Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Родните и международните неволи на Николай Денков

Мнения

Родните и международните неволи на Николай Денков

Родните и международните неволи на Николай Денков - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Въпреки че планираното пътуване на премиера Николай Денков до САЩ отпадна, а сред причините беше посочена уж някаква много по-важна командировка в друга страна, още тогава стана пределно ясно, че истинското основание е, че в САЩ никой не очаква нито Денков, нито половината кабинет, който беше планирано да го придружи. По-точно – разбра се, че нито американският президент, нито дори държавният секретар Антъни Блинкен ще отделят от времето си, за да приемат нашите пратеници.

Навън - нежелан

Джо Байдън явно предпочете вместо с настоящ, действащ и жизнен премиер, да разказва за минали срещи с покойници през 2021г. Всъщност истината е, че Байдън обърка настоящия френски президент Еманюел Макрон с отдавна починалия Франсоа Митеран, но това не променя основното – макар и неангажирани с по-важни планове или задгранични пътувания, първите хора от американска страна не пожелаха да отделят дори и 10 минути, за да приемат подготвяната мащабна делегация на високо ниво от страната ни.

Така накрая пратениците ни бяха минимализирана до няколко човека - финансовият, икономическият и енергийният министър, като Асен Василев също планира сериозни срещи, включително и с ръководители на водещи американски компании, сред които „Тесла“ и „Мета-Фейсбук“ - Илън Мъск и Марк Зукърбърг, но нищо чудно да последва съдбата на Денков. Даже крупните суми, дадени на американски лобисти малко преди това, които включваха и "насърчаване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското управление, и американския Конгрес за засилването на двустранните отношения между САЩ и България”, разбирайте – американски водещи фигури да хукнат презглава да се виждат с хубостниците от ПП, не са успели да променят реалността.

Недоумение предизвика и времето, избрано за планираната среща – малко преди ротацията и смяната на Денков на премиерския пост. Обикновено подобни инициативи се предприемат при обратния вариант – когато някой наскоро е бил избран на определена длъжност.

Т.к. истинската причина за отпадането на пътуването нямаше как да бъде оповестена, изведнъж се появи посещение в Хага и среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте, на когото обаче съвсем скоро предстои да сдаде управлението, което и към момента е осъществявано след края на мандата му, единствено поради все още несформираният нов редовен кабинет в страната.

За да звучи още по-убедително отпадането на визитата в САЩ, самият Денков се оправда, че няма как да пътува сега, при положение, че „подготвяме меморандум със зърнопроизводителите и обсъждаме тяхното недоволство”. Той оставал, за да обсъди всичко с протестиращите. Много отговорно, спор няма!

Макар че истината е по-различна. Денков въобще няма късмет (всъщност правилната дума е друга), когато са му предстояли важни срещи. Достатъчно е само да си припомним планирана миналата година за октомври такава между него и австрийския канцлер, която отпадна за неустановен период уж заради заболяване на Карл Нехамер, но малко след това Нехамер проведе други.

Можем да припомним и едно от последните му посещения в Страсбург, когато пред евродепутатите, той държа слово, изслушано от 20 човека на кръст – просто само толкова проявиха интерес към него и речта му.

Тук - неразбран

Като стана дума за оправданието на Денков – протестите на зърнопроизводителите, определено не му върви на премиера със зърнопроизводителите. Освен периодичната размяна на остри думи, взаимните обвинения и исканията на оставки, фермерските протести са почти постоянни, като всеки път се стига и до блокиране на ключови пътища в цялата страна, а предложенията от страна на правителството не предизвикват очакваните реакции и окончателно затишие.

Истината е, че нашите управляващи, особено в лицето на Денков и на министъра на земеделието и храните – Кирил Вътев, проспаха факта, че в Европа това недоволство отдавна вече ескалира, като причините са същите, както и у нас – основно Зелената сделка, Зелените мерки и вноса на евтини храни, предимно от Украйна. В Германия, Португалия, Франция, Полша и други страни се стигна и до общонационални протести, като част от тях се преместиха в Брюксел, стигайки се дори до сблъсъци с полицията и палежи. Фермерите издигнаха лозунга: „Урсула, ние сме тук!“, а преди броени дни хиляди селскостопански машини блокираха столицата на Белгия преди срещата на върха на ЕС.

Исканията на родните фермери също бяха неглижирани месеци наред, като те обикновено бяха залъгвани по един или друг начин между обидите и епитетите, които получаваха от най-високо ниво, защото са си позволили да протестират.

Сега  отново преобладават условията – договаряната сума намаля, поискаха се справки от НАП, с които да докажат, че са били на загуба през 2023г., активисти, близки до ПП и ДБ, заливат мрежата със снимки на скъпи автомобили, с които се опитват да внушат, че всички зърнопроизводители са крупни олигарси, които се къпят в милиони и нямат право дори да си помислят да недоволстват.

А всъщност, както подчертаха и протестиращи, първо – доказването на загуби пред НАП е абсурд, защото покажат ли такива, банките ще ги притиснат, т.к. по програмите нямат право; второ – субсидиите се дават с година назад, което означава, че хората първо влагат и изработват, а едва после получават; трето – фермерите не просто искат „едни пари”, а отдавна настояват да бъдат предприети конкретни и адекватни мерки за преодоляване на кризата в сектора.

Но за пореден път опитите им да надигнат глава са потушавани и със заплахи от типа на изречената преди дни на премиера Денков: „Всеки ден, който преминава в протести забавя реализация на споразумението, забавя момента, в който реално нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и нотификацията на ЕК за новите мерки, които предлагаме, а бавенето на преговорите, води до бавене на средствата”.

И на целия този фон, на фиаското, което Денков претърпява, от ПП заявиха, че било редно той да стане... външен министър. Колко успешно ще ни представлява по света, е риторичен въпрос, съдейки по абсолютната му липса на квалификация, липсата на дипломатически опит и непрекъснатите му провали при опитите да проведе по-важни международни срещи.

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети