Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проектокабинетът на ДС – много от същото и още промяна, промяна, промяна

Мнения

Проектокабинетът на ДС – много от същото и още промяна, промяна, промяна

Проектокабинетът на ДС – много от същото и още промяна, промяна, промяна - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

„Продължаваме Промяната” и „Демократична България" (за по-кратко – коалиция ДС) обявиха официално имената на министрите, които влизат в проектокабинета им. Веднага прави впечатление, че липсват лидерите, а и въобще ключови лица от ДБ, за сметка на такива от ПП. Чисто политическо предложение, по-точно – предложение за кабинет на ПП. Къде са ДБ в тази схема, никой не казва, никой не смее да пита.

Но да се спрем на по-интересните лица в проектокабинета.

Акад. Николай Денков е номиниран за министър-председател, както се и очакваше.  Той получи втория мандат за съставяне на правителство в миналия парламент, но го върна неизпълнен, от 2014 до 2016 г. беше и заместник-министър на образованието и науката с ресори висше образование и европейски структурни фондове, през 2016 г. подава оставка поради несъгласие с политиката на тогавашното ръководство в МОН, през 2017 г. и 2021 г. e служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 г. e министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков. Народен представител от Продължаваме Промяната в 49-ото Народно събрание.

Денков често е определян като блестящ учен – факт, който никой не оспорва. Но не като блестящ, даже не и дори като приличен министър на образованието може да бъде определен.  Ситуацията в сектора се влошава всяка година, като единственото изключение са заплатите на учителите, но качеството на уроците, учебниците, методите на преподаване – всичко това е застинало години назад, даже по-точно, влошило се е, за което и самият Денков, изпълнявал функциите и на министър, и на зам.министър, носи немалка вина.

Името му се свързва и с фонация, чиито учредители са той и Петков - “Център за приложни изследвания и иновации”. Дейността e насочена към стимулиране развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие – безспорно иновативен и амбициозен проект. Прави впечатление, че основният партньор е “Америка за България”, а пък всички, свързани по един или друг начин с проекта - Асен Василев, Лена Бориславова и Даниел Лорер, впоследствие получават министерски или други важни постове в новото правителство. И всъщност се оказва, че в един момент финансовото, икономическо и образователно управление на държавата e подчинено на една фондация и лицата в нея.

За Асен Василев много се е изговорило, но е достатъчно само да отбележим най-големият проблем – това е човекът, който ни донесе 13 млрд. дефицит и дори само номинацията му за финансов министър, е подигравка с целия народ. Или пък фактът, че според негови бивши партньори инвеститори, той е измамник, общата им фирма е обявена във фалит от властите във Великобритания, а синдици откриват, че фирмата има задължения към 54 кредитори, от които 14 са заявили претенции за близо 9 млн. паунда.

За Василев се разбра и че като министър, е обявил за приоритет в своя мандат въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, включително и с NEXO-токени, виртуалната парична единица на разследваната в САЩ, Великобритания и България едноименна криптобанка, което разкритие породи редица важни въпроси, сред които какви са отношенията му със собствениците на българската криптобанка NEXO; имал ли е самият той вложения в NEXO; действията му не биха ли застрашили цялата банкова система у нас. Въпроси, на които отговор Василев не е дал и до ден днешен.

Андрей Янкулов, номиниран за МВР министър, е един от борците срещу главния прокурор Иван Гешев. Въпросният непрекъснато дава интервюта и участва в различни предавания, където громи Гешев. Част е и от НПО-то „Антикорупционен фронт”, чийто основен приоритет е също детронирането на Гешев от поста му.

Стигаме и до адвокат Милен Матеев, номиниран за правосъден министър. Негови са думите, че „главният прокурор носи единствено отговорност за ефективността, за действията и бездействията на прокуратурата на България”. Тест на хоризонта имаме още един правоверен борец срещу главния прокурор. Видно по номинациите за министри, основен приоритет продължава да е елиминирането на Гешев. Малко черен хумор – не успяха с атентат, връщат се на добре познатите стари методи. Матеев, също като Василев и Денков, е чисто партийна ПП кандидатура.

Стигаме и до небезизвестния, предимно с Фейсбук експертизата си по всичко, Юлиан Попов, който е номиниран за министър на околната среда. Популярен е и като заклет лобист за Зелената сделка и противник на ядрените мощности и въглищата.

Начело на образователното министерство е номинирана Генка Петрова-Ташкова, която беше заместничка на Денков, когато той оглавяваше МОН в кабинета “Петков”.  Стигаме и до Даниел Лорер, който пак е предложен за министър на иновациите и растежа. Не по-малко предизвикващо съжаление е името на Яна Генова, предложена за министър на културата пък. Дамата беше член на управителния съвет на небезизвестния Национален фонд “Култура”, назначена от бившия културен министър от ПП Атанас Атанасов.

Не е нужно да бистрим и останалите от пълнежа един по един, пределно ясно е, че се касае за тясно партиен кабинет на ПП, в който коалиционните партньори са съвсем бегло отразени. Липсата на Кирил Петков може да се тълкува като добър знак, но присъствието на Николай Денков, Асен Василев и Даниел Лорер веднага заличава положителното впечатление. „Промяната” отлично съзнава, че в този си вид, дори и при крайно благоразположения Борисов, проектокабинетът няма никакъв шанс. Истината е, че предложеният проект на кабинет е предложен, за да не мине.

Проблемът е, че ДС дадоха ясни индикации, че те не биха подкрепили какъвто и да е кабинет, излъчен от ГЕРБ, което неизбежно ни води до следващи избори. Освен ако Бойко Борисов и ГЕРБ не се обърнат и към останалите политически сили, представени в парламента, от които със сигурност биха могли да очакват много по-разумно и адекватно поведение, за сметка на безсмисленото и крайно непродуктивно боричкане, в което се опитва да ги завлече коалицията ПП /ДБ, тласкайки и страната все по-надълбоко в блатото.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети