Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Рашков, посмали!

Мнения

Рашков, посмали!

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на Българско национално радио (БНР), на 04.01 Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, се яви в сградата на Софийска градска прокуратура (СГП) и беше разпитан в качеството на свидетел от наблюдаващ прокурор по делото.

Изказването му по БНР засягаше делото за изпиране на пари, предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“, и гласеше: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“.

След проведения разпит в качеството му на свидетел, поради многобройни медийни запитвания, Софийска градска прокуратура (СГП) уведоми за следното:

„Министър Рашков беше редовно призован в качеството му на свидетел за две дати – 30.12.2021 г. от 10:00 часа и 04.01.2022 г. от 14:00 часа.

 Разпитът се проведе по общия ред като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис на същия.

 По време на разпита му в сградата на СГП днес Бойко Рашков в качеството си на свидетел не посочи никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“.”

Вместо да запази мълчние, защото се оказа, че министърът говори ангро – за пореден път и по различни теми, след разпита Рашков побърза да обясни на чакашите го журналисти, че „30-40% от парите за „Хемус” са отивали за ГЕРБ”. Той не пропусна да разкритикува и работата на прокуратурата, която според него се занимава само със строежа на ЛОТ-5, но не и с другите разследвания, направени от МВР.

"Заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти, ако задълбоча съвсем, тази цялата информация ще отиде до Борисов. Борисов нищо чудно в определен момент да стане мишена на тази прокуратура", каза още вътрешният министър.

Съвсем логично, след изявлението му, от ГЕРБ заявиха, че ще заведат дело срещу него: "За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателества за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си", заявиха от партията.

Бойко Рашков е пионер в областта на недоказаните в последствие обвинения.

През май миналата година обяви, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС, допълвайки, че  е получил информация, според която в ДАНС се унищожават материали.

Но два месеца по-късно, Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК – незаконно произвеждане, използване, продаване или държане на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. „В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.”

 

Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства. Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

В началото на юли Рашков обвини ГЕРБ в купуване на гласове. Но държавното обвинение контрира, че: „Голяма част от получените докладни записки от МВР бяха непълни и не съдържаха достатъчно данни за извършено престъпление. Което наложи възлагането на допълнителни проверки.”

На брифинг, даден през същия месец, Рашков съобщи, че бивши вътрешни министри са сключили споразумение с прокуратурата и прокурори от времето на Цацаров и Гешев, в нарушение със закона, се запознавали със строго секретни материали.

Той, разбира се, не даде подробности за съдържанието на конкретното споразумение, нито успя си спомни с кой вътрешен министър е сключено, само уточни, че било подписано от Сотир Цацаров преди десет години. Но това е невъзможно, защото Цацаров пое поста на главен прокурор в последните дни на декември 2012 г...

Горе-долу по същото време, обяви от трибуната на Народното събрание, че: „Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Имената на лица, подадени на СРС, са разнасяни на листчета, впоследствие унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работели на изнесени точки за мониторинг, информацията не е описвана съзнателно в тетрадките или бележници, както изисква законът", заяви още Рашков.

Доказателства, разбира се, отново липсваха, освен ако за такива не се считат думите на един компрометиран с факти и обвинения от самите си клиенти адвокат.

В края на същия месец Рашков обяви, че има данни за извършено престъпление от главния прокурор Иван Гешев, а на базата на този сигнал, Янаки Стоилов пък внесе искане във Висшия съдебен съвет (ВСС ) за предсрочното освобождаване на Гешев. Според Рашков, главният прокурор е престъпил закона, като е извадил на два пъти данни, придобити чрез специални разузнавателни средства (СРС). Това е нарушение, което Наказателният кодекс преследва като престъпление и предвижда години затвор, обяви тогава Рашков.

От Националната следствена служба изпратиха до медиите съобщение, в което се казва, че е „постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, съдържаща твърдения за извършени от главния прокурор на Република България деяния, съставомерни по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК. Посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура. Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. „

През септември Рашков обяви, че се разнасят куфари от една област в друга. „И в една такава предизборна обстановка, при която отвсякъде тече информация как определени лица, свързани с политически партии, не с МВР, а с политически партии, се подготвят да купуват гласове. Разнасят куфари от една област в друга и плащат на бедните слоеве както с пари, така и с продукти, ние няма как да стоим безучастно. Това купуване на гласове е купуване на душите на тези хора."

През октомври заяви, че най-много били сигнали за купуване на гласове имало срещу ГЕРБ, следвани от ДПС.

Оказа се, че в прокуратурата наистина има стотици сигнали за купуване на гласове, но повечето са прекратени, защото няма достатъчно данни за извършени престъпления.

Десет дни преди изборите на 14.11 пък, полицаи нахлуха в дома на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова, като арестуваха нея и семейството ѝ. Оказа се, че Рашков е пропуснал да разясни, че акцията, която сам нареча “Купен вот”, е по досъдебно производство, водено и наблюдавано от прокуратурата, касаещо изборите за Европейски парламент от 2019 г.

Истината е, че почти всички подобни акции на МВР в различни райони на страната най-често завършваха без образувани дела за търговия с гласове.

От всички действия и изказвания на Рашков, човек остава с убеждението, че министърът разполага с информация и имена. Стигне ли се обаче до конкретика, думите на Рашков разко увисват във въздуха.

Не по-малко притеснителен е фактът, че редица медии отразяват с комсомолски плам политическите акции на Бойко Рашков, като в последствие пропускат да споменат „резултатите”.

Персоналната му война на няколко фронта – с ГЕРБ, ДПС и с прокуратурата, не е тайна, а опитите МВР да изземва правомощия на обвинението, не водят до нищо продуктивно. Неслучайно и директорът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР Калин Стоянов официално е обвинен за упражнен натиск над прокурори по разследването за пране на пари, свързано с авансовите плащания за строежа на магистрала „Хемус“, защото според държавното обвинение, Стоянов е искал от обвинителите, наблюдаващи разследването, да смекчат обвинението на Борислав Колев, който засега е единственият обвинен по делото.

Заради подобни противоборства между прокуратурата и МВР пък, в едни не много далечни години се създадоха и някои от силовите групировки. А Рашков, който говори за "бивши хора", приканва към уволнение на журналисти, заплашва със саморазправа политици, настоява да бъде образувано наказателно производство срещу главния прокурор, стремглаво се опитва да ни върне към позабравени прийоми и времена.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св.Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.  


Топ новини

виж още

Актуална тема