Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Извикани от времето” на Йово Йовчев - емоционална симбиоза от изкуства (СНИМКИ)

Мултимедия

„Извикани от времето” на Йово Йовчев - емоционална симбиоза от изкуства (СНИМКИ)

Изключителна изложба в галерия „Финес”

Галерия „Финес“ представя изложбата Извикани от времето” на художника Йово Йовчев. Това е четвъртата поред изложба на художника в галерията. Експозицията се състои от непоказани досега творби, повечето от тях - създадени в последната година и обединени в два основни цикъла: “Извикани от времето”, който включва рисунки върху нотни партитури, и “Вихър и баланс”, обединяващ черно-бели рисунки с туш.

Йово Йовчев е завършил Националната Художествена Академия-София през 1989 г. със специалност живопис при проф. Добри Добрев. Освен в страната, художникът е правил множество самостоятелни изложби в Калифорния (2002), в Люксембург (2001), в Палма де Майорка (1999), в Мадрид (1999), в Женева (1993) и Лозана (1992). Участвал е и в редица сборни изложби както в страната, така и в САЩ, Испания, Германия, Франция и др. Негови живописни работи има във фонда на Националната Художествена Галерия, в частни и публични колекции в България и извън нея.

„Създадох този цикъл, провокиран от няколко случайно попаднали ми стари нотни партитури. Привлякоха ме остарялата хартия като носител и нотното съдържание, което не умея да прочета като музикант, но реших да разчета и пренапиша като художник. Така от едни знаци и символи се родиха други. В този процес на преобразяване мога да оприлича рисунките на образи, принадлежали сякаш на друго време и проявили се, подобно снимки от отдавна заснет, забравен филмов материал в тъмната фото стаичка като отделни допуснати мигове от живота, които съм намерил като визия, воден от най-близкия до съзнанието ми сюжет.“, споделя самия художник за цикъла „Извикани то времето“, който дава името и на цялата изложба.

Изложбата беше открита в летния двор под романтичните и мистични звуци на кавала на световноизвестния Теодосий Спасов, който беше специален гост. На церемонията по откриването присъстваха множество хора, сред които любители на изкуството, журналисти, изкуствоведи и приятели на художника. Сред гостите беше и българският сценарист Александър Донев, на когото художникът беше поверил уводните думи.

„Колкото и спонтанен и интуитивен да изглежда Йово, той е вложил един много по-дълбок смисъл – да съчетае най-първичните форми на художественото творчество – изобразителното изкуство с неговите картини, музиката и словото. Някой сигурно може да каже, че ще липсва танцът, но погледнете още веднъж картините. Освен петолиния и ноти в тях е пълно с танцуващи – някъде по двойки, другаде има цели хора и нерядко просто сами със себе си... А, някои само с лице, което обаче не винаги значи, че фигурите са самотни.“ , започна Александър Донев.

В рисунките върху нотните партитури ясно може да си проличи една нишка. От една страна във всяка една от тях забелязваме голямо присъствие на женския образ, женското лице, женските черти, които по някакъв начин напомнят на формите на Модилиани, а от друга, проследяваме самото изкуство в неговите различни и необятни проявления и множеството емоционални състояния, нагласи и образи, които то сътворява у човека.

„Йово наистина много обича да пресъздава образи и тези образи са много нестандартни. Трудно може да се каже, че това са класически портрети, но образите в тях носят много душевни състояния, много силно заредени са както със тъга, така и със загадъчност. Те присъстват в повечето от неговите картини, но в тази изложба е надминал себе си.

Като цяло Йово е изключително поетична душа, която носи изкуството в себе си и съчетава неговите различни видове. Тук с голяма радост можем да видим, че всъщност точно тази симбиоза от всички изкуства, която живее в него присъства и в изложбата, защото в случая върху нотния лист той рисува не ноти, а създава образи, които, погледнати внимателно, говорят и носят своята душевна музикалност, независимо дали тя е тъжна, дали е радостна и какво настроение предизвиква у зрителя.“ , разказва ни Мариела Табакова, собственичката на галерия „Финес“.

Част от изложбата са и поредица от няколко изключително експресионистични живописни абстракции с интересни имена, като „Пробуждане“, „Необратимост“, „Пропукване“, „Раждане“ и др. В тях можем да открием голямо количество чист пигмент и множество използвани техники на едно платно, като разливане на боя, изсушаване на боята, разпръскване и акварел.

„Тези стилове са толкова различни, че спокойно може да помислиш, че картините тази вечер са нарисувани от поне трима различни художници. По-важно е обаче, че Йово изпълнява всеки от стиловете с еднаква виртуозност, без при това обаче тя да остава чисто външна, само на техническо равнище. Отвъд формалното изящество, във всяка от неговите картини, или поне в повечето, има истории, има характери и съдби. И всички те са разказани със собствените думи на художника“ , сподели още Александър Донев.

Произведенията можете да разгледате в Галерия „Финес“ в столицата на "Христо Белчев" 17 до 19-ти октомври.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още