Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. От правилната страна

Мнения

От правилната страна

От правилната страна - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

В средата на юни унгарският парламент прие нов закон, забраняващ дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в училищата. По време на часовете по сексуално образование на учениците не може да се показва съдържание, което насърчава смяната на пола или еднополовите връзки. Забраната ще важи и за реклами и филми, насочени към непълнолетни. Законът предвижда и създаването на списък с организации, на които ще е позволено да провеждат часове по сексуално образование в училищата. Инициаторите му – консервативната управляваща партия на премиера Виктор Орбан, го определят като мярка срещу педофилията. По-рано правителството въведе конституционно изискване бракът да е между мъж и жена, осиновяването от еднополови двойки беше забранено, а със задна дата беше забранено даването на правен статут за трансджендър лица.

В закона е предвидена и забрана на книги, филми и съдържания за деца и младежи, в които се говори за различна от хетеросексуалната ориентация. Забранени ще са и всички информации относно възможността за смяна на пола, съдържащи се в книги или филми. Това включва и реклами, в които хомосексуални или трансджендър личности са представени като нещо нормално и обичайно.

Изменението в законодателството е поредният успешен ход от серия политики на кабинета на Орбан, които касаят ЛГБТ идеологията и проникването ѝ сред децата. Новите разпоредби, предвидени в проектозакона, са част от по-строгите наказателни мерки срещу сексуализираното насилие срещу деца и младежи, като целта е законът да защитава правото на децата да запазят сексуалната идентичност, с която са били родени.

Съвсем очаквано, реакциите не закъсняха. Група от 14 държави членки на ЕС подписаха декларация срещу приетия в Унгария закон, който забранява дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в училищата. В декларацията, инициирана от Белгия, се заявява, че унгарският закон е „флагрантна[1] дискриминация“, основана на сексуална ориентация и полова идентичност и представлява ограничаване на свободите, които трябва да бъдат осъдени. Тя призовава Европейската комисия (ЕК) да осигури прилагането на европейското право и да използва правомощията си, които могат да включват и иск срещу Будапеща в Съда на ЕС. Подписи под документа положиха министри от Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Ирландия, Дания, Финландия, Испания, Швеция, Италия, Литва, Латвия и Естония. По-късно към нея се присъединиха Австрия, Гърция и Кипър.

Европейската комисия съобщи, че е изпратила писмо до унгарския премиер Виктор Орбан, с което го информира, че дискриминацията на хора заради сексуалната им ориентация е недопустима. ЕК ще започне и съдебно производство срещу Унгария заради този закон. Реакциите идват след думите на председателя на комисията Урсула фон дер Лайен, която по-рано заяви, че: „Унгарският законопроект е срам. Ще използвам всички правомощия на Комисията, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани, независимо кой сте и къде живеете“.

Реакцията на Будапеща не закъсня и на коментарите на фон дер Лайен, че законът противоречи на ценностите на Европейския съюз бяха определени за „срамни“. „Изявлението на председателя на ЕК е срамно, защото се основава на неверни твърдения“, се казва в изявлението на правителството.

България, похвално за политиците ни, не подписа въпросната декларация срещу приетия в Унгария закон. Разбира се, това не попречи на обичайните заподозрени, борците за мир, правда и равенство, да нададат вой до небесата. „Това е новата Желязна завеса”, „Унгария трябва да бъде изритана от ЕС”, „Орбан е диктатор” и др. Абсолютно задължителната вече дума, определяща всички, които само си позволят да изразят несъгласие с либералните политики и вредната ЛГБТИ идеология, а именно – хомофоби, веднага беше поставена на преди линии в борбата срещу Орбан и позволилите си да подкрепят действията му „закостенели българи”. 

Трогателни са призивите „да се накаже” Унгария, които се изливат от уж големите радетели срещу ретроградното мислене. Е, тези същите, определящи себе си като прогресивната част на човечеството, все по-агресивно използват езика на омразата. Етикетът „фашист” се лепи моментално на всеки, несъгласен с тях. Същите тези нови комсомолци забравят, че Унгария е суверенна и независима държава, която има пълното право, както всяка друга, да преценява кое е добро за гражданите ѝ. Опитите пък на ЕК да наложи насила ЛГБТИ идеологията, само показват все по-безумния път, по който е поел ЕС. Истината е, че съюзът все повече започва да прилича на един друг съюз – както по риториката, която ползва, така и по действията си. Различното мнение не се толерира, безогледно се дамгосва всеки с критично мислене, изисква се безусловно одобрение на водената политика. Орди от неокомунисти следят, записват и докладват всеки, отклонил се от партийната линия. Доносите и доносниците преживяват нов ренесанс. Неуморни човечета със завиден плам спорят, убеждават, заклеймяват. Бдителни граждани внимават да няма проникване на гнили елементи, позволяващи си да не одобряват новата доктрина. Истински морални стожери!

И щеше наистина да е много забавно да наблюдаваме тези неистови напъни на новите болшевики, ако не се касаеше за закон, който защитава правата на децата. Защото да наречеш хомофобски закон, който се бори срещу сексуализираното насилие спрямо деца и младежи, срещу агресивното пропагандиране сред подрастващите на хомосексуални или трансджендър личности, срещу опитите за поощрение на смяна на сексуалната идентичност, с която са били родени, говори красноречиво за менталните дефицити на въпросните борци за равенство. Говори и за опасността въпросните да получат властта у нас.

Голямата мъка на необолшевиките е, че се опитват да се представят като прогресивни и свободолюбиви, но в действителност са ретроградни и тоталитарни, повече отколкото някогашните комунисти. И това ясно прозира зад иначе много хубавите им и цветни лозунги.

И докато останалият свят се развива, съперничеството между САЩ и Китай се разпростира от Земята до Космоса, ЕС копае дъното – след като преди време се занима с кривите краставици и наливния зехтин в канички, в последните години съюзът и изпълнителният му орган ЕК се допитват за решенията си до деца, които са с психични разстройства, редят закони за разширяване на правата на ЛГБТИ, инициират стратегии, гласуват безумни резолюция, картографират как страните членки признават социалния пол и пръскат милиони от парите на европейския данъкоплатец за подобни безумия, трябва да се радваме, че сме зад новата Желязна завеса.

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.



[1]  фрапантна


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати