Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ще се доверим на разума, ДБ, обещаваме ви!

Мнения

Ще се доверим на разума, ДБ, обещаваме ви!

Ще се доверим на разума, ДБ, обещаваме ви! - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

„Довери се на разума”, призовават ни от „Демократична България“, докато на преден план са опнали десетки недоразумения, противоречащи именно на разума. Такива, които дори само визуално призовават всъщност да НЕ гласуваш за тази коалиция. Отворят ли си пък устата, мнението ти да НЕ гласуваш за тях, категорично се потвърждава. 

От почти всички снимки и предизборни мероприятия ни се лензи бившият правосъден министър и бивша секретарка на Христо Иванов Надежда Йорданова, доста по-известна като „Жената зад щанда”. Същата, която поведе битка с главния прокурор Иван Гешев, но безславно я загуби. И не за друго, а защото всеки дебат, състоял се между тях, докарваше до изчервяване от некомпетентността и заекването на дамата всеки, дръзнал да се заслуша дори и само 10 минути в пелтеченето ѝ. За терминологичните уточнения, които се налагаше всеки път да се правят при участие на дамата в разни правни дебати, изслушвания и т.н., да не отваряме дума.

Същата, която по време на мандата си ходеше по боксови мачове в Централния софийски затвор, където нахъсваше участниците.

Но да прескочим дамата от Кубрат, за да преминем към далеч по-уравновесената и сигурна в изказа си Антоанета Цонева. Винаги строгата дама, която е водач на листата на ДБ в Пазарджик, се качи в каруца и се снима с кочияша. Малко преди това тя пусна и снимки от Исперихово, където пък присъства на рожден ден. Какво точно са си говорили с кочияша и с купонджиите, остава плод на въображението ни, не за друго, а защото именно ДБ нямат никакви допирни точки с хората по селата, които в момента агитира и Цонева. Най-малкото, коалицията говори и опитва да прокара разни ужасно далечни на тези потенциални избиратели теми – съдебна реформа, електронни подписи, „Зелена сделка”, електрически автомобили и прочее невероятно далечни на тези хора въпроси, за които е приоритетна единствено грижата да намерят прехрана за следващия ден.

Та същата Цонева, чиято цена на костюмите надхвърля вероятно и годишния им доход, дамата, която говори за умни мрежи и ВЕИ производство, реши, че ще е удачно да се метне в каруца.

Нещо подобно наблюдавахме и от страна на Ивайло Мирчев, който попадна в същото обкръжение, активно агитиращ десетина зяпачи, обяснявайки нахъсано на микрофона (?) как ще им се подобри битието, ако изберат ДБ. Вероятно разговорът е протекъл така: „Няма да се налага да плащате такси за смяна на валута в друга, когато въведем еврото”, а отсреща са му отговаряли: „Нямаме какво да ядем”, но Мирчев не се е отказал: „Искате ли да ви поканя на страхотна стендъп комедия с участието на нашия кандидат народен представител Елисавета Белобрадова?”. Нещастните хорица са опитали да му обяснят, че къщите им са наводнени, но той не се е отказал – „сменихме руската версия на кирилицата в държавната администрация, не го ли оценявате”, докато плах глас е възразявал – „държавната какво”? И т.н.

Споменавайки Белобрадова, плавно правим преход към дамата, която в интерес на истината преди да се захване с политика имаше наистина благородни и успешни каузи.

Та дни след тежките наводнения в Карловско, тя, заедно с друг кандидат за депутат от ДБ – Теодор Михайлов – се озоваха широко усмихнати пред потресаващата гледка от природната стихия. Снимката беше качена от Михайлов, а надписът гласеше - „На кални бани сме. Честит празник”. Буквално за часове мрежата избухна с възмутени коментари, което принуди Белобрадова да си махне тага от снимката, малко по-късно Михайлов  редактира публикацията си, а накрая направо я изтри. Лошото е, че той доосра положението, защото нарече всички възмутени аутисти, поради което настрои редица майки и близки на хора с увреждания срещу себе си.

Още по-лошо реагираха пък майките от „Системата ни убива”, когато дни след този гаф на Белобрадова и Михайлов, се появи видео с друг кандидат-депутат от ДБ - Иван Калчев – Глиги, на което той защитава правото на родителите на евтаназия, ако „ти се роди урод”, както и търговията с деца, включително и за органи.  На Глиги това вероятно му е най-малкият проблем, след като се разбра, че от години бившата му и майка на детето им, го съди. Тя нееднократно е писала, че Глиги и е оказвал психически и физически тормоз, включително се е опитвал да отнеме насила детето им.

Но това всъщност не спря въпросния, напротив. Той публикува статус във Фейсбук, в който открито нападна пиарите от собствената му партия, които го посъветвали да се откаже от надпреварата за влизане в парламента. „Някъде в ДБ има ПР отдел, който съветва кандидатите да се държат като манекенки - да изглеждат изгладени, да се усмихват като видят обектив и да не си отварят много устата. Иначе, каквото и да кажеш, все някой ще се обиди от някоя отделна дума, извадена от контекст, все някой ще е недоразбрал. Докато си събирах багажа за тръгване от Украйна, тези ПР-и ми препоръчаха да се оттегля от листите, и то незабавно да обявя оттеглянето си. Казах, че ще си помисля, но във всеки случай няма да действам прибързано”, уточнявайки, че явно няма да се откаже, а ще участва във война и тук, но с други средства.

Трогателно, възхитително, умилително! Давай, Глиги, убий ги (дано не го разбере буквално)!

Стигаме и до друго недоразумение, подкрепящо ДБ – Емили (с тротинетката). Тя пък стана активист на коалицията, като бе засечена да раздава брошури и да се снима с поддръжници и кандидат-депутати на голям столичен булевард. Въпросната всъщност стана популярна предимно със скандалните си изцепки по пътищата у нас и високата скорост, с която се движи с тротинетката си, нарушавайки Закона за движение по пътищата. Включително беше нееднократно засичана да „шофира” рисково тротинетката си по магистралата, застрашавайки както своя, така и живота на останалите пътници в движението. И най-нагло каза, че щяла да продължава в същия дух.

Сигурна съм, че пропускам някого, защото листите им са пълни с подобни недоразумения, а сред поддръжниците им на почит са тези с раздвоение на личността.

Това е и същата коалиция, която активно промотира президента Румен Радев, а „Зелените” даже излязоха с декларация да се гласува за него, подпираха се на коленце пред Президентството, радваха му се и писаха оди в негова чест. Това обаче са и същите, които после се отрекоха от Радев и викаха „Оставка”. Същите, които искат депутинизация, а управляваха с БСП, и отново се канят да го направят. Тези, които се замислят дали да не дадат премиерския пост (ако имат тази възможност, разбира се) не на друг, а на емблематичния кадър от миналото Бойко Рашков.

Та тези същите призовават да се доверим на разума. Обещаваме ви, ще му се доверим, но това никак няма да ви хареса – бъдете сигурни!

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати