, а ще имат и подкрепата на ГЕРБ и ПП. Бойко Борисов също потвърди тази опция като най-вероятна.

Даниел Митов не вижда голяма възможност за съставяне на правителство, според него ПП искат да отидат на нови избори: „Продължаваме промяната” не са сериозни в желанието си за разговори за политики и преговори за кабинет, ако не искаха избори, нямаше да казват: „Няма да подкрепим първия мандат.” Откъде накъде? Може първият мандат в един момент да се окаже много ползотворен. Защо, откъде накъде няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, който ще се окаже ползотворен“, попита заместник-председателят на ГЕРБ.

Лидерът на ДБ Христо Иванов също беше ясен: „За нас първият мандат не е опция.”

Ако съдим по казаното до момента, изглежда, че всички партии клонят към третия мандат. По всичко изглежда и че всички очакват той да бъде връчен на ДБ. Е, те самите уж не вярват това да се случи, но познавайки добре политическото им поведение, вероятно още след обявяването на изборните резултати са започнали да планират и разпределят министерски кресла – било като мандатоносител, било като част от коалиция, осъществена с първия или втория мандат.

Христо Иванов също заяви, че получат ли третия мандат, ще поставят сигурността в център на българската политика, като отправи критика към ПП, че не виждал сериозен стратегически разговор за втория мандат.

Асен Василев беше достатъчно ясен в позицията си, заявявайки, че „Шансът третият мандат за съставяне на правителство да отиде в „Демократична България” е почти нулев и звучи като научна фантастика. Съмнявам се да намерят формулата. Ако ДБ имаха формулата, щяха да намерят такива и за председател на парламента”.

Разбира се, по стар обичай БСП също се точат за третия мандат: „Ако третият мандат дойде при БСП ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата”, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, според която „трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори”.

Изглежда Нинова не е възторжена и от срещата между ПП и ГЕРБ, а освен това тя отлично знае, че ситуацията е коренно различна от 2021г., когато на Румен Радев все още му трябваха гласовете и подкрепата на избирателите на БСП, за да бъде преизбран за президент. Надали Радев вече ще повтори и думите си от август миналата година, когато заяви, че дава третия мандат на столетницата, защото „ценностите, които БСП изповядва, са свобода, солидарност, справедливост, които са ми близки”.

И докато тогава той се стремеше към втори мандат, сега все повече се надигат гласове „за” президентска република, което макар и да не признава директно, със сигурност е една от вероятните цели на Радев. Той отлично знае и друго – институционалната и политическа криза, в която сме затънали, работи отлично за тази идея. В последната година и половина парламентарната република е по-скоро формалност, която не успява да осъществи предназначението си – въртим се в омагьосан кръг, а политиците ни не са достатъчно зрели и отговорни, за да надскочат егото си и да приоритизират задачите.

Де факто ние сме в режим на президентска република, защото този, който от доста дълго време реди кабинети, е именно Румен Радев. Ако политиците ни досега не са разбрали, че с немощта си да съставят кабинет, наливат вода в мелницата на президента, толкова по-жалко за всички тях.

Истината е, че и БСП, и ДБ проявяват крайна наивност, вярвайки си, че ще успеят да съставят правителство с третия мандат. Възможността някоя друга партия да го получи, клони към нула – от ДПС всички бягат като дявол от тамян, с „Възраждане” ситуацията не е по-различна, а и самите те нямат полза от власт в този момент. „Макар в последните дни от повечето страни да хвърчат суперлативи към „Български възход” на Стефан Янев, това надали ще е достатъчно, за да получи мандата, да не говорим да успее да състави правителство.

ПП отлично знаят, че ще изкопаят сами гроба си, ако подкрепят първия (подобен риск съществува и с третия мандат) – при евентуални следващи избори, това означава да не влязат в парламента, което автоматично ще означава и приключване на играта на политика за тях. На ДБ им е по-широко около врата, а и продължават да са убедени, че имат още по-голям потенциал, който ще увеличават с всеки следващ вот. Тази мисъл как им помага да са фактор в политиката, да не говорим за водещ, е въпрос, чийто отговор вероятно знае само Христо Иванов.

В действителност стана пределно ясно, че голяма част от попадналите в парламента партии (и то за пореден път) въобще не си дават сметка, че са изпратени там, за да работят, да намират изход от кризите, да правят всички необходими усилия, за да функционира държавата ни. На този етап единствено ГЕРБ и ДПС демонстрират зряло поведение, опитвайки се да достигнат до някакъв компромисен и приемлив за повечето партии кабинет. Но именно тези две партии са крайно нежелани партньори за останалите, което задълбочава още повече кризата. А зимата предстои...

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати