Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Библиотекарите недоволни, излязоха с ленти „Протест срещу Бюджет 2022“.

Общество

Библиотекарите недоволни, излязоха с ленти „Протест срещу Бюджет 2022“.

Искат увеличение на заплатите си с 40%

С искане за увеличение с 40% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки, библиотекари от Столична библиотека излязоха на протест, съобщава БГНЕС.

Протестиращите носиха ленти с надпис „Протест срещу Бюджет 2022“. Протестът пред Столична библиотека беше организиран от и двете синдикални организации при Столична библиотека, не скри директорката на библиотеката Юлия Цинзова. Тя каза, че подкрепя своя екип, който в последните години е направил от библиотеката едно от най-интересните, най – посещаваните културни институти в София.

„Аз протестирам, защото ги подкрепям, защото знам какво правят, при какви условия работим, с какъв бюджет работим и в същото време създаваме дигитални лаборатории, създаваме дигитални платформи, електронни дигитални услуги и колегите работят при минимални възнаграждения, изключително ниски“, каза Цинзова. Тя каза, че назначава млади хора, завършили току що бакалавър на основна заплата 850 лв. „Това е недопустимо повече“, категорична е директорката.

Кирил Бинев е председател на федерация „Култура“ на КТ „Подкрепа“ и посочи, че протестират за обидно определените увеличения от 9% на единния разходен стандарт за издръжка на библиотеките, в който са включени и работните заплати. „Отново минималната работна заплата настига възнагражденията на библиотекарите, което просто не им дава шанс да работят и да живеят, и да издържат семействата си“, каза той.

Анна Анастасова е библиотекар в Столична библиотека от 45 година, както сама подчертава – от 45 години в тази библиотека само. Жената е посочи, че за тези години отношението на държавата към библиотеките не се е променило. „Не бих казала, че то е унизително, но по някакъв начин ни приемат като някаква даденост, която може да работи и сам-сама без помощта на държава или на община, и понеже ние сме хора на духа, продължаваме да работим по същия начин“, каза тя. Според нея държавата трябва най-вече да се погрижи за поддръжката на тези библиотеки. „Колегите синдикалисти правилно говорят за заплащането на библиотекарите, но пак ще се повторя – ние винаги сме били безсребреници, но ни трябва издръжка за самата библиотека, необходими са средства“, споделя тя.

Представителите на синдикалните организации на регионалните библиотеки вече призоваха своите читатели да ги подкрепят в техните искания.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати