Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ще го бъде ли?

Мнения

Ще го бъде ли?

Снимка:

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Миналата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Според доклада, изпратен от служебния вътрешен министър Бойкo Рашков на 14 юли, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”. Малко по-рано правосъдният министър Янаки Стоилов съобщи, че внася сигнал във ВСС с искане за отстраняване на Гешев.

Рашков пише, че „обществото остава с впечатление, че като висш магистрат, той /главният прокурор/ демонстрира самочувствие на недосегаемост“, като и: „месеци наред, включително и сега, протестиращи българи в страната и чужбина искат оставката на Иван Гешев “. Сигналът срещу главния прокурор, както вече отбелязаха други обвинители, се базира основно на cтaтии, публикaции и слухове. Главният прокурор също отговори подобаващо, като изпрати писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което обвинител №1 е включил приложение с общо 27 прессъобщения на прокуратурата и статии в различни медии. Гешев напомня, че предложението на Янаки Стоилов е мотивирано с информация от вътрешния министър Бойко Рашков, която съдържа медийни публикации, включително и коментари на читатели във форуми: „С оглед горното и предвид обстоятелството, че аргументите в сигнала се основават само и единствено на медийни публикации и прессъобщения, приложени Ви изпращам допълнителни прессъобщения и статии, отразяващи дейността на ПРБ.“

Президентът също се включи, като също подкрепи искането на Стоилов. По думите на Радев, оставката на Иван Гешев като главен прокурор „ще бъде в полза на гражданското общество и на страната”. Според служебния премиер Стефан Янев исканото предсрочно освобождаване на Гешев има своите правни основания. Разбира се, не липсваха и реакции от страна на ДБ, на които Гешев е любимата дъвка. Сред приоритетите им, както ежедневно напомнят от коалицията, са „провеждане на дълбока съдебна реформа чрез конституционна промяна на ВСС и прокуратурата и отстраняване на сегашния състав на ВСС и на Гешев“.

За да бъде гласувана оставката на главния прокурор са необходими поне 17 гласа от 25-членния ВСС. Прокурорската колегия е от 11 души.

Защо Гешев стана толкова неудобен?

Истината е, че още преди встъпването си в длъжност, срещу Гешев вече имаше силен фронт, който беше предопределил какво ще бъде отношението към него и като главен прокурор. Малко след номинацията му, Христо Иванов беше определил Гешев като „цацароподобен“, допълвайки, че „с Гешев като главен прокурор може да се затъжим по Цацаров“, а в друга изява коментира, че ще е „още по-голям слуга на олигархията от Цацаров”. Гешев също даде интервю, в което заяви, че не споделя виждането „на десните екстремисти“, че съдебната, законодателната и изпълнителната власт трябва да са разделени и нарече лидера на „Да, България“ Христо Иванов и кръга около него „част от българската номенклатура преди 1989 година“.

Истината е, че съществуването на ДБ, които на изборите през 2017 г. бяха събрали едва 2.96%, беше сериозно застрашено. Те отдавна търсеха за какво или кого „да се хванат”, за да могат чрез скандали, протести и различни шумни, но непродуктивни действия, да покачат резултата си. Номинацията на Иван Гешев, както и последвалото му избиране за главен прокурор, им предостави златна възможност, особено след като той не се поколеба открито да влезе в открита конфронтация с тях, назовавайки истини, които всички знаеха.

Необходимо ли е да припомняме за стенограмите АРГО от сбирките на задкулисието през 2016 г.? И двете стенограми всъщност потвърждават, че олигархът Иво Прокопиев е основният играч в инженерстването на „Да, България“: „смисълът от този хибриден гражданско-политически субект е да направи връзката с интересите на гражданското общество.“ Под гражданско общество явно се разбират свързаните с коалицията проекти и протестни групи. Въпросните протестни групи през годините са и най-активните и гласовитите срещу Гешев. Да припомним, че „Икономедиа”, чиито изданията са „Капитал” и сайтът Дневник, през годините е получавала многомилионни грантове от „Америка за България”, а водещи фигури в ДБ (чрез проектите си) също са финансирани от това и други НПО-та (например „Отворено общество”).

Гешев вече се беше превърнал във враг и на други организации с подобни спонсори. На поста като зам.-главен прокурор той върна годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК), придружен с две книги - „Под игото“ на Иван Вазов и „Разкази“ на Йордан Йовков със специално отбелязани в тях глава и разказ –„Батареята на Зли дол“ и „Божура”. Да припомним, че преди година именно ДБ заплаши, че ще сезира ЕС, ако промените, които касаят финансирането на НПО-тата, бъдат приети. Тогава ВМРО предложи НПО-тата да декларират финансиранията си от чужбина и да осигурят прозрачност на процеса. И именно партията, която пламенно декларира, че се бори за прозрачност и за „дълбока промяна” сметна, че е абсолютно неприемливо да знаем повече за финансирането на разни хиляди знайни и незнайни организации. Сред спонсорите на БХК отново са институт „Отворено общество“. А редица функционери на ДБ са били номинирани или отличени като „Човек на годината” – приз на БХК.

Споменавайки БХК можем да си припомним и за Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на Андрей Монов. Въпросният убиец също беше сред номинираните за наградата „Човек на годината" в качеството си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация. БХК повлия с позиция и върху съдебното решение за предсрочното му освобождаване, а както се оказа след това, вече беше връчвала награди на част от съдебния състав. Става дума за ръководителя на състава - Калин Калпакчиев, който е финансиран през годините от вече посочените „Отворено общество“ и „Америка за България“ като автор на статии, публикувани на сайта „Медиапул“.

Миналата година Гешев коментира и едно от делата с Иво Прокопиев (продажбата на 33 на сто от държавния дял на електроразределителното дружество EVN, по което Прокопиев и двамата бивши министри Дянков и Трайков бяха оневинени), като заяви, че точно хората, които са радетели за независим съд, са оказали безпрецедентен натиск върху Темида. „Ситуацията е много интересна. Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта на съда, говорят че съдът е подложен на атаки, говорят за върховенство на закона, а последните седмици развиха медийна кампания от неистини, натиск и какво ли не върху съда, включително и международен натиск, включително и мрънкане в посолства и какво ли още не.”

През годините Гешев работи предимно по дела за финансови престъпления. Като прокурор през 2014 г. поема разследването за КТБ, а през юли 2017 г. обвинителният акт от над 10 000 страници е внесен в Специализирания наказателен съд. Както тогава казва: „КТБ е била не банка, а пирамида и личен портфейл на банкера беглец Цветан Василев.”Разследванията, които успешно води спецпрокуратурата от времето на Гешев са свързани със злоупотреби в ТЕЛК, търговия с лекарства и пари от здравната каса, корупция сред държавни служби (например районната кметица на „Младост” Десислава Иванчева), данъчни престъпления. Едни от най-емблематичните касаят измами и кражби в особено големи размери и са свързани с алкохолния бос Миню Стайков, хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви, приватизаторите Николай и Евгения Баневи, както и вече посочения Иво Прокопиев, а също и длъжностни престъпления на бивши министри - Румен Овчаров, Симеон Дянков, Трайчо Трайков.

Да припомним, че трима депутати от „Демократична България“, през април, внесоха законопроект, който заплаши да блокира процедурите по конфискация на незаконно придобито имущество за милиарди левове. Тогава Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов поискаха спиране на всички над 700 искови производства на КПКОНПИ, водени срещу над 1600 лица, като предложените промени касаеха образувани производства и водени дела срещу проверявани и свързаните с тях физически и юридически лица, включително: Цветан Василев (около 2 милиарда), Баневи (около 140 милиона), Прокопиев (около 200 млн.лв.), Арабаджиеви (около 350 милиона лв.), Миньо Стайков (около 130 млн. лв.), Васил Божков (около 200 милиона) и редица други.

Безспорно Гешев е крайно неудобен за редица олигарси и свързаните с тях организации и политически проекти. Реалните аргументи срещу него липсват, налични са единствено опорки от типа на: „изпълнява поръчки”, „част от мафията”, „бухалка на управляващите”, които и опорки всъщност легитимират откритата война, която не един и двама престъпници водят срещу него. За целта са ангажирани и редица грантови медии, „анализатори” и цяла кохорта от протестъри. Средствата за масова информация на някои от въпросните са използвани за пропаганда, а повтарянето до откат на наложените мантри вече ги превръща във факти, по схемата: „Една лъжа, повторена сто пъти, става истина“. Многобройните протести срещу Гешев, палатковите лагери, ежедневните статии и коментари по медиите, целят да направят казаното по-убедително. Разбира се, когато става дума за реална оценка, ситуацията е много по-различна. Достатъчно е само да си припомним така дългоочакваното посещение от същите крайно вресливи палаткови абонати на любимката им Лаура Кьовеши, на което тя заяви: „Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура. Тук съм за да се уверя, че имаме всичко необходимо и да защитаваме гражданите на ЕС. Това не е моя работа. Ние оценяваме единствено дейността на нашите делегирани прокурори”.

А седмици преди него, във всички медии, свързани по някакъв начин с целта Гешев да бъде елиминиран, се лееха интервюта на „специалисти”, анализи на „експерти” и т.н., според които идването на Кьовеши е свързано с Гешев и тя ще коментира работата му. Пропагандата стигна дотам, че дори по-обективни издания започнаха да броят дните до оставката на главния прокурор.

Но Гешев има и други „вини” спрямо въпросните му опоненти. Още с избирането си за главен прокурор той започна открита битка срещу циганската битова престъпност. Нещо, което въпросните коалиции, организации и хора, които винаги са защитавали именно тази маргинализирана прослойка, няма как да му простят. Гешев никога не е крил, че счита престъпленията срещу възрастните хора за приоритет на прокуратурата. А въпросните набези срещу беззащитните пенсионери предизвикват единствено смях сред активистите на ДБ, които често определят грабежите, изнасилванията и убийствата като: „кокошкарски”. В тази връзка Гешев беше заявил: „Поредните необразовани младежи, въоръжени и маскирани, бият и грабят последните спестявания на самотен възрастен човек. Дребно, маловажно и смешно за някои. Но важно за Прокуратурата и МВР”, както и: „Нашата цел е безобразията, които се извършват по линия на битовата престъпност поне към края на годината (изказването му е от 2020) да са намалени чувствително.” Сериозни успехи прокуратурата постигна и в противодействието на телефонните измами, което също засягаше почти изцяло най-уязвимата прослойка в обществото ни – пенсионерите.

Това, което наблюдаваме като действия срещу Иван Гешев, прилича на нискобюджетна безкрайна сапунка. Надали в друга демократична страна престъпници, осъдени или търсени от държавата, получават ежедневен достъп до медии, за да изложат своите възражения срещу главния прокурор. Спорно е дали и дори в страна от третия свят олигарси си правят своя партия, докато ежеминутно използват социалните мрежи и получават трибуна от разни журналисти и предавания, в които също изискват оставката на главния прокурор. Също толкова невероятно звучи и да има страна, в която акциите на прокуратурата срещу крайно маргинализирани и опасни прослойки, които от години тормозят и убиват гражданите да бъдат осмивани и определяни за „кокошкарски” . Още по-невероятно е да съществува страна, в която адвокати на подсъдими олигарси да предлагат на президента на същата страна разни предложения за промени в Конституцията, които да обслужат работодателите им.

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още