Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Стъкмитологията и дежурните анализатори

Мнения

Стъкмитологията и дежурните анализатори

Стъкмитологията и дежурните анализатори - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Почти месец остава до поредните предсрочни парламентарни избори, но пропагандната машина не спи. В последните седмици социологическите агенции се активизираха, като непрекъснато акцентират на вероятната преднина от около 1% на коалиция ДС пред следващите ги – ГЕРБ.

Основният въпрос е дали се опитват да манипулират обществените нагласи или просто толкова си могат. Не по-малко интересни са обясненията при някои от проучванията – видите ли, от всички питани с няколко процента водят ГЕРБ, но от тези, които щели да гласуват – партията на Борисов губела. При друга социологическа агенция обяснението също е интересно – ПП и ДБ имат шанс да подобрят позициите си, защото в анкетите били участвали само най-мотивираните привърженици на двете формирования, докато твърдите привърженици на ГЕРБ-СДС нямали мотивация да отидат до урните. Според трета, предизборната коалиция на „Добрите сили” е успяла почти да събере процентите на двете формации от миналите избори, когато те се явиха поотделно.

Какъв е проблемът ще възразят някои – нали това им е работата на социолозите. Така е, вярно е, обаче както отлично знаем, основната цел пред всяка работа е да бъде качествено вършена. А както реалните резултати не за пръв път показват, накрая ситуацията е доста по-различна от прогнозите, особено в последните години се наблюдава рязко разминаване в данните. Достатъчно е да си припомним проучванията на една от агенциите, касаещи кметските избори през 2019 – същата, която сега пише, че ПП/ДБ ще са първи, тогава ни показваше графики, според които Мая Манолова води убедително пред Йорданка Фандъкова, докато техен представител дефилираше по тв студиата, убеждавайки, че почти сигурно Манолова ще е новият кмет на София. Знаем какво се случи в действителност.

После дойдоха и предсрочните избори на 4 април 2021, когато настана масово разминаване между прогнози и реални резултати, особено по отношение на БСП, а през ноември същата година надценяването на процентите, и то при всички партии беше масово.

Оправданията след изборите винаги са сходни – ниска избирателна активност и колебаещите се избиратели, решили едва в последния момент за кого да гласуват. Интересен момент е, че допреди 6-7 години нямаше толкова съществени разлики, нито толкова много грешни прогнози.

Дали прогнозните резултати действат мотивиращо или демотивиращо на избирателите, е трудно да се прецени, но е факт, че непрекъснатите медийни заглавия от типа на ПП/ДБ водят със сигурност опитват да внушат, че победата им е сигурна, макар редове по-надолу читателят да разбира, че думата „водят” е употребена доста фриволно.

Зачести и медийното присъствие на политолози, според които проучванията всеки път давали по-солидна преднина на ГЕРБ, а после вотът показвал стопяването и за сметка на данните за ПП/ДБ, които в действителност имали по-високи резултати, но те щели да се видят именно в дена на изборите – скрит вот.

И на малките деца е ясно, че дори ПП/ДБ да са с някакви проценти над ГЕРБ, те няма да имат мнозинство от 121 мандата. Единственият вариант за коалиция, който стои пред тях, е именно с ГЕРБ. Е, винаги съществува и опцията за поредно съглашение с БСП. Та, отчитайки реалностите, вероятността ГЕРБ да направят правителство е доста по-голяма. Именно това съзнават отлично и ДБ, и ПП, и подопечните им медии и социолози и политолози, поради което се опитват всячески да занижат (поне предизборно и поне теоретично) потенциалните резултати, които могат да достигнат ГЕРБ.

Друго внушение, което в последните седмици набира скорост, е, че САЩ (чрез действията си по Магнитски и изказванията на отиващия си посланик Херо Мустафа) ясно са показали, че застават именно зад ДБ и ПП и тяхно вероятно правителство. Тук проблемите са два – от една страна е вечната поза партер на определени муцуни и партии спрямо Големите ни братя – без значение кой от двамата, а вторият е желанието, че все някой друг ще ни решава вътрешните проблеми.

Още един елемент, който от дълги години неизменно присъства в писанията и изказванията на родните анализатори, е ролята на традиционно дамгосваната ДПС. Към момента „Добрите сили” вероятно отлично съзнават, че съществува хипотетична вероятност ГЕРБ да се коалира с ДПС, за да бъде съставено правителство, поради което и тук намесват санкциите „Магитски” – ето, САЩ ни показват кои са проблемните партии и корумпираните личности, ние трябва само да гласуваме правилно на изборите, сиреч за коалицията на „Добрите сили”.

Опитите – доста успешни всъщност – ДПС постоянно да бъде поставяна в ролята на най-лошият възможен избор и най-лошата партия в България, автоматично води до крайния негативизъм на българския избирател към нея – всичко друго, само не и ДПС. Ако попитаме какви точно са прегрешенията на Движението, аргументиран отговор вероятно няма да може да дадат и 10 човека. Но самата идея някоя партия да се коалира с ДПС, предизвикава моментален рефлукс сред масояи избирател, без значение към коя партия принадлежи.

Друг акцент, който прокарват както социологическите агенции (макар и индиректно), така и политолозите, касае вида на вота – машинен или хартиен. В последните седмици все по-настойчиво тече презастраховане, касаещо евентуален слаб резултат на „Добрите сили”, като обяснението е простичко – вероятни машинации от страна на „хартиената коалиция” (както бяха определени ГЕРБ, ДПС и БСП от поддръжниците на машинния вот). Елементарно – ако ГЕРБ са първи и ДБ/ПП втори, значи е имало машинации с бюлетините, друг вариант няма.

Всички тези нишки се преплитат активно, като се наблюдава тясна колаборация между някои псевдо-интелектуалци (повечето бивши кадри на БКП, някои – били част и от ДС), млади неолиберални критици на „статуквото”, борещи всеки ден Борисов и ГЕРБ, както и подопечните им медии и социолози. И е факт, че често им се получава – избирателите са все по-объркани в решението си и предпочитат да пасуват, което ясно проличава и по все по-ниската избирателна активност.

Политическият разум отново отстъпва място пред политическите амбиции на определени партии и лица, като същите ни тласкат към нови, и нови, и нови избори. До безкрай. Евентуално, и то при по-оптимистичен сценарий, ще се формира поредното нестабилно (и временно) управление, което допълнително ще забави излизането ни от кризата.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати