Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Министър Кралев връчи чек за 50 000 лв. на Тайбе Юсеин в „Нощта на шампионите“ (СНИМКИ)

Мултимедия

Министър Кралев връчи чек за 50 000 лв. на Тайбе Юсеин в „Нощта на шампионите“ (СНИМКИ)

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор раздадоха премии на обща стойност 215 000 лв.

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор за четвърта поредна година организираха церемонията „Нощта на шампионите“. На събитието с парични премии на обща стойност 215 000 лева в 7 категории бяха наградени най-изявените спортисти и треньори на България за 2018 г.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи чек за 50 000 лв. на Спортист №1 на България – световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин.

В своето приветствие Кралев изтъкна, че поставяйки в светлината на прожектора най-достойните спортисти и техните треньори, ММС и БСТ не само засвидетелстват уважението си към тях, но и дават възможност на хиляди деца и млади хора да намерят своя пример за подражание, който да ги мотивира към активни занимания със спорт и преследване на високи спортни резултати.

„През 2018 г. България попадна във фокуса на световния спорт с едновременната организация на три Световни първенства – по гребане, волейбол и художествена гимнастика. Ние се гордеем от начина, по който проведохме тези шампионати и от оценките, които получихме от лидерите на световния спорт, включително от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Това ни амбицира да обмислим възможностите за кандидатстване за Зимни младежки олимпийски игри и дори за Световно първенство по футбол“, заяви министър Кралев.

Той изтъкна, че грижата за младите български спортисти винаги е била основен приоритет на ММС, затова още от първата „Нощ на шампионите“ се обръща специално внимание на тях и техните треньори. Кралев изрази своята радост от високите резултати на младите ни представители на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където от 24 участници 17 души бяха в топ 6 и спечелиха 10 медала.

Красен Кралев  изрази задоволство и от представянето при мъжете и жените, което също дава поводи за оптимизъм за настоящата предолимпийска 2019 г. и за достойно представяне на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

„Благодаря на всички, които защитаваха достойно честта на България и ни донесоха много поводи за гордост. Вярвам, че ще имаме още повече радостни мигове и ще ни бъде все по-трудно да определим най-добрите сред Вас“, каза още Кралев.

„Треньор №1 на България“ за 2018 г. е наставникът на женския ни национален отбор по борба Петър Касабов, който получи премия от 50 000 лв.

Наградата в категория „Отбор №1 на България“ за 2018 г. за трета поредна година взе националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Елена Бинева. Момичетата получиха премия на стойност 50 000 лв., а техният треньор Весела Димитрова – 10 000 лв.

В категория „Млад спортист №1 на България до 16 години“ за 2018 г. победител е Пьотр Нестеров, който бе избран за тенисист №1 на Европа при момчета до 16 години. Той и неговият треньор Кристиян Илиев получиха премии по 5000 лв.

В категория „Млад спортист №1 на България до 18 години“ за 2018 г. победители станаха двойните шампиони от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мирела Костадинова и Панайот Димитров (акробатика). Те, заедно с треньора си Гергана Денева, получиха премии по 10 000 лв.

В категория „Млад спортист №1 на България до 23 години“ за 2018 г. победител е Биляна Дудова, която спечели сребърно отличие на Световното първенство по борба и Европейска титла. Тя получи премия от 10 000 лева.

В категория „Спортист с увреждания на България“ за 2018 г. победител е Денислав Коджабашев, спечелил исторически първи медал за България в тениса на маса от Световно първенство. Неговата премия е 10 000 лева, а на треньора му Асен Асенов – 5000 лева.

По време на церемонията министър Кралев връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“ на 9-има заслужили спортисти, треньори и дейци. С награда бяха удостоени Илиана Раева, Гинка Загорчева, Норайр Нурикян, Бончук Андонов, Валентин Райчев, Янко Русев, Димитър Златанов, Николай Петков и Кирил Досков. През изминалата година бяха наградени и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

Във връчването на наградите участваха още изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов, председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, заместник-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева, изпълнителният директор на фондация "Български спорт", президент на Европейския съвет по борба и вицепрезидент на Международната федерация по борба Цено Ценов и ректорът на Национална спортна академия "Васил Левски" проф. Пенчо Гешев.

Тържествената церемония се състоя в столичната зала „Рейнбоу Плаза“ и бе излъчена директно по БНТ1. Нейни водещи бяха Деян Славчев – Део и спортист №1 за 2015 година – Габриела Петрова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети