Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Адвокат с писмо до Боб Менендес и Джим Риш

Мрежата

Адвокат с писмо до Боб Менендес и Джим Риш

Адвокат с писмо до Боб Менендес и Джим Риш - Tribune.bg
Снимка:

Роден юрист написа писмо до двамата американски сенатори, чиято позиция за България предизвика множество коментари у нас.

Публикуваме го редакторска намеса:

До

Боб Менендес

Джим Риш

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Една ваша позиция стана много популярна в моята държава. И предвид, че сме в предизборен период, може да се каже, че стана удобно оръжие за много партии, които се надяват на добър изборен резултат на гребена на популизма.

Разбира се горното е тяхно право, с което ние, избирателите сме наясно и приемаме с разбиране и с досада.

Причината за писмото ми към Вас е, че позицията Ви е насочена (очевидно) към гражданите на България в коментирания предизборен период и съдържа множество внушения и показва непознаване на реалностите в Република България. Ще се спра на някои моменти, които намирам за важни:

Медийната свобода

Г-н Менендес, г-н Риш,

Забелязвам, че цитирате изследване на организацията "Репортери без граници". Не мога да си обясня обаче, защо не потърсихте и други източници на информация по темата. Например Freedom house – организация, която се финансира със средства от бюджета на САЩ. Тя беше намерила, че всъщност България е с висока степен на медийна свобода.

Видно е, че има (поне) две различни мнения за медийната свобода в България, които рязко си противоречат. Което означава, че (поне) едното НЕ казва истината. Нямам представа защо игнорирахте доклада, който е изготвен от финансирана от американското правителство организация. Но ако ви е любопитно, ще ви кажа каква е реалната ситуация с медиите тук.

В България няма проблем със свободата на словото – никой и никого не преследва заради написаното. Реално антиправителствените медии и журналисти имат повече от пълна свобода да говорят, каквото си искат (често полуистини или направо откровени лъжи). А техните знакови лица имат изключително широка трибуна, която често използват, за да погазят истината. Въпреки че цялата активност на тези хора е насочена срещу политиката на правителството, никой и никога не им е потърсил отговорност за злоупотребата с факти и затова, че подвеждат с внушения. Ситуацията с тях е дотам скандална, че водещ репортер във водеща българска телевизия (по мои впечатления - с остра антиправителствена редакционна политика) се изпусна в ефир, че не знае нищо за протести в чужбина, но ще си измисли. Огромна част от българското общество бяхме възмутени, но реална реакция срещу това от тези, които се оплакват и чиито послания Вие проектирате, нямаше. Нещо повече, направиха се, че не го виждат и упорито мълчат, очевидно чакайки това да се забрави.

Много български медии (повечето антиправителствени) се финансират със средствата на американските данъкоплатци. Много от тези медии откровено, нагло и целенасочено подвеждат своята аудитория. Редакционната политика на тези медии не създава приятели на САЩ в България, напротив. Оказва се, че американските данъкоплатци финансират влошаване на репутацията на САЩ в България. Това е тъжно за всички нас, които изстрадахме през комунизма, и които искаме България да крачи неотстъпно редом с другите демократични държави.

Антиправителствените протести

Уважаеми господа, правото на протест и изразяване на несъгласие е свещено за всяка държава, която има претенциите за демократична. Така е и в България. Тук обаче се изправихме пред интересен феномен – протестиращите погазиха по най-безобразен начин законите и правата на тези, които не бяха съгласни с тях. Получи си една своеобразна диктатура на наглостта на малцинството над всичко останало. Малцинство, защото протестиращите реално никога не успяха съберат повече от 1% от жителите на нашата столица, а в огромната част от случаите бяха дори под 0,1%.

Тъй като явно нямате представа със ситуацията в България, ще Ви споделя няколко любопитни факти около протестите:

Протестите започнаха, когато българската прокуратура арестува няколко лица, заподозрени за шпионаж в полза на чужда държава – държава извън НАТО;

Значителна част от протестиращите не просто не обичат демокрацията и не просто не харесват САЩ – много от тях проповядват симпатия към комунистическия режим, който беше задушил свободата в България; същите тези хора демонстрираха ненавист към САЩ, към ЕС и изразяваха симпатия към погиналата империя на злото СССР. Интересно е да се отбележи, че някои хора, които твърдят, че са приятели на САЩ и харесват ЕС и демокрацията, нямаха нищо против да нарушават закона и правата на останалите заедно с почитателите на комунизма.

Бяха огласени официално записани записи, при които едно лице, което се укрива от закона (укрива се не в САЩ или в ЕС, а в друга държава) с гордост заявяваше, че може да накара тълпата (т.е. протеста) да направи това, което той иска.

Г-н Менендес, г-н Риш,

Право на всеки е да застъпва позиция, каквато иска. Ваше право е да помагате с изявления на българската опозиция (включително и особено на тези, които мразят САЩ и са против демокрацията). Но ако го правите осъзнато и целенасочено, е хубаво да бъдете откровени. А ако сте се подвели и не познавате обстановката, е препоръчително да потърсите различни източници на информация, да се запознаете с фактите и едва тогава да правите изявления. В противен случай „наливате вода във воденицата“ на фалшивите новини.

С уважение,

Станислав Станев,

гражданин на Република България,

практикуващ адвокат,

д-р по международно право и международни отношения,

безпартиен и без ангажименти с и към партии


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

Браво! Да имаше повече такива юристи в България. Буди въпроси фактът, че сенаторите са решили да се загрижат за правосъдието и свободата на словото именно в предизборен период и още повече въпроси това че са застанали на страната на техните врагове.
07.03.2021 10:47 / Отговор
хаха Ако четеш троловете на ГЕРБ ще ти кажат, че спасителите, които се борят срещу корупцията са Доган, Борисов, Пеевски, Гешев и цялото ДС войнство.
07.03.2021 11:27
кесо Поздравления на автора за честната и смела позиция. Защото у нас за съжаление надигналите се за кой ли път мракобесни агресивни комунистически сили атакуват всяко различно от тяхното мнение и го правят със съдействието именно на същата тази червена пропагандна машина за промиване на мозъци, която надава вой за подтискане на свободата на словото.
Обръщението на адвокат Станев е добър пример и за нашата дипломация, която не полага усилия да защити България от клеветите по нейн адрес, които се стоварват от различни посоки. Пример е не само изказването на двамата американски сенатори, но и гласуваната резолюция на ЕП провокирана от доноса на двамата щатни клеветници Кънев и грозното Ленче, но и позицията по ветото за приема на СРМ в ЕС.
07.03.2021 11:07 / Отговор
:) Това адвокатче винаги го активират да скача като Матросов да защитава престъпленията на шайката ГЕРБ, сега не прави изключение. Какво стана с герберската пропаганда, нали всичко това беше уж едно хвърчащо листче според вас? УЖ било от личен профил, а е на официалната страница? Отвратен съм по какъв елементарен начин лъжете от ГЕРБ, комунизма е в кръвта ви.
07.03.2021 11:31
ivo do gornia: ne znam na kolko'dart'si, ama ti e MNOGO SLABA PAMETTA , shto se otnasia do' KOMUNIZAMA I SOSIALIZAMA'
07.03.2021 13:29 / Отговор
aahasfer Малко е нагло точно хАмерикански сенатори да ни наставляват на тема *корупция!!!Поне веднъж седмично по някоя от тАлАвизиите има филм с тема корупция и лобизъм в САЩ!Да не говорим,че и тези двамцата са вътре в гюбрето - има един куп документи,дела в съда и т.н.
07.03.2021 13:44 / Отговор
Освен това трябва да се познават сенаторите : НАПРИМЕР : "Сенатор Менендес е председател на Комисията по външни отношения в Сената, а републиканецът Джим Риш е вторият най-важен човек в Комисията. Изявлението им беше публикувано и на официалния сайт на посолството на САЩ в България.

Интересно е, че срещу самия Менендез имаше 18 обвинения в корупция през 2015 г., но делото завърши без присъда, а само със сериозно мъмрене от етичната комисия в Сената. Той запази поста си. "
07.03.2021 13:58
Dumb Имат ли снимки по нощно шкафче?
07.03.2021 13:58
hahaha Прокопиевата секта се провали хубаво стана че показаха фигуранта като фигурант че каквото са му казали и този уж скандал го каза и той :D Че някакви си сенатори написали нещо си във фб и някакви си репортери без граници които са долнопробна секта многократно лъжат и създават фалшиви новини! Тази секта се маскирала като журналисти да може червенобузко да се прави на репресиран от държавата заради това не заради финансовите си злоупотреби и измами които като цяло са любимо занимание на цялата тази секта.
07.03.2021 17:15 / Отговор
Karabas Barabas Въпросният „червенобузко“ е толкова епохално тъп, че продължава, с пълни сили, сам да копае собственият си медиен и финансов гроб! Никой няма с пръст да го пипне – сам ще си направи нещата така, че да се мъчи, докато е жив, защото той не знае какво е казал Сидхарта Гаутама за корените на нещастието! Толкова по-зле за него!
07.03.2021 18:09

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати