Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Политолог: Нинова иска да наложи Йончева, защото иначе Станишев излиза по-голям лидер от нея

Мнения

Политолог: Нинова иска да наложи Йончева, защото иначе Станишев излиза по-голям лидер от нея

Снимка:

В БСП има борба на егота, една-две загуби и влиятелни кръгове в партията набързо ще детронират Нинова, казва Стойчо Стойчев

БСП решава днес за водача за евровота. Какви са предимствата и недостатъците на всяка от алтернативите?

В момента, ако се избира между Сергей Станишев и Елена Йончева, се избира между един про европейски имидж на БСП на предстоящите избори или „протестният имидж“ на популистките партии. Вторите заявяват, че са против европейските ценности и в частност неолибералните ценности. В този случай, ако да кажем Елена Йончева е пакетирана в някаква такава парадигма на протестното, ще се търси заявка за борба с корупционния модел на управление, заявка за някакви други неща.

Това е популярно в момента да се говори в популистките среди в Европа. Ще се направи опит Елена Йончева да бъде представена като някакъв вид лицето на алтернативното ляво на европейската сцена. Всъщност, тъй като българската политика до голяма степен е лишена от принципни основания, целта на Корнелия Нинова просто е да наложи Йончева, за да не излезе Станишев по-голям лидер от нея. В рамките на БСП има борба между егота и претенции за водачество и в момента Корнелия Нинова прави всичко възможно, за да се изчисти от конкуренти. А Станишев е конкурент и то доста сериозен.

А избор на г-жа Йончева ще означава ли, че Нинова държи партията с твърда ръка – нещо необичайно за БСП?

Не става въпрос за твърда ръка. Просто е успяла систематично да се огради със свои хора, да подмени навсякъде  ръководства и т.н. И в момента като се наложи нещо да се гласува, просто нейните клиентели я подкрепят. Но това е до време! В БСП сме виждали обрати. В някакъв момент ще се съюзят предполагам срещу нея влиятелни среди и кръгове в БСП, и ще я детронират набързо, както е ставало и с други председатели с подобен тип амбиции като нейните!

Смятате ли, че напрежението в Столетницата е на път да избие?

Не смятам, че ще избие нанякъде. Просто идват избори. Докато Корнелия Нинова показва добри резултати по време на избори, като цяло ще има и легитимно основание да претендира, че води партията си в правилна посока. При първа или втора изборна загуба предполагам, че вътре в партията ще има достатъчно хора, които да ѝ търсят сметка и тогава бихме могли да говорим за някакъв вид напрежение, което да избие в някаква посока!

Как отказът на социалистите да се върнат в парламента ще се отрази на резултата им на изборите?

Те ще се върнат рано или късно. Въпросът е кога. Така или иначе излизането от парламента има единствено и само за цел да повдигне с процент или даже по-малко от процент присъствието на БСП в социологическите допитвания. Като излязат сондажите със социологическите проучвания, като се види, че това престава да работи, ако изобщо някога е работило, социалистите ще се върнат в парламента!

Дали това ще се случи преди европейските избори?

О, да, разбира се. Такъв тип публични акции обикновено имат малък срок на годност и тяхното влияние и въздействие много бързо се изчерпва!  


Коментари (1)

ПОЖАРНИКАРА "БУДА" СТОЙЧО, СТОЙЧО... ДА МИ ЯДЕШ ЧУШКАТА..... НИЩО НЕ РАЗБИРАШ ГАЛФОН...
19.03.2019 08:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още