Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. След тях и потоп!

Мнения

След тях и потоп!

След тях и потоп! - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Откакто ПП, в частност Кирил Петков и Асен Василев (и назначенията им) стъпиха на българската политическа сцена, още повече след като станаха и управляващи, макар и с коалиционни партньори, отношенията и комуникацията между назначените министри и браншовите организации и гилдиите в различните сектори рязко се влошиха. Не просто се влошиха, а вече са на ниво комуникация – разговор между кварталния пияница и недоволния съсед от входа, на който му писна да търпи неадекватни изпълнения. Като в ролята на пияницата са именно въпросните министри и протежета – вечно замаяни и ненаясно какво се случва в подчинените им ресори, вечно бълващи неизпълними обещания, вечно скачайки агресивно на недоволните от тях.

То не бяха транспортният министър Николай Събев (който впоследствие се разкая за подкрепата, която оказа на Кирил Петков) и издънките му с БДЖ и „Български пощи”, не беше просто Наско и инфантилните му изпълнения, довели до искания за оставката му от почти цялата гилдия, не беше дамата с костенурката и белите ботушки – министърката на туризма Зарица Динкова, срещу която се обявиха още след номинацията ѝ туристическият бранш и Сдружението на заведенията, а действията ѝ впоследствие доведоха до искания за оставка.

Всъщност ще е по-трудно да се сетим кой техен министър беше или е безспорен – няма такъв. Включително и сегашният министър-председател Николай Денков, който настрои фермерите срещу себе си, наричайки ги терористи. Не е необходимо да припомняме и хилядите гафове на Петков като премиер, довели до обтегнати отношения между него и представителите на превозвачите например (но не само), на чийто председател даже си позволи да посочи вратата. И прочее, и прочее.

Не прави изключение от общия хор и земеделският министър Кирил Вътев, който още преди да бъде избран, обедини производителите срещу себе си. За неговата номинация се говори, че е била направено лично от бащата на Петков – татко Петко.

От Българската аграрна камара още тогава излязоха с остра позиция, изразявайки категоричното си несъгласие. Те се аргументираха, че той е непознат в брашна, няма необходимата експертиза, а най-важното - на база на практиката си на бизнесмен от преработвателния сектор, чиито компании работят със 100% вносно месо, от Камарата тогава посочиха, че като министър той ще работи срещу българските производители. Макар и доводите им да бяха безспорни, той все пак пое поста.

През месеците след това имаше недоволство от работата му, но капакът на всичко бяха изказванията му от последните дни, в които той скочи на браншовите организации, обвинявайки ги, че „ламтят за пари”: „Време е да слязат на земята и да си вдигнат производителността. Всичко се основава само на искане за пари“.

И след като преди два месеца правителството все пак успя – по един или друг начин – да потуши недоволството и протестите на зърнопроизводителите, сега фермерите излизат на нов масов, а по думите им – и „безпрецедентен“ протест в четвъртък, 23 ноември от 11 часа, именно поради неизпълнените обещания от държавата за поддръжка на сектора, като настояват и за оставката на министър Вътев. Става въпрос за Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), за Обединени български животновъди (ОБЖ), за Асоциацията на биволовъдите в България (АББ), Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) и още редица други организации.

Освен за некомпетентност и обидно поведение, засягащо всички в сектора, те аргументират исканията си и с негови изказвания, в които той съзнателно е манипулирал или лъгал, за да останат хората с впечатлението, че в сектора получават много добри пари и няма какво да искат повече. Всъщност, както и Мария Степанчева от АББ подчерта, ставките за национална помощ са с 35% надолу спрямо предишния програмен период.

Оказа се, че нищо от исканията за подобряване на ситуацията в сектора, поставени от браншовите организации преди месец, не е изпълнено. Нещо повече – според експерти числата даже сочат унищожаването на сектор говедовъдство, като само за 10 месеца са отпаднали 48 кравеферми и съответно преработката на мляко за последните четири месеца е спаднала с 13 000 тона.

Дали ще го наречем некомпетентност, дали ще го наречем съзнателно унищожаване на редица сектори и предприятия, не е най-същественото. Единственото съществено е, че подобно управление, подобни хора, са откровено вредни – както за политиката ни, така и за страната ни.

Постоянното противоборство с различните браншови организации, с другите обществени органи (президентство), с държавните агенции (ДАНС), води единствено до дискредитирането както на едната, така и на другата страна, което не остава само вътрешен проблем, а излиза извън рамките на страната, нанасяйки вреда на и без това влошената ни в последните години репутация.

Безпомощността на ПП (ДБ също, а и други партньори на коалиция ДС) – и на местно, и на национално ниво, редицата скандални и откровено лаишки решения, които взеха и продължават да взимат, отношението им към браншовите организации и липсата на комуникация с тях на всяко ниво, поведението им - включително и към обикновените работещи в този или онзи сектор, безумния им език, изпълнен с обиди, нанасят непоправими щети на цялата парламентарна система, в частност – на всеки сектор, на всяка институция.

А популярният израз „След  мен и потоп”, отлично олицетворява същността им – защото рано или късно, дано по-скоро, тях няма да ги има, но след тях ще останат само непоправими щети, затрити сектори, празна хазна...

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети