Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg: Дъно няма

Мнения

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg: Дъно няма

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Преди броени дни председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“ в опити да предизвика разцепление в групата. Според Йорданов, Дончева е убеждавала депутати от ИТН да подкрепят правителство с третия мандат с обещание да станат министри, като е предлагала пари. „Т. Дончева е човекът, който, когато се говореше, при кой ще е третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, да взимат други с тях, час от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла и включително е драскала на едни листчета - половин милион ще ти дам.” Тя е предложила парите на депутата ни Радостин Василев, допълни още Йорданов. Дончева отрече твърденията на Йорданов - „Това са абсолютни бълнувания.” Тя заяви, че ще търси правата си в съда.

Не може да се отрече на ИБНИ и ИТН, че за разлика от работата, за която са избрани, но не вършат, цирковете им се получават. То не бяха болонки, обвинения в подкупи, циркове в парламентарни комисии, облекло ала „на по чашка в кръчмата”, желания за постове, скандали с плагиатстване, драми, чудеса... Няма спор, успяват да поддържат зрителския интерес. Но и няма спор, че свалят нивото до безумие. Парламентаризъм няма, цари абсолютно политическо безхаберие. Парламентът се е превърнал в придатък към правителството, а и как да е иначе, когато там са се намърдали (с извинение, но това е точната дума) „сульо и пульо“, които нямат нито опит, нито компетентност, нито квалификация. Нали знаете откъде идва изразът за Сульо и Пульо - Сульо е изсулен и дрипав. От суля се - падам, свличам се. Сульо е разпасан, дрехите му висят на парцали. Пульо е този, който се пули, защото не вижда. Е, такова е положението в парламента ни - дошли са най-низшите, дрипльовците и слепците (в преносен смисъл). Няма парламентаристи, няма законотворци, има само събрани от кол и въже хорица, които не знаят какво правят в Народното събрание и не се интересуват какви ще ги свършат.

Но как да бъде друго, когато въпросните се озоваха по същия начин и в парламента - по случайност. ИТН на шоумена Слави Трифонов носи името на един от албумите му, като първоначално Трифонов се опита да създаде партия под името „Няма такава държава“, но Върховният касационен съд отказа разрешение за вписване на партията поради установени нарушения на Закона за политическите партии. А забравихте ли, че подвизаващият се в изгнание Васил Божков, и то през профила си във Фейсбук, предложи коалиция между неговия политически проект и този на Трифонов. Призивът беше - „Слави, ако наистина искаш да спасим България - да се обединим”, а отказът на Слави Трифонов дойде също в социалните мрежи и гласеше, че ИТН се придържа към обещанието си да се яви самостоятелно на изборите. Косвеният диалог приключи с коментар на Божков, който обвини Слави Трифонов в егоцентризъм, зависимости и го нарочи за „стабилна патерица за хунтата”. Партията на Слави Трифонов създаде големи очаквания, но в действителност демонстрира политическата си немощ. И това беше напълно очаквано, имайки предвид неопитността им на политическата сцена. Парламентът не е музикална сцена.

А коалицията ИБНИ (които първоначално бяха ИМВ), обединила гражданското движение на Мая Манолова, „Отровното трио”, партиите на Татяна Дончева („Движение 21“) и други? Станалите популярни от протестите лица като Хаджигенов – до неотдавна адвокат на официалната любовница на Божков, бащата на фалшивите новини Бабикян, заедно с Мая Манолова, чието име се свързва с дупнишките бизнесмени братя Галеви, „Костинбродската афера“, ДАНС, Пеевски, за капак – Татяна Дончева, популярна както с безспорните си ораторски умения, така и с поправката „Ванко 1“. А Мария Капон, която също е добре познато лице, но предимно с десетките партии, в които е била.

Същите, които миналата година превърнаха София в бунище, разнасяха ковчези, опъваха бесилки. Същите, които бяха обявили протестите си „велики”, а в действителност доведоха до още по-голямо разделение сред гражданите. Същите, които бяха главни подстрекатели на миналогодишните въстания, заради които им действия се стигна до насилие и от двете страни. Е, един от тях даже беше избран и за председател на комисия, която да разследва сигналите за полицейско насилие, след като самият той бе главната причина да има насилие с всичките му призиви към ескалация и към хвърляне на павета. Обединените "победители" от новото ОФ наскоро си спретнаха и сдружението „Ние идваме!“, като заявявиха, че сред целите им са утвърждаване на върховенството на правото, демокрацията и свободата в обществото. „Организацията ще работи за ефективна правосъдна реформа и си поставя за цел да бъде коректив на порочни управленски практики” , казват още. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Това са сегашните ни парламентаристи. Събрани от кол и въже, творящи на наш гръб. На този фон звучи невероятно, че някога, през далечната 1879 година, когато са проведени първите избори в България, сред избраните депутати са Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, Стефан Стамболов. И на този фон се мъдрят имената на днешните ни депутати, които дори е срамно да бъдат написани до такива колоси като по-горе изборните. Дъно няма.

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още