Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Борисов със специална литургия в Желязната църква и дарове за България (ВИДЕО)

Общество

Борисов със специална литургия в Желязната църква и дарове за България (ВИДЕО)

Бойко Борисов бе посрещнат в Желязната църква с благословия пред мощите на св. Стефан, както и за неговата нова внучка Виктория, която му носи победата.

На Борисов бе предадена част от храма на св. Стефан, за да бъде предадена на настоящия храм, който се гради в момента в София.

„Благодарение на вас и почитаемия президент Ердоган се продължи едно велико дело да продължите и съхраните храма св. Стефан. Вие единствен в България се сетихте да възстановите и предоставите за бъдещите времена този храм в невероятен вид, както и метоха“, заяви Архимандрит Харалампий.

„Всяка власт идва от Бога и с божието благословение като управител на българския народ градяхте манастири и училища, и подпомагахте българската диаспора", заяви свещеникът. И отбеляза, че ако на някого не му харесва, или като в баснята за лисицата и киселото грозде, ни правело живи хора. „Чрез тези критики получаваме спасението и така може да получим и покаяние". И продължи, че чрез неговата мощна десница, „като бащата с едната милва, а с другата удря по ушите“, Господ му дава сила да пазите храмовата вяра чрез съграждане на манастири болници, училища и социални центрове.

„Обичта на хората сте имали, последните 2 г. имаше експерименти, но те доведоха да се види истината. Имайте божието благословение и предайте на жителите на София това благословение, давам го пред владиката", каза още Архимандрит Харалампий.

„Вие достойно представяте българското име навсякъде по света. Нека Господ ви дава сили да пазите християнската вяра с градежа на църкви, училища и с любовта на хората, независимо че две години имаше експерименти“, заяви още отец Харалампий.

Борисов припомни, че когато е дошъл и е видял как църквата се е наклонила и ще падне е провел разговор с Ердоган, който също много държи на етническата толерантност и добруването между двата народа, като много са си помагали.

„Всеки един елемент от тази църква беше пропито от ръжда или въобще го нямаше. Всяко металче беше грундирано и позлатено, за да може днес когато идваме на да се виждат златните кръстове, а над Истанбул да се носи камбанен звън“, заяви Борисов и допълни, че тук е имало само войни за вярата, а при откриването са били всички високопоставени лица от Турция, президентът Ердоган в името на добруването.

В църквата бе отслужен молебен за здравето на българския народ, ГЕРБ, Борисов и новородената му внучка Виктория, а по-късно Борисов ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей, на когото ще отнесе дар от църквата „Свети Стефан“.

Лидерът на ГЕРБ получи и личен подарък, специално направен за него от Владиката. Борисов получи кръст с частица от Честния кръст. В него е сложена частица от Честния кръст и песачинки от гроба Господен. Когато е правен ремонт Владиката е взел песъчинки от мястото където е лежало тялото на Господ и затова, този дар се дава само на специални хора, като е написана и специална молитва.

„Ще стои винаги в кабинета където работя. В петък ще съм в Атина и ще го нося с мен да го покажа на Мицотакис“, допълни още Борисов. Владиката му пожела винаги да взима най-добрите решения за българския народ.

Борисов благодари от името на всички българи и православни християна за подаръците, като самият той донесе дар за Желязната църква – съдове за отслужване на Благословена литургия, които от сега нататък ще се ползват за всяка молитва в църквата. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати