Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Трифонов срещу Герджиков: Няма закон, забраняващ име на пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe нa държaвнocттa

Мрежата

Трифонов срещу Герджиков: Няма закон, забраняващ име на пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe нa държaвнocттa

Трифонов срещу Герджиков: Няма закон, забраняващ име на пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe нa държaвнocттa - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Слави Трифонов

Позволявам си да коментирам изказване на професор Огнян Герджиков, само защото е бивш председател на Народното събрание и бивш министър-председател. Освен това е и преподавател по право в Софийския Университет. И като такъв, би следвало да познава закона по-добре от всички нас.

Вчера професор Герджиков заяви: „... зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия „Нямa тaкaвa държaвa“.

Малко факти.

Първо:

Няма закон в България, който да има такъв текст, какъвто импровизирано посочва професорът.

Второ:

В член 4-ти от Закона за политическите партии пише следното: „Организацията и дейността на политическите партии се осъществяват въз основа на Конституцията, законите и в съответствие с техните устави.”

Трето:

Ето какво пише в Конституцията:

Член 44.

(1) Гражданите могат свободно да се сдружават.

(2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

(3) Законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата.

Пояснявам за професора – в тези текстове на Конституцията се говори за дейност, а не за име.

Четвърто:

Единственото място в Закона за политическите партии, където се говори за име, е следният текст:

Член 14.

(2) Не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа или други знаци.

И пето:

В закона за Юридическите лица с нестопанска цел, който е водещият закон по отношение на сдруженията, а партиите също са сдружение по смисъла на закона, пише следното:

Чл. 7. (1) Наименованието трябва да включва ясно означение на вида на юридическото лице с нестопанска цел.

(2) Наименованието трябва да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави.

Това са фактите.

В крайна сметка, твърдението „Няма такава държава” не отговаря на въпроса „каква?” Каква „такава” държава няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в крайна сметка, държавата е такава, каквато си я направим.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (7)

Вихрен Трифонов, ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! Нарича се България. Някои я наричаме РОДИНА. Хубава, лоша, тя ни е майка.
07.10.2019 15:27 / Отговор
Без Име Към Вихрен. Вихрене , адмирирам , това , че за теб все още съществува понятието Родина. За мен това понятие е отдавна загробено. Родина , в , която няма здравеопазване, образование и сигурност. Родина, която 30 години лъже пенсионерите си, лъже народа си, пропъжда го немил недраг по света - това Вихрене, НЕ е Родина. Това е мащеха! Територията е само едно географско понятие.

Към Ива, Ива, това не са актьорите със сигурност. Това е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. Знам ! Ставаме за подигравка пред света, но името на тази партия отъждествява и олицетворява ЦИРКА в, който живеем вече 30 години.

Към Чиче. Чиче, простотията все повече ескалира в така наречената държава България, дори и без Слави Трифонов. Простотията тук на тази територия е факт. Лошото е , че простотията не ходи, и не вирее по дърветата или животните, а по хората. А хората на тази територия уж се наричат българи. Завист, Злоба и мръсотия.
07.10.2019 20:04
Ива Това да не ви е петък вечер с актьорите? Вие съвсем го обърнахте на цирк. Сменете си сценаристите, и без това тъпите им провинциални лакардии съсипаха шоуто, сега ще се из*кат и на ревера ти, Слави.
07.10.2019 15:35 / Отговор
без име Към Ива, Ива, това не са актьорите със сигурност. Това е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. Знам ! Ставаме за подигравка пред света, но името на тази партия отъждествява и олицетворява ЦИРКА в, който живеем вече 30 години.
07.10.2019 20:07
Чиче Простотията е законно право бе Славчо, но няма нормален човек да се гордее с нея, само простите я демонстрират.
07.10.2019 17:02 / Отговор
без име Към Чиче. Чиче, простотията все повече ескалира в така наречената държава България, дори и без Слави Трифонов. Простотията тук на тази територия е факт. Лошото е , че простотията не ходи, и не вирее по дърветата или животните, а по хората. А хората на тази територия уж се наричат българи. Завист, Злоба и мръсотия.
07.10.2019 20:07
Станински Вихрене, за това ,че в Родината ни няма много неща , не е виновна тя ! Виновни са тези , които я управляват и които я ограбват ! А Родината ни , не само сега я има , но и винаги ще я има !?
08.10.2019 08:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети