Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. За някои забавата приключи

Мнения

За някои забавата приключи

За някои забавата приключи - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Поредните избори минаха, готвим се за следващите, шегуват се вече зевзеците. Всъщност няма нищо смешно, че за последните няколко вота сме изхарчили милиард. Но дори това не е най-страшното, а това, че за година и половина не сме мръднали и с една стъпка напред. Въртим се в омагьосан кръг, коалирането ще е трудно, да не кажем почти невъзможно, щетите стават все по-явни, кризата се задълбочава, очакваме и зимата, която може би не буквално, но преносно ще ни вледени с все по-високите цени на консумативите, храните, горивата.

На този фон е трудно човек да намери нещо особено положително в случващото се, макар поне да е ясно, че към този момент нов спасител не се очертава – хората започнаха лека-полека да осъзнават, че спасението им е малко вероятно да дойде от някакъв месия, който да ги избави от несгодите, и вместо да чакат с надежда Годо, е добре хубаво да помислят преди да си дадат гласа за поредния, който им обещава безоблачно бъдеще, промяна, птиченца и цветенца. Но ако не друго, поне можем да се посмеем със следизборните неволи на някои партии, както и на кандидат-депутати, които не успяха да влязат в парламента.

В 25 МИР в София Бойко Борисов победи Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, който водеше листата на „Продължаваме промяната” в района. Резултатът е 28.35% от гласовете за Борисов, срещу 24.36% за Хазарта. На фона на голямата кошница, с която и този път тръгнаха от ПП, в частност - Хазарта, на фона на всички обвинения и атаки срещу Борисов, на фона на медийния комфорт, който имаше през цялото време рапърът, определено е комичен резултатът. Но и обнадеждаващ – намаляват хората, които си мислят, че колкото и да е популярно и харесвано едно лице в шоубизнеса, е нормално да прескочи в политиката, без да има и най-малка представа от работата, за която е избран.

Да припомним, че Петров предизвика няколко пъти скандали в парламента, след като се явяваше в подозрително състояние на работа, по време на едни дебати пък си направи селфи със среден пръст към парламентарната група на ГЕРБ-СДС, впоследствие нарече групата на „Възраждане” фашисти, после се похвали във Фейсбук, че дарява заплатата си за образованието на изоставени деца – безспорно страхотен жест, който обаче няма връзка с това, за което беше избран и не правеше – нито е входирал законопроекти, нито активно и ползотворно взимаше участие в дебати, освен ако не искаше да се заяде с някой политически опонент.

Той беше и масово лансиран през последните месеци, като първо пусна парчето „Депутатът Христо”, в което осмя политическите си конкуренти Костадин Костадинов, Тошко Йорданов, Бойко Борисов Деси Атанасова и лидерите на ДПС. Напълно съзнателно то се появи именно в разгара на предизборната битка – 15.09, а по време на цялата кампания, образът на рапъра се хилеше на избирателите от редица билборди. Но който се смее последен... знаем нататък.

Острието на БСП Александър Симов също не влиза в парламента, след като не успя да се пребори за депутатското място в Перник. Не толкова позорно за Симов, колкото за самата му партия, която няма да има нито един представител от региона, а с тези темпове на спад, при следващи избори може да гледа парламента само на картинка.

Стигаме до още по-комичния за хората резултат, но трагичен за самата Антоанета Цонева от „Демократична България”. ДБ не получава мандат в 13 МИР Пазарджик, а Цонева, която беше водач на листата на ДБ за Пазарджик и на тази за 26 МИР София-област, не влиза в парламента, тъй като градската ексдесница не успя да получи мандат в нито един от двата избирателни района. Последният пирон в ковчега на дамата е фактът, че Делян Пеевски от ДПС, буквално я отвява в Пазарджик, където Движението взима два мандата.

Цонева, която обяви епична битка на Пеевски и мафията, беше буквално пометена от него. Дамата с ледения поглед и визия получава 2643 гласа, на фона на 14 621 за Пеевски, което е просто трагикомично. И то имайки предвид, че в тази кампания и се наложи да се качи в каруца с цигани, които (както каруцата, така и циганите) предимно е виждала на картинка, после се появи на рожден ден в Исперихово, където гостите се чудеха коя е жената, след която услужливо вървяха фотографите. Всъщност стана ясно едно – много хора тогава се питаха какво пък точно елитарната Цонева си е говорила с едва свързващите двата края хора в района. Явно нищо, което те да са разбрали, е отговорът, съдейки по жалките и резултати.

А ДБ, чиято реторика често е насочена именно срещу Делян Пеевски и ДПС, могат да продължат да говорят за съдебна реформа, отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, електрически автомобили и „Зелена сделка”, докато „мафията” ги издухва.

Също толкова трагична е и съдбата на бившия министър на екологията и вицепремиер Борислав Сандов, който беше поставен на  комфортното второ място в столичния 24 МИР – веднага след лидера на ДБ Христо Иванов. За зла участ обаче, Сандов беше отнесен от избираемата позиция от четвъртия в листата Мартин Димитров и шестата Кремена Кунева, за които са гласували с преференция повече избиратели.

Зеленият талибан, както е наричан Сандов, сътвори доста безумия, докато беше на поста си като министър на околната среда и водите, сред които: заповед за стопиране на израждането на последния участък от автомагистрала „Струма” – между Крупник и Кресна, затварянето на ТЕЦ „Брикел”, с което постави на риск хората от Гълъбово, които можеше да останат без топла вода (впоследствие Върховният административен съд спря предварителното изпълнение на заповедта за затварянето на ТЕЦ-а и централата ще продължи да работи докато съдът се произнесе дали принудителното ѝ затваряне отговаря на закона), неколкократно обясняваше, че „Мариците може да затворят далеч преди 2038”, което пък поражда редица проблеми, касаещи и безработицата в района, сътвори и още много други сандовизми, които заслужено го оставиха извън парламента.

Ред е и на един друг кандидат-депутат от ДБ – Теодор Михайлов, който опита всякакви еквилибристики, за да увеличи популярността си, включително заедно с Елисавета Белобрадова (която обаче отново влиза в парламента), се озова широко усмихнат на селфи, направено дни след тежките наводнения в Карловско, където двамата бяха отшили да помагат в разчистването. Снимката беше качена от Михайлов, а надписът гласеше - „На кални бани сме. Честит празник”. След мигновените негативни реакции във Фейсбук, включително и от страна на техни поддръжници, Белобрадова си махна тага от снимката, малко по-късно Михайлов  редактира публикацията си, а накрая направо я изтри. Но акълът не му стигна за повече, напротив, нарече всички възмутени от селфито им аутисти, поради което настрои редица майки и близки на хора с увреждания срещу себе си. Та въпреки шумотевицата, която предизвика покрай себе си, въпросният ще продължи да твори, за радост на всички, само във Фейсбук.

При ДБ е доста забавно и в 23-ти МИР, където третият Божидар Божанов и седмата Елисавета Белобрадова бият по преференции водача, бившият правосъден министър Надежда Йорданова. Тя обаче е сигурен депутат, макар след фиаското и със съдебната реформа, за самата нея да бе по-добре да се скрие поне за известно време. Но може би е научила един, два урока и се връща, за да се изправи отново в любимите на всички ни, макар и предрешени битки срещу главния прокурор Иван Гешев.

Та на фона на близо 100% изкупени предизборно всички билбордове в София, на фона на агресивната и безспорно иновативна кампания (кога иначе ще видим депутат на ДБ в каруца или на цигански рожден ден), на фона на опитите да ни обяснят колко е весело в калта, коалицията едвам се добра до парламента. Да, едвам, защото ако избирателна активност беше по-висока, ДБ нямаше да успеят да се промушат в НС.

За ИТН ще спазим поговорката: за мъртвите или добро, или нищо.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати