Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Мрежата с остри критики към Кирил Петков за двойното му гражданство

Мрежата

Мрежата с остри критики към Кирил Петков за двойното му гражданство

Снимка:

Канадското гражданство на лидера на "ПП" Кирил Петков отново предизвика полемики в публичното пространство. Пред БТВ той обяви, че е подписал декларацията пред президентството, че няма двойно гражданство, въпреки че не е имал документ за това. "Това, което направих, е че само дадох моята декларация". По думите му на 20 август е уведомен от канадските власти, че процедурата е завършена, а до 8 октомври ще даде бележката в Конституционния съд. Думите му предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи.

Ето и част от коментарите:

Димитър Главчев

“Поради публичноправния характер на института за гражданството, свързан със значими правни последици, без правно значение е субективната преценка по въпроса за придобиване и загубване на гражданството на друга държава. Не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от чуждо гражданство. Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт”, посочва КС в свое решение от 1995 г.

“Петков, който иска всички в проекта му да подписват декларации за почтеност, без притеснение обяви, че е декларирал пред Румен Радев, че няма двойно гражданство, въпреки че не е имал документ, за това. Каза също, че не е информирал президента изрично: “Това, което направих, е че само дадох моята декларация”.”

 

Петьо П. Блъсков

Захаросаният харвардски мошеник си признал, че лъгал всички четири месеца. Признал си, разбира се, защото след няколко дни съда ще го разобличи така или иначе. Обаче нямало да поема никаква вина. Защото... се чувствал невинен.

Като се замисли човек не са много престъпниците, които се чувстват виновни и искат да поемат вината си. Та и Киро като тях.

Разни му говорели, че го чакат три години затвор, но на него не му харесвало това. Той се чувствал чист и почтен.

Почтен като фитнес инструтура Спецов, понастоящем шеф на НАП, който месец преди да му дойдат на проверка във фирмата, я продал на клошар от село Ялботина заедно с дълг към държавната хазна от 1,500,000 лв.

Почтен като патологичния лъжец Минеков, срещу когото вече се водят безброй дела.

Почтен като транспортния и еко служебници, които 12 дни спаха, докато отровите от кораба се изсипваха в морето и се хилеха и обясняваха, че това всъщност не бил отровен товар според тях.

Почтен като цялата шайка негодници и некадърници, назначена от Радев, която затрива държавата.

Почтени мошеници са на мода, братя, почтени да сте в днешно време.

 

Евгени Петров, журналист

Някой да обясни на Кирил Петков, че волеизявлението му за отказ от канадско гражданство не е достатъчен. Това не е като мълчаливото съгласие в бизнеса. Ако дни след едностранния си отказ, хипотетично Петков извърши някакво неправомерно деяние, свързано с Канада, то Канада ще му търси отговорност като канадски гражданин, защото канадската страна още не се е произнесла.

Тоест - процесът е двустранен. Не е достатъчно само ти да поискаш да не бъдеш вече чужд гражданин, необходимо е и отсрещната страна да поиска това.

Кирил Петков може и да смята, че направеният от него отказ е морално напълно достатъчен, защото е разумно и израз на личната воля, но законът не борави точно с тези категории. Господарят Торанага /Джеймс Клавел, Шогун/ казва: "Законът може да оборва разума, но разумът не може да оборва закона".

А що се отнася до зачитането на закона - преди 2 години кметът на Благоевград отгърмя, защото в рамките само на няколко дни не си беше закрил фирмата. Същото стана и преди няколко месеца с един селски кмет, а вчера трябваше да има частични избори за нов.

Конституцията е повече от ясна и не търпи лични субективни възприятия на закона, извършени с добри намерения. Още по-малко да служат за оправдание.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема