Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „24 часа“: „Антикорупция” трябва да проверява Йончева и други депутати без имунитет

Мрежата

„24 часа“: „Антикорупция” трябва да проверява Йончева и други депутати без имунитет

24 часа: Антикорупция трябва да проверява Йончева и други депутати без имунитет - Tribune.bg
Снимка:

За тези, чието имущество е съмнително, трябва да има запор

Комисията „Антикорупция” трябва да проверява депутатите, срещу които има искане за отнемане на депутатския имунитет от съдебните органи дали имуществото им не е придобито от престъпна дейност и евентуално да го запорира, пише „24 часа“. Един такъв депутат е Елена Йончева, която поведе листата на БСП за евродепутати.

Срещу нея има обвинение за пране на 333 000 евро, получени от Цветан Василев.

Искането за отнемането на имунитета е от 8 ноември 2018 г. на главния прокурор Сотир Цацаров. Елена Йончева, чрез нейната фирма“Авторска телевизия” ЕООД, заедно с „Далий трейдинг лимитид”, регистрирана в офшорните Британски Вирджински острови, основава „Офроуд” ООД.

На 13.06.2012 г. и 22.06.2012 г. от сметка на офшорно дружество „Далий трейдинг лимитид” по две сметки на търговското дружество „Офроуд” са получени 333 000,00 евро. Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид” на „Офроуд” ООД. Установено е, че това са средства, собственост на КТБ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от КТБ, на които предстои повдигане на обвинение.

От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от КТБ в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии трейдинг лимитед”. Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио- и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на „Офроуд”ООД в размер на по 12 720 лева месечно.

Според обвинението в инкриминирания период Йончева е получила 333 000 евро, за които е знаела, че са придобити от престъпление. На Йончева е наложена парична гаранция от 20 000 лв.

Освен на Елена Йончева проверка от КПКОНПИ би следвало да се прави още на Делян

Добрев от ГЕРБ, Георги Михайлов от БСП и обвинения в данъчни престъпления Борис Кърчев от ГЕРБ.

Проверка може да е правена и на Светла Бъчварова - Пиралкова, която също бе обвинена в безстопанственост, дори делото вече приключи на първа инстанция. Обвинението е, че на 13 август 2009 г. в София тя като шеф на Селскостопанската академия е сключила 10-годишен договор с „Литекс Комерс”АД за отдаване под наем 9 726,224 дка, в това число 5300,070 дка в землището на село Стражица и 4426,154 дка в село Карвуна, община Балчик, област Добрич, където да бъде извършвана съвместна научноизследователска и опитно-производствена дейност.

От договора произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671 лв. за Селскостопанската академия. Тя бе оправдана на първа инстанция. По силата на закона безстопанственост попада сред престъпленията, при които се извърша проверка от КПКОНПИ.

Другият от БСП без имунитет е Манол Генов. Той е обвинен за купуване на гласове за изборите на 26 март 2017 г. в Асеновград срещу паричната сума от 25 лв. за глас в полза на БСП. Настоящият парламент е рекордьор по депутати без имунитет.

11 народни представители са със снета защита срещу наказателно преследване. Не всички от тях обаче са обект на проверка от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), а само онези, които са обвинени в престъпления, при които се извършва проверка между декларираното и реално притежаваното.

Депутатите от „Воля” без имунитет са трима. Лидерът Веселин Марешки остана без защита още през април 2017 г. дни след като народните избраници се заклеха.

Причината - обвинение за причиняване на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Случката се разиграла на 15 октомври 2014-а, докато Костадинов изпълнявал служебните си задължения и проверявал сигнал за рекет от страна на бизнесмена.

Марешки остана без имунитет и по второ обвинение – че от есента на 2012 до края на 2015 г. във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имущество да му прехвърлят своите дялове или да се откажат от бизнеса.

Според прокуратурата той действал заедно със своите съпартийци Кръстина Таскова и Пламен Христов, които също са с отнети имунитети.

От ГЕРБ без имунитет също са трима. Още от април 2017 г. е Делян Добрев. Неговото обвинение е за времето, когато е бил министър на икономиката и енергетиката. Според прокуратурата от неговите действия НЕК ЕАД била ощетена в размер на 4 561 697 евро.

Колегата му от ГЕРБ Димитър Гамишев също е без имунитет заради дело за катастрофа със смърт на пешеходец, станала на 27 ноември 2014 г. Разследването показало, че Гамишев се движил с автомобила си със скорост от около 68 км/час при позволена 50 км/час.

Борис Кърчев е със снет имунитет заради данъчни престъпления. Според прокуратурата той е избегнал плащането на 320 000 лева ДДС, като за целта ползвал документи с невярно съдържание.

И ДПС има в своите редици депутат без имунитет. Това е Димитър Аврамов, с когото още от 2012 г. се занимава Темида. Той е подсъдим за поискан подкуп от 50 000 - 60 000 лева и е получил 100 000 лв. от местен едър земеделец, за да уреди проблемите му със земеделските служби.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети