Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Петков НЕ покани папата в България и НЕ получи обещание за визита

Мнения

Петков НЕ покани папата в България и НЕ получи обещание за визита

Петков НЕ покани папата в България и НЕ получи обещание за визита - Tribune.bg

Въпреки заявката, че сега отношенията със Скопие са по-топли отпреди – Борисов и Заев един след друг влязоха при Франциск. Ковачевски взе на Петков 24 май

24 май 2018 срещу 23 май 2022. Двама български премиери проведоха срещи с папа Франциск, оставиха дарове и размениха думи. Tribune.bg ви предлага кратко сравнение между двете визити във Ватикана.

ОБЕЩАНИЯ

Колко и какво са си говорили Кирил Петков и главата на римокатолическата църква е много спорно. Според София срещата продължила дълго, а сред темите са били дори антикорупцията и борбата със злото. Според Ватикана срещата е била по стриктен протокол 20 минути, а тема Корупция не се споменава, нито някакъв конкретен акцент след разговора, различен от това, че утре е 24 май.

Официално от Ватикана: Нито дума за корупция, срещата била 20 минути

Македонската делегация е резервирала 24 май за посещение при папата затова нашата е там ден по-рано

Петков при ФранцискПетков при Франциск

Петков при ФранцискПетков при Франциск

Когато Бойко Борисов говори с папа Франциск през 2018 г., бившият премиер  връчи официална покана на папата за посещение в България. И получи обещание за визита, което изпълни още на следващата година.

ПОДАРЪЦИ

Размяната на подаръци е задължителна част от етикета при официални визити.

Кирил Петков избра да се отчете с Чипровски килим и рождественска ясла от вълна. В замяна получи серия дарове, включително копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата.

Подаръците на Бойко Борисов за главата на Римокатолическата църква през 2018 бяха картина, изобразяваща покровителя на българския народ св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. Дарът на Папа Франциск тогава беше плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти.

Борисов при ФранцискБорисов при Франциск

Борисов при ФранцискБорисов при Франциск

Историческа първа визита на папа Франциск в България

Борисов: Визитата на папата е доказателство, че със Северна Македония вървим по правилен път

ЗАЕВ И КОВАЧЕВСКИ

Въпреки заявките, че в момента София и Скопие са по-близки от всякога, преди 4 години Борисов и Заев последователно се видяха със светия отец на 24 май.

„С македонците заедно при папата ще бъдем – всяка година и те, и ние ходим там, и то винаги е едно бутане, едно криене, кой ще е първи, кой ще е втори. Със Зоран се разбрахме заедно да сме в хотели, заедно да ходим на плочата“, обясни през 2018 логистиката Борисов.

През 2022 нещата стоят различно – Ватикана дори няма да посрещне българска делегация на 24 май, защото… македонците първи са резервирали датата. Вместо това Петков беше приет на 23 май, а колко са добри отношенията се демонстрира с вечерна среща преди празника.

ПАПА ФРАНЦИСК В СОФИЯ И ПОСЛЕ В СКОПИЕ

Безспорно най-сериозната разлика между двете срещи е, изпълненото папско обещание да посети София. Историческата визита се състоя през пролетта на 2019, а от България папата отиде направо в Северна Македония.

Емблематично – папа Франциск направи обиколка с папамобила в София (ГАЛЕРИЯ)

Папа Франциск кацна в Северна Македония

Франциск в СофияФранциск в София

При визитата му тук Бойко Борисов му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който Борисов дари на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел. Той беше избран от папата за неделната света литургия при визитата си.

Борисов с подаръци за папата – икона, омофор и българско кисело мляко

Борисов: Изключителна чест е, че папата избра да служи Неделната света литургия с омофора, който му подарих


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети