Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Заболяването на Нехамер или голямата уста на Петков отложиха визитата на Денков в Австрия?

Мнения

Заболяването на Нехамер или голямата уста на Петков отложиха визитата на Денков в Австрия?

Заболяването на Нехамер или голямата уста на Петков отложиха визитата на Денков в Австрия? - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Дългоочакваната визита на Николай Денков във Виена и срещата му с австрийския канцлер, планирани за 4 октомври, неочаквано се отложиха за 24 този месец, като официално обявената причина от австрийска страна е заболяване на Карл Нехамер. Премиерът ни трябваше да се срещне с колегата си, за да се опита да го убеди да премахне ветото, което спъва нас и Румъния за приема ни в Шенген.

Промяната на датата идва само ден преди плануваната визита, което не е практика при толкова високо ниво. Това може да означава, че наистина се касае за внезапно сериозно влошено здравословно състояние на Немахер, обаче 20 дни по-късна нова дата, по-скоро говори за друга причина.

Може да означава и откровена подигравка с България, което не е невъзможно, съдейки по реакциите на Австрия по този и сходни на него въпроси. Това, което е от съществено значение за нашата страна, въобще не е приоритетно за австрийците. По-точно, те са убедени, че техният интерес е ние и румънците да не бъдем скоро приети в Шенген.

Зевзеци вече се шегуват, че на австрийския канцлер не му се преговаря с терористи, припомняйки думите на Денков по отношение на зърнопроизводителите.

Между другото, освен Денков във Виена, трябваше да има и визита на австрийския министър на труда и икономиката Мартин Кохер у нас, също в началото на този месец, като продължение на посещението на нашия министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов през август в Австрия. Но и тази визита беше тихомълком отменена, което говори за вероятно един и същ проблем.

Може ли причината да е Кирил Петков?

Но напълно възможно е причината да си има име и то да е Кирил Петков. Няколко дни по-рано, през септември, той беше на визита именно във Виена, а по думите му, е имал срещи с депутати от управляващите партии, опозиционните партии, като основната тема е била Шенген. Нещо повече, той публикува и видеообръщение от австрийския парламент, разпространено и от пресцентъра на партията, в което заявява, че „най-важното за приемането ни в пространството е темата "Сигурност", като допълни, че още след прибирането си (на 02.10) в България, ще внесе законопроектите за реформа в службите за сигурност.

Вероятно се касае за поредната самостоятелна акция на Петков, която е претърпяла пълно фиаско, както и всъщност всичките му опити да свърши или каже нещо смислено. По принцип той има право – като председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, да направи такова посещение, но явно за пореден път е объркал конците, което е довело и до скоротечната отмяна на срещата на Денков,  „разболяването” на Немахер, а вероятно и отмяната на идването на Кохер у нас.

Че се касае за поредното импулсивно и необмислено решение с неочаквани и лоши последствия за страната ни, говори и фактът, че тази визита на Петков не беше огласена по-рано, което пък е нямало как да се случи, когато това му решение е било плод на спонтанно хрумване - глупаво, разбира се...

Нещо повече, той се опита да внуши, че австрийците, видите ли, изключително много държали на законопроекта за реформата на службите у нас, което е пълен абсурд. Опита и да обвърже готвените от ПП/ДБ промени с Шенген по линия на сигурността, като отново изплю някаква словесно патетична диария, в която отново говори за сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство...

Само че единствено пълен идиот би повярвал, че толкова тясно вътрешен проблем като реформата на спецслужбите е приоритетна за която и да е друга страна, а още по-малко пък ще е разменна монета в някакво друго важно и сериозно решение. Да, но явно Петков мисли за идиоти българите, а и политическите си партньори за такива, като се опитва да им извива ръцете по този толкова елементарен начин. Макар че, съдейки по изявите и мисленето му, няма нищо чак толкова учудващо.

ПП/ДБ внесоха в деловодството на Народното събрание законопроекти за реформи в службите за сигурност, като Петков не пропусна да натърти, че и парламентът също носи отговорност за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и това е причината да бъдат внесени тези законопроекти. Не забрави да включи и ГЕРБ в изречението, заявявайки, че те трябва да променят виждането си и резервите относно тези предложения.

Тоест – не подкрепяш идеите на ПП/ДБ, не подкрепяш влизането в Шенген, е семплата логика на Кирил Петков. Достатъчен е и бегъл поглед над т.нар. реформи, за да се разбере, че целта е единствено смяната на сегашните шефове на службите и промяната на модела, по-който се назначават, което въобще няма как да вълнува Австрия.

Нека не забравяме и че до не много отдавна Петков твърдеше, че причината поради която България не се приема в Шенген, е, че не се правят реформи в правосъдната система.

Но фактите са ясни – към момента Австрия е непоклатима в решението си, нещо повече – минималната възможност Николай Денков да се опита да промени това им решение, отпада, а нищо чудно, съдейки по изявите на Петков във Виена, да се окаже, че австрийците са още по-категорични в позицията си.

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати