Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Олтар на емоциите“ в Арт Галерия „Нюанс“

Мултимедия

„Олтар на емоциите“ в Арт Галерия „Нюанс“

Любена Фокс е завършила живопис в Италия и владее тайните на големите, стари майстори

Галерия „Нюанс“ кани всички ценители на изкуството на изложбата „Олтар на емоциите“, в която е представена впечатляващата живопис на една съвсем млада художничка – Любена Фокс. Произведенията, които са показани в експозицията, няма да ви оставят безразлични. Те завладяват със своята реалистичност, стил и ярко изразена елегантност. Детайлите са изпипани до съвършенство.

В творбите си художничката използва много символика, независимо дали е стара (натрупана през времето) или нова (появила се наскоро), за да илюстрира теми, свързани с човешките емоции и възгледи към живота.

Галерия „Нюанс“       Галерия „Нюанс“

По всичко личи, че Любена владее тайните на големите, стари майстори. Тя е международно публикуван и награждаван живописец. Родена е през 1994 г. в София. Учи в художествената академия „Ейнджъл“ във Флоренция, специализира при маестро Джон Ейнджъл, Алесандро Дари и при съвремененния Караваджо– маестро Роберто Фери. Tази изложба и авторът ѝ Любена са част от интернационалното течение за възраждане на реализма.

„Радвам се, че имах възможност да завърша образованието си в Италия. Обстановката във Флоренция е много различна. Тази култура, история, с които е пропита Италия, нямат нищо общо с нашата действителност, тъй като по времето на Ренесанса, Барока, на Неокласицизма ние сме били под турско робство, следователно сме пропуснали всички интересни процеси, които са се случвали в останалата част на Европа и ние го нямаме това като история, за съжаление. Освен това много са различни методите, философията на обучение тук в България и в Италия от гледна точка на това как да подхождаш, как да се изразяваш върху платното и каква е цялата логика да пресъздаваш нещо 3D и да изглежда по същия начин, както е в действителност. В България в момента освен, че не е модерно, има и дискриминация към реализма“, споделя за Tribune.bg Любена Фокс.

Тя признава, че въпреки образованието си, наградите, изложбите, които има зад гърба си, не е била приета в Съюза на българските художници. По думите ѝ у нас съществува кръг от творци и изкуствоведи, които не харесват реализма и академичния подход на изказ.

„Или правиш това, което те искат, или просто те игнорират. Не те приемат, не ти дават да бъдеш част от общи изложби, обясняват ти, че не си истински художник“, признава с разочарование младата художничка.  

Според нея тяхното абстрактно мислене с големи идеи, което показват в изложбите си, не е разбираемо за хората, макар че самите те претендират, че са специални.

„За мен изкуството трябва да е достъпно и разбираемо за публиката. Когато отидеш на изложба, да можеш да вземеш нещо за себе си – размисли, морални ценности, за да разбереш себе си по-добре. Колкото по-добре разбираш себе си, толкова по-добре разбираш и хората около себе си и спираш да ги съдиш. Аз като художник споделям моите морални ценности, моите размисли върху различни емоции. Изкуството е инструмент за постигане на по-дълбоко разбиране за нашето съществуване. С картините си се стремя да уловя преходната красота и емоции от живота“, разкрива художничката.

Галерия „Нюанс“Галерия „Нюанс“

Картините ѝ са създадени с безкомпромисна прецизност, а деликатните ѝ сюжети изглеждат магически, макар в повечето случаи да са рисувани от натура. Рисуването тя възприема като духовен, пречистващ акт, където чувствата и размислите се материализират и символично се хармонизират.

„Философствам върху живота – какво е значимо и какво не, за мен какво е важно. Забелязах, че когато имаш чувство, било то негативно, дори нещо, на което не се гледа добре от обществото като завист, желание за отмъщение, трябва да го почувстваш, да видиш защо го чувстваш и тогава да го пуснеш, след като си разбрал нещо повече за себе си – откъде произлизат тези чувства, защо ги имаш. За мен идеята беше да съчетая полезното с красивото. Да мога да олицетворя чрез растение, чрез предмети как би изглеждало това чувство като картинка“, разказва Любена.

Галерия „Нюанс“       Галерия „Нюанс“

„Бих искала да визуализирам колкото се може повече човешки чувства. Често се случва така, че имам идея за една картина, мисля я, мисля я и тя е в мен една - две години преди да започна да я рисувам, тоест всичко минава през мен дълго време, за да мога да си задам въпроса дали по този начин искам да изразя дадено чувство. Представяйки моите чувства и позиции, призовавам зрителя да размисли над неговите“, казва Любена Фокс.      

Галерия „Нюанс“Галерия „Нюанс“
            

„Моята цел като художник е да надграждам върху знанията ни от миналото, за да може да творим в пълния си потенциал в настоящето. Това се отнася за много аспекти в живота“, категорична е тя.

Изложбата включва над 20 произведения. Ще имате възможност да видите в реален вид и някои от постановките, по които Любена Фокс рисува. Експозицията „Олтар на емоциите“ може да бъде видяна до 25 октомври 2020 година  в галерия „Нюанс“ в столицата на ул. Иван Денкоглу No 42.                                                                                                                                                                                                                                                      


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема