Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бисер Петков: Завършваме годината с приети закони и удовлетворени искания

Общество

Бисер Петков: Завършваме годината с приети закони и удовлетворени искания

Бисер Петков: Завършваме годината с приети закони и удовлетворени искания - Tribune.bg
Снимка:

От Нова година усилията ще бъдат съсредоточени върху пазара на труда

Социалният министър Бисер Петков обобщи основните резултати от дейността на Министерството за 2018 година и представи водещите приоритети през 2019.

 „2018 година за Министерството на труда и социалната политика беше много напрегната, но резултатна. Годината беше много динамична откъм събития. От друга страна успяхме да подготвим и съответно Народното събрание да приеме ключови закони, като започнем със „Закона за хората с увреждания“, заяви ресорният министър.

Дневният ред на Министерството е бил доминиран от искания, проблеми и въпроси.

„Радващо е че завършваме годината наистина с приети закони, с удовлетворени искания. Разбира се, с намерения за следващи стъпки в същата посока“, допълни Бисер Петков.

Петков подчерта, че за да се осигури по-голяма финансова подкрепа за повече хора с увреждания, в бюджета на социалното министерство се консолидира ресурс в размер на 437 милиона лева за политики. Голяма част от него се насочва за месечната регулярна помощ, а друга част от него е предвидено да бъде ресурс, който чрез ДОО се изплаща на около 340 000 пенсионери, които получават като част от общото си плащане от НОИ и четвъртинка инвалидна пенсия и чиито размери са размразени.

Сега това плащане ще бъде прекратено от НОИ от 1 януари и ще се трансформира в новата месечна подкрепа, като ще се извършва от Агенцията за социално подпомагане. Малко над 290 000 от тези 340 000 пенсионери получават интеграционни добавки и за тях служебно ще бъде извършен процесът. Около 48 000 пенсионери обаче ще трябва да заявят новото плащане.

Петков обеща, че Държавното обществено осигуряване (ДОО) ще бъде изчистено и освободено от нехарактерни плащания, които нямат характер на осигурително плащане.

През новата година обаче усилията на ведомството ще бъдат съсредоточени и върху пазара на труда, тъй като на него се очертава остър недостиг на работна ръка, който трудно ще бъде преодолян.

„Започнахме целенасочена работа – чрез информационни кампании, предимно в чужбина, да организираме срещи с българи, които завършват обучението си или работят там и да предоставяме информация за промените, възможностите за работа, заплащането. Такива форуми бяха проведени във Виена и в Лондон. През следващата година такива ще има в Хага, Мюнхен и отново в Лондон. Приехме промени и в Закона за трудовата миграция, за да се улеснят българските работодатели. Започваме преговори с Беларус и Грузия за внос на работна ръка“, съобщи министърът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още