Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Някой да обясни на БСП, че има разлика да си увеличиш тавана на дълга и това да изтеглиш нов

Мрежата

Някой да обясни на БСП, че има разлика да си увеличиш тавана на дълга и това да изтеглиш нов

Снимка:

Димитър Вучев, Фейсбук

Моля, някой да обясни на неособено уважаемите социалисти в Народното събрание, че има разлика между това да си увеличиш тавана на дълга и това да изтеглиш нов дълг.

При увеличението на тавана на дълга Парламентът дава разрешение на правителството, ако то прецени и ако се налага, да бъде изтеглен нов заем. В случая - до 10 млрд. лева. Според Закона за държавния бюджет за 2020 година досегашният таван на дълга беше 2.2 млрд. лева, но предвид ситуацията на всички е ясно, че няма как да остане толкова.

Емитирането на нови държавни ценни книжа, или както разговорно му казваме "тегленето на заем", не се прави от Народното събрание. То се планира и осъществява от Министерството на финансите на база предварително оповестен публично годишен емисионен календар.

Правителството не е изтеглило нито един лев, нито 10 млрд. лева нов дълг от началото на извънредното положение. Последните нови ДЦК бяха емитирани в края на февруари преди идването на COVID-19 - 200 млн. лева, които ще изплащаме 10 години и 6 месеца при най-ниската в историята за подобна емисия лихва от 0.50%.

Ясно е, че ако социалистите разбираха от икономика и финанси, нямаше да са социалисти. Никой не е съвършен, още по-малко политиците, но да си неосведомен в днешната дигитална ера е обидно за всички околни.

Другари, периодът на извънредното положение Ви дава уникалната възможност да четете повече и да се образовате. Опитайте, не е страшно.  


Етикети БСП, бюджет, дълг

Коментари (1)

Ивайло Поздравления за младия отлично образован финансово политик!
04.04.2020 14:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още