Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Полковника разкри корупционни практики в ММС

Мнения

Полковника разкри корупционни практики в ММС

Полковника разкри корупционни практики в ММС - Tribune.bg
Снимка:

Сметката по три: След „промяната“ в ММС едно игрище скочи от 150 хил. на половин млн. лв.

Отбрани фирми ще строят игрища и терени на цени в пъти. Това става ясно от най-новата заповед на спортния министър в оставка Радостин Василев. На 29 юни – точно седмица след като кабинетът изгуби вота на недоверие, министърът е разписал 4 млн. лв. за спортни съоръжения, обявиха от ММС.

479 хил. лв. например са отпуснати за ремонт и модернизация на съществуващо спортно игрище в двора на ОУ „П. К. Яворов“ в село Токачка (277 жители), община Крумовград. Там ще има игрище, нова ограда, портал и метални стълбове. С 479 хил. лв. ще бъде финансирана и модернизацията на друга съществуваща спортна площадка в град Момчилград, където ще има футболно игрище - 40 х 22 м и мултифункционално игрище - 676,50 кв. м. Отново 479 хил. лв. Радостин Василев и подчинените му са предвидили за изграждането на комбинирано спортно игрище за футбол на малки вратички и хандбал в град Средец.

Същите игрища с аналогични размери обаче бяха осезаемо по-евтини при предишни ръководства в Министерството и когато възложител са други институции. По 151 000 лв. с ДДС струваха игрищата в Бяла, Щръклево и Борово, изпълнени когато ресорен министър беше Красен Кралев от ГЕРБ. Те са с висококачествена трева, имат осветление и се ползват ежедневно към днешна дата.

За цени по-ниски от едно игрище преди бяха изграждани цели терени на големи стадиони – включително Националния стадион „Васил Левски“, който излезе 330 хил. лв. с ДДС. Подобни суми излязоха и терените на стадионите във Варна, Русе, Хасково, Ямбол, Горна Оряховица и др.

Теренът на Националния стадион „Васил Левски“Теренът на Националния стадион „Васил Левски“

Доста по-изгодно строят и Българският футболен съюз, които си партнираха в Община Кюстендил и успяха да възложат и изпълнят успешно стадион с игрище и изкуствено покритие с размери 90х60 метра в града. Обектът беше пуснат в експлоатация преди 2 месеца. Цената му е половин милион, но самият обект е 4 пъти по голям по-размери от последните проекти на ММС.

Факт е, че растящите цени на строителството оскъпяват новите обекти. Дори с калкулирана инфлация обаче няма обосновано обяснение цените да са утроени.

Числата са стряскащи и будят особено недоумение на фона на обещанията на Радостин Василев, че идва, за да спре порочни практики. Преди половин година той обяви ММС за „класически пример“ за потъване на средства – „като магистралите“, чието строителство и поддръжка е спряло напълно с идването на новата власт. За разлика от „Автомагистрали“ обаче спортният министър в края на мандата се зае да пуска поръчки „като за последно“.

Темата беше коментирана в последните дни от футболния мениджър и деятел Петьо Костадинов – Полковника в сайта Prosport.bg. За да илюстрира тезите си, той даде пример с подобно игрище – 40х20 метра в Мировяне, пуснато в края на 2021. То не е строено с пари от ММС, площадката е оградена и осветена с инсталация с LED прожектори. Изградена е и прилежаща пешеходна алея към игрището, на която са монтирани  пейки и кошчета за отпадъци.  До спортното съоръжение е обособен малък паркинг. Цената му е четири пъти по-ниска от актуалните според екипа на Радостин Василев 479 хил. лв. Игрището в Мировяне струва 122 000 лв. с ДДС.

Полковника дава пример и с две къщи, заедно с терените под тях.

Имотни обявиИмотни обяви

 „Показвам ви чисто нова къща с РЗП 200 кв.м. и двор 600 кв.м. в Сарафово. Нарочно, за да е по-скъпо. И отново е по-евтино. Дори на пазарни цени. В Средец се продава буквално прогимназия по критериите на „Опасен чар“, с работеща голяма аптека,  на половината на горната сума по Наредба 4“, разсъждава той.

„Мога да препоръчам изпълнител, който ще го изпълни с проектирането преко сили до 200 000 лева. И много под 200!“, пише Полковника и се шегува, че в цената от 200 000 влизат дори мажоретки.

Шегата настрана, ще трябва да се следи внимателно какви ще са резултатите от последното разпределение на публичен ресурс от страна на ММС и ще успеят ли новите игрища за по половин милион лв. да превъзхождат многократно като и качество (освен цена) предишните от по 120-150 хил., които имаха и осветление, някои от тях и седалки, отделно в бюджета влизаше и облагородяване на средата около площадките.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати