Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Румен Радев като Николай Бареков: Бялата риза - начин на употреба

Мнения

Румен Радев като Николай Бареков: Бялата риза - начин на употреба

Снимка:

Снощи Румен Радев за пореден път слезе неканен при тълпата протестиращи пред Президентството. Той реши да повтори призива „Мутри вън!“ точно когато протестът се разреди и на площада останаха само „Отровното трио“, Мая Манолова и обичайните протестиращи срещу всичко групи.

Охраняван, но само по бяла риза, без вратовръзка и без Илияна Йотова, Радев слезе при хората и камерите. След като с появата си нажежи страстите и успя да произведе новина, президентът се качи в колата си и потегли. Чуха се коментари – ето, смелият и честен политик слезе сред народа.

Румен Радев /23.07.2020/ БГНЕСРумен Радев /23.07.2020/ БГНЕС

Интересното е, че днес във Велико Търново друга част от същия този народ не успя да се докосне до своя президент, може би защото носеха със себе си плакати, с които показаха, че Радев е нежелан в техния град. Същото се случи и с множеството в Пловдив и Левски миналата седмица, където голяма част от гражданите на площада не бяха допуснати да разговарят с Румен Радев.

Символика на бялата риза

През 2014 година заместникът на Николай Бареков Ангел Славчев го обясни така: „Нужен е нов морал в политиката – новият морал е да влезеш с бялата риза в политиката и да излезеш с нея“.

Николай Бареков през 2014 г.Николай Бареков през 2014 г.

Ризите с навити ръкави или без вратовръзка не са новост в политическия живот и са признак за желанието на дадения политик да опрости образа си и да се приближи до хората. Модата е вид комуникация, до която политиците прибягват при срещи с хора, за да изградят имидж, или когато наближават избори.

Румен Радев /23.07.2020/ БГНЕСРумен Радев /23.07.2020/ БГНЕС

Белият цвят в почти всички религии и идеологии се свързва с чистота, светлина, идеал, искреност, справедливост, доброта. Именно тези чувства искат да предизвикат и „новите политици“.

Бялата риза на Николай Бареков

Николай Бареков, печално известен като проваленият ГМО-продукт на подсъдимия банкер Цветан Василев, започна политическата си кариера сред екзалтирани тълпи, скандиращи името му. И той се появяваше тържествено и драматично, облечен в бяла риза. Всъщност бялата риза без вратовръзка се превърна в запазена марка на Бареков.

Бареков през 2014 г.Бареков през 2014 г.

„Аз отивам на изборите с бяла риза“, заяви самият Николай през 2014 година. „Той се обърна към младите хора на 25-ти май да сложат белите ризи и да отидат да гласуват“ – се казва в прессъобщение след събитие на новия политик в Сандански. „Бяла риза ще сложа довечера“, обеща той в деня на изборите, очаквайки да победи ГЕРБ на вота. Което не се случи.

Приближени до Бареков участници в проекта „България без цензура“ като Росен Петров разкриха публично откъде е идвало финансирането му – от фалиралата КТБ и от Цветан Василев. Много често беше споменавана неофициално и сумата – 3 милиона евро.

Но в крайна сметка Николай Бареков си остана само с мечтата да облече бялата риза като победител на изборите.

Бареков, Снимка: БГНЕС/АрхивБареков, Снимка: БГНЕС/Архив

Приликите между новите политици в България през последните години са много и често излиза, че съветниците им са еднакви. Дали отново няма да се окаже, че зад новия месия седи някой подсъдим бизнесмен, който има сметки за разчистване с властите?  


Коментари (5)

Софиянец Как така протестиращите срещу президента във Велико Търново са били изхвърлени набързо, а в София полицията не смее да изгони групичките от по няколко човека, тормозещи софиянци, като блокират кръстовища и вдигат невъобразим вой посред нощ с тъпани и мегафони???
24.07.2020 19:35 / Отговор
Много мека полиция,много! Имат заповеди,които лично аз не разбирам!Това е толериране на анархията и беззаконието.Възможността за бумеранг-ефект не е малка!
24.07.2020 20:16 / Отговор
До бяло! "Бялата риза - начин на употреба" - днес и Нинова се изтъпани по бяла риза! Аман от тъпи манипулации. Юнаците са отивали с бели ризи на славно бесило, а не на митинги!
25.07.2020 13:35 / Отговор
Цветка Децата под 18 години не трябва да присъстват на протеста след 22.00ч.Трябва ли да се случи нещо фатално , за да се вземат мерки?
27.07.2020 15:36 / Отговор
Боко тиквата непрекъснато си ходи с бяла риза, с навити ръкави и се клати като мафиот, и какво от това?
28.07.2020 18:51 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема