Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Правен свят“: Председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев е заявил участие в партиен митинг

Мрежата

„Правен свят“: Председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев е заявил участие в партиен митинг

Правен свят: Председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев е заявил участие в партиен митинг - Tribune.bg
Снимка:

Това е в нарушение на чл. 9, т.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати

Сбор на всички неплажуващи професионални протестъри е свикан за четвъртък сутринта пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), пише сайтът „Правен свят“.

Целта – опит за саботаж на кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за следващ „обвинител №1“. Непосредствено след единодушната номинация на Гешев от Прокурорската колегия, която кадровиците представиха в понеделник, проваленият правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов – Христо Иванов - започна „кална кампания“ срещу „двигателя“ на успешните акции на Специализираната прокуратура в последните две години.

Във вторник, в интервю за БНТ Иван Гешев прогнозира, че ще бъде обект на атаки от кръгове, свързани с подсъдими лица, назовавайки директно имената на олигарха от Разград Иво Прокопиев и на политическото му прокси - лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. За да не опровергаят очакванията на Гешев, „болшевиките“, както ги определи самият зам.-главен прокурор, са  решили да атакуват кадровия орган на съдебната власт, който по традиция провежда заседание на Пленума си всеки четвъртък от 09.30 часа сутринта.

С необосновани твърдения, манипулации и откровени неистини, провалени кандидати за депутати, служители от изданията на подсъдимия Прокопиев, голямо количество щатни агенти на чуждо влияние от неправителствени организации, придобили широка известност и  като „професионални протестъри“, вече са заявили присъствие на партийния митинг на „Да, България“.

Макар и формално призивът да идва и от „Демократична България“, профилът на заявилите присъствие показва, че това са основно лица, свързани с ГМО-проекта на олигархичния кръг „Капитал“ и по-малко от партията на бившия премиер Иван Костов – ДСБ.

Оказва се, че участие в партийното мероприятие е заявил и действащ съдия – Калин  Калпакчиев, настоящ председател на Съюза на съдиите в България (ССБ), финансиран през годините с грантове от чуждестранни организации и държави. Ако Калпакчиев осъществи и физическо присъствие пред сградата на ВСС, в която изкара пет години като съдебен кадровик, то той ще допусне нарушение на чл. 9, т.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, в който ясно е разписано: „Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно- политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“. Противното би могло да се разглежда като недопустим конфликт на интереси и да бъде основание за образуване  на дисциплинарно производство срещу Калпакчиев за уронване престижа на съдебната  власт, като за това може да му се иска и дисциплинарно уволнение.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати