Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Иван Ибришимов: Късно е, Радев, за китка... Безинтересен си дори за Русия

Мрежата

Иван Ибришимов: Късно е, Радев, за китка... Безинтересен си дори за Русия

Снимка:

Иван Ибришимов, Faktor.bg

Напоследък сме свидетели на интересни нюанси в поведението на Румен Радев, които подсказват осъзнато търсене на промяна с оглед кандидатурата му за втори мандат догодина. И тези нюанси ще стават все по-отчетливи, след последното изявление на Корнелия Нинова, което постави под съмнение евентуалната подкрепа на БСП за повторното му кандидатиране.

Изгонването от страна на Радев на поредния началник на кабинета му е само подробност от пейзажа. Целите, негови или на известните неизвестни, явно са други. Защото президентът продължава от една страна да поддържа изненадващо висок рейтинг в края на четвъртата година от управлението си, но от друга – имиджът му в международен план отвъд западната ни граница е сринат и той добре го съзнава. И защото този факт ще го направи безинтересен дори за Русия, която не случайно подготвя нов провокативен политически проект у нас.

За мен първата изненада дойде с деликатната подкрепа на Радев за закупуването на още осем изтребители за ВВС, които неминуемо ще са „Ф 16 блок 70“, а не „Грипен“. Президентът не спомена нито държава – производител, нито фирма или модел, но и без това правителството заяви ясно намеренията си.

Вторият прецедент беше свързан с категоричната му подкрепа за активно българско участие в инициативата „Три морета“, която ще бъде финансирана главно от САЩ с първоначални 1 милиард долара при минимално българско участие с 20 милиона, но все пак участие. Независимо от непростимия му гаф с принудителното карантиниране в Естония, той защити позицията си България да поеме щафетата още в началото на 2021 г.

Поредното мерене на шлиферите между Дондуков едно и две по темата е само за вътрешна употреба на фона на негово по-ранно изявление, което макар и завоалирано подсказваше, че няма нищо лошо в основополагащото американско финансиране на проекта. Но нямаше и дума, че в крайна сметка целта на инициативата е ограничаване на руското влияние от Балтийско до Черно море и Средиземноморието, основно в сферата на  енергийната и националната сигурност на европейските страни – участнички.

Едва на трето място идват все по-явните опити на президента да се еманципира от менторството на Корнелия Нинова и БСП, което, особено в лицето на партньорите от НАТО и ЕС, открай време му носи повече негативи  отколкото позитиви. Тук стигналият до крайност конфликт между лидера на БСП и председателя на ПЕС Сергей Станишев също играе съществена роля. Но най-важното може би е, че всичко изброено до тук неминуемо води до зле прикрити гримаси в Кремъл и пропускането на София в програмата на балканската обиколка на външния министър на Русия – Лавров, може би има нещо общо и с президента Радев.

Само за да не бъда обвинен в премълчаване съм длъжен да спомена още една пикантна изненада – мълчаливият отказ на Радев да връчи по предложение на министъра на културата Боил Банов орден „Св.Св. Кирил и Методий“ на издателя Петьо Блъсков. Да живее свободата на словото!

Стремежът на президента е ясен. След като четири години той безпардонно демонстрираше, че е преди всичко президент на БСП, а не „олицетворява единството на нацията“, както е записано в Конституцията на Република България, сега е дошло време за разширяване на влиянието в посока център – дясно. Това разширяване не е възможно без изчистване на имиджа пред партньорите и поне известно съобразяване с демократичната десница. Проблемът е, че всичко това е утопия.

Защото е безкрайно късно. И защото оставен сам със съветниците си, шансовете му да постигне реална промяна са нулеви. Като истински натовски генерал, какъвто май се сети, че е, той трябваше незабавно да се освободи от двамата си подчинени, разследвани от ДАНС за злоупотреба със секретни документи, да не кажа за шпионаж. Не го направи.

Трябваше да подбере екип от висококомпетентни специалисти, а не от фуражки и зелени чорапи, които също като него щом погледнат нагоре викат „слушам“, а надолу „заповядвам“. Не го направи.

Затова основният проблем на екипа му не е общият знаменател на казарменото мислене, а цялостната липса на мисловен капацитет, задължителен за съвременната политика и държавното управление. Това беше видимо още в началото на мандата.

И ако някой си мисли, че един ден сянката на Радев ще бъде вградена за якост на Дондуков 2, то той дълбоко се лъже. За сянката на Десислава - не знам.  


Коментари (17)

Хей , ФИГУРАНТЕ на Черепа... ти вече и за шпионин НЕ ставаш бе простако, токлова ти лъсна гъзът скапан, че си само за ЦИРКА , ха, хааа.. КЛОУН !
Искаме да направиш ОТЧЕТ за ВСИЧКИТЕ РАЗХОДИ, които направихте ти, твоята селянка и ДС ченгетата оклоло теб за четири години, в КОИТО ЖИВЯХТЕ НА ГЪРБА НА НАРОДА и присъствахте само ЗА ДА ЯДЕТЕ И СЕРЕТЕ , БОКЛУЦИиии...
31.10.2020 14:06 / Отговор
Иванчо, не ставаш момче, президентът според американците е стратегически лидер и НАТО ски генерал. И това, че ГЕРБ-авите го пришиват към БСП и към Русия, си е в техен минус. Високообразован, интелигентен, знаещ езици, завършил математическа гимназия с отличие , а да си военен пилот се искат многооо знания, умения, съобразителност, супер компетентност. България има нужда от такъв лидер, а и е честен, справедлив. Казва критиците на всеки, както ни е завещал Левски.
31.10.2020 14:24 / Отговор
Ха ха, "Натовски" генерал, на който му се вее "руски" флаг под фуражката...Както успяха да заблудят над два милиона балъци/ че е независим/, така успя да заблуди и американците,защото можел да шофира добре изтребител! А когато отиде точно в Полша да агитира за падането на санкциите срещу Русия направо изби рибата! То бива бива сервилнечене на "господарите" ,так чак навеждане! Естония вече беше само каймакът,където с удоволствие си намериха повод да го изритат! Това недоразумение е срам за президентската институция!
31.10.2020 18:34
ДО ЖЪЛТАТА КНИЖКА С ЖЪЛТАТА ТИКВА НА РАМЕНЕТЕ........... КАРАНТИНИРАЙ СЕ ЖЪЛТУРКО-МИНИМУМ ЗА 6 МЕСЕЦА.....
ДА ТИ СЕ НАМЕСТЯТ СБЪРКАНИТЕ КОМЕНТАРИ В ЖЪЛТАТА ТИКВА....
МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА-3 ПЪТИ НА ЕКС!
ЗА ТЕРОРИСТА РАДЕВ-ДА СЕ СКРИЕ В МИША ДУПКА-КОТАРАЦИТЕ СА НАОКОЛО........
31.10.2020 20:30
Посмали, манго Казвал "критиците" на всеки, както завещал Левски, хаха. А за собствените си кривици - гробно мълчание и заглушаване. Може и да има умения като пилот като всеки занаятчия в своята тясна област. Но "високообразован", "интелигентен", "многоо образован" и Румен Радев са НЕСЪВМЕСТИМИ понятия. Тия легенди и митове може да ги разправяте на шапката си. Който и да е на неговия пост, дори да е с минимален ум и само грам съобразителност, при тази пандемия няма да хукне на посещение в чужбина и среща с чужди президенти и високопоставени лица след контакт със заразени и при това да лъже и отрича. В Естония и света са дълбоко шокирани пред тази наглост и безумие на българския президент. СРАМ И ПОЗОР за Радев!
31.10.2020 22:16
Да се чете не критиците, а кривиците
31.10.2020 14:26 / Отговор
Оставете на мира Левски!!! Оооо, стига с този малоумен пиар (Слави Василев/ДС ли го пише или Деса?)!
Вече 4 години лъщи с безобразията си. И е корумпиран - подчинена любовница на две заплати, с апартамент, плащан от подчиненото му ВВС, обвързаност с Грипен!
31.10.2020 14:44
Партизанска му работа на фатмака! То само тази "грешка " да беше в този ти текст,а то всичко е сбъркано и изпълнено с необяснима любов къ един политически труп!
31.10.2020 14:56
Политическият труп се казва Б. М. Борисов от Банкя.
31.10.2020 15:58 / Отговор
Какъв пиар бе тъпанар долен. Не знам кой е този Слави Василев, но знам, че всички военни са на държавна служба, свързана с много рискове. Затова държавата им осигурява апартаменти, добри доходи, не и в България. Корумпираният крадец спи с пистолет и чекмедже с пачки и злато. Ако бяхме правова държава, вече щеше да е в затвора. А това да работиш с трудов договор на няколко места не е престъпление, нито пък нарушение. Например нашите унив. преподаватели обикалят като пчелички от уни на уни , и затова висшето ни образование е на такова ниско ниво. И мед. сестри, както и лекарите, паралелно си имат и частни кабинети.
31.10.2020 17:52 / Отговор
Отговор Да бе , скалъпиха ченгеджийски номер с "пачки и кюлчета", и това сега е единственият коз на тъпите комуноиди! Спи си на леглото Премиерът, а оставил широко отворени чекмеджета като за ...снимка! Само първосигнално дебили биха се вързали на тази провокация! А с клипа направо избиха рибата! А Фатмакът-Фигурант,който за четири години единственото му занимание е да се прави на "по-мъж" от Борисов, само повтаря опорките на Черепа, и историята с някакви чекмеджета! Съветниците му явно си правят гаргара с него, да видят докъде ще стигне в злобата и комплексарщината, без да се усети!
31.10.2020 18:42
ЖЪЛТАТА КНИЖКА ВЕЧЕ Е В НЕЛЕГАЛНОСТ....... АБЕ ЖЪЛТА ТИКВО,
ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ ТАРТАКОВЕР..?
МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА-3 ПЪТИ НА ЕКС....... - И ВЛИЗАЙ В ПРАВИЯ(БЪЛГАРСКИ) ПЪТ, ИНАЧЕ АУТ!!!
31.10.2020 20:38
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още