Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Какъв ще бъде ефектът от поредното изслушване на Гешев в парламента?

Мрежата

Какъв ще бъде ефектът от поредното изслушване на Гешев в парламента?

Какъв ще бъде ефектът от поредното изслушване на Гешев в парламента? - Tribune.bg
Снимка:

Предизборно стягане на електората или пушилка за отклоняване на вниманието от формирането на поредния „управленски Франкенщайн“ зад неистовото желание на депутатите за втора за седмица среща с главния прокурор

В разгара на политическата криза и задаващите се предсрочни парламентарни избори политическите проекти на олигархичния кръг „Капитал“ - „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, отново шумно и кресливо напомниха за себе си. Естествено това се случва, използвайки българската прокуратура и лично обвинител №1 Иван Гешев - вечната мишена на техните спонсори. Нищо учудващо - на гърба на Гешев влязоха в парламента и в изпълнителната власт, очевидно по същия начин смятат да проведат кампанията си за вероятно наближаващия вот.

Този път ПеПе и ДъБъ използват като формален повод за партийната си агитация правото на депутатите да викат на отчет на три месеца главния прокурор в правната комисия на Народното събрание. От километри си личи, че операцията е съшита с бели конци.

Какво налага седмица след като Гешев вече беше в парламента, отново да бъде привикван? Очевидно става дума за тенденциозно действие с чисто предизборна цел. Или със задача - вдигане на пушилка, за да се прикрие поредната срамна сделка за разпределяне на порциите от властовата баница. Все пак действието се развива в седмицата, в която „Демократична България“ се чудят как да обяснят, че искат да управляват с мандат на БСП. А от медийни публикации научихме, че дори са готови да жертват партийните фигури в министерствата, слагайки „кукла на конци“ за премиер, само и само да останат на трапезата. Сиреч - цялото усилие прилича на комичен опит за залепяне на счупената стомна, наречена Четворна коалиция, като се организира бутафорен предизборен цирк с Гешев.

Но в абсурдната пиеса не участват само от „Демократична България“. Да - миналата седмица без да са членове на антикорупционната комисия, привикала Гешев, там цъфнаха, за да си правят селфита с него Антоанета Цонева и Иво Мирчев. Само че нотариусът от Дряново Милен Матеев, който по някаква случайност се явява председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-ото НС, е от „Продължаваме промяната“. Следователно има и втори план - позорно свалените от власт Кирил Петков и Асен Василев, чието правителство се ползва с рекордните 70% неодобрение само 7 месеца след началото на мандата, пак искат да се правят на големи борци срещу корупцията. Явно, че повторното извикване на Гешев в парламента, е било поантата на разточителния тиймбилдинг на „Промяната“ в луксозния хотел в Банско.

Явно перченето пред Гешев в парламента остана последното оръжие на фалиралите политици и техните отчаяни от падането на инсталираната марионетна власт кукловоди. Просто защото бутафорните протести измориха дори Гошо „Тъпото“ от „Боец“ и Велислав „Умното“ от „Правосъдие за всеки“. Даже и големият следовател по магистралите (чудесно ще е ако погледне и към белите магистрали в Министерски съвет) Бойко Рашков отдавна приключи битката, скри се в някое от именията си и с говорителя му Явор Симов забравиха за гръмотевичните пресконференции с небивалите разкрития. Към днешна дата Рашков просто се озърта като в опит да намери поредна държавна службичка, виждайки неспасяемото и безвъзвратно потъване на управленския кораб.

Цялата постройка на битката срещу прокуратурата рухна. Остана просто врявата тип „женски пазар“ - „дай да викаме Гешев“, за да се вдига шум с цел извличане на политически дивиденти. Сякаш нарочно правят главния прокурор политик.

Бързат да привикват обвинител №1 без тема, по същия начин, по който бързаха и за закриването на специализираното правосъдие. Ама сега само след седмица „добрият резултат“ ще бъде видим. Делата срещу спонсорите на ДБ и ПП ще се разпаднат между няколко съдилища и прокуратури. И много бързо ще приключат с прекратени досъдебни производства и оправдателни присъди.

МВР всеки ден отчита колко надрусани шофьори хваща. Да, но на никого не му пука, защото законите не работят. А можеше да е друго.

Гешев искаше да се приеме радикална мярка - караш надрусан, вземат ти колата. Само, че ПП и ДБ бяха против, напук на ескалацията на войната по пътищата.

ПП и ДБ стоят и зад мракобесния нов антикорупционен закон. Който беше разкритикуван лично от председателя на Висшия адвокатски съвет. Смях в залата - дори защитниците на спонсорите на властта се хванаха за главата от милицонерските идеи, целящи да превърнат КПКОНПИ в бухалка. Два-три часа изгубено време, в което ще слушаме дежурните тиради на неколцина депутати, след което перата от сайтовете на Прокопиев ще стъкмят дузина коментари, а „черешката на тортата“ ще е тур на Надежда Йорданова пред удобните микрофони на превзетите от „Капитал“ БТВ и Нова.

А резултатът?

ЕК казва, че нямаме присъди за борба с корупцията. Няма и да имаме, защото политическата класа не желае. Корупцията по високите етажи на властта у нас се бори само медийно. А за ПП и ДБ корупция е всяка схема, в която не участват. Справка - кредите от ББР, аферата Джемкорп, вкарването на посредници за закупуване на газ от Русия, да точно така - пак от Русия, но на далеч по-висока цена.

Как да има борба с корупцията, след като днес всеки управленец ще се изкара жертва ако случайно го проверят правораздавателните органи. Също като Лена Парапета, която опищя света - защо гледат, че се е сдобила със заплата от 14 хиляди лева при конфликт на интереси, а не се занимавали с „големите“. Нашата си е наредила малка далаверка, какво толкова, кому пречи, че чак u проверяват договора?

В заключение - ясно е защо викат Гешев. Или за да стегнат редиците предизборно, или да отклонят вниманието на избирателя от заформящото се ново алогично управление, тип „политически Франкенщайн“. И в двата случая тънките бакалски сметки пак ще излязат криви. Като всеки път. Крайният резултат, обаче, е катастрофалното състояние на държавата и институциите и тоталното отблъскване на хората от политиката.

Източник: Труд


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати